VIVA ZAPATA (1952) του Ηλία Καζάν

Εκ πρώτης όψεως, η ταινία VIVA ZAPATA του 1952 μοιάζει άσχετη μέσα στη φιλμογραφία του  σκηνοθέτη Ηλία Καζάν.

Η ταινία είναι η ιστορία του Μεξικάνου επαναστάτη Εμιλιάνο Ζαπάτα, ένας στοχασμός για τις αντιφάσεις της Επανάστασης και  την εσωτερική πάλη του Ζαπάτα,ειδικά όταν πάρει την Εξουσία.

Η ταινία προέρχεται από το μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα  John Steinbeck (ο οποίος βοήθησε και στη συγγραφή του σεναρίου).

Ο Εμιλιάνο Ζαπάτα ήταν ηγέτης της Μεξικανικής Επανάστασης, προστάτης των φτωχών αγροτών της πατρίδας του. Γεννήθηκε στις 8 Αυγούστου του 1879 στο χωριό Ανενκουίλκο. Γόνος ευκατάστατου κτηνοτρόφου, έμεινε ορφανός στα 16 του χρόνια και εργάστηκε ως εκπαιδευτής αλόγων.

Την εποχή εκείνη, τη χώρα κυβερνούσε ο στρατηγός Πορφίριο Ντίας, η δικτατορία του οποίου σήμανε μια εποχή εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων, ενώ το 85% της γης ανήκε στο 2% του πληθυσμού. Ο Ζαπάτα ανέπτυξε από νωρίς αντιπολιτευτική δράση και το 1909 εξελέγη πρόεδρος μιας τοπικής ομάδας για τη διεκδίκηση της καλλιεργήσιμης γης, που είχε κατασχεθεί προς όφελος των μεγαλογαιοκτημόνων. Εξαιτίας της δράση του, κλήθηκε στο στρατό, όπου υπηρέτησε για επτά μήνες.

Το Νοέμβριο του 1910, η εξαθλίωση των αγροτών οδήγησε σε μία εξέγερση υπό τον Μαδέρο. Ο Ζαπάτα τάχθηκε στο πλευρό του, πήρε τα όπλα και με σύνθημα «γη κι ελευθερία» ηγήθηκε των επαναστατημένων αγροτών, καταλαμβάνοντας όλο και περισσότερα εδάφη.

Όταν αντιλήφθηκε ότι το αίτημα για μεταρρυθμίσεις είχε εγκαταλειφθεί από τον Μαδέρο, κατάρτισε το δικό του αγροτικό πρόγραμμα, γνωστό ως Σχέδιο Αγιάλα. Με αυτό απαιτούσε την κατάσχεση της γης απ' όλους τους ξένους και του 1/3 των εδαφών των φεουδαρχών, καθώς και την επιστροφή των εδαφών που είχαν κατασχεθεί από τους ντόπιους. Σύμφωνα με το Σχέδιο Αγιάλα, όλες οι κατασχεθείσες εκτάσεις θα αποτελούσαν κοινοκτημοσύνη των ινδιάνικων κοινοτήτων.

Στο πλευρό του συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι αγρότες, ενώ οι απόψεις του υποστηρίχτηκαν και από πολλούς διανοούμενους, που συνέδεσαν τις θεωρίες του με αυτές του Καρλ Μαρξ. Μετά την καταστολή της εξέγερσης του Μαδέρο, το Φεβρουάριο του 1913, ο Ζαπάτα ένωσε τις δυνάμεις του με αυτές του Πάντσο Βίλα στο βορρά και συνέχισε τον αγώνα του, ακόμα κι όταν έπεσε η δικτατορία του Ντίας. Μαζί κατέλαβαν τρεις φορές την πόλη του Μεξικού, αλλά αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν.

Στις 10 Απριλίου του 1919 ο Ζαπάτα έπεσε θύμα ενέδρας. Εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τις κυβερνητικές δυνάμεις, κατά τη συνάντησή του με έναν στρατηγό που υποτίθεται ότι ήθελε να προσχωρήσει στην επανάσταση.

Για τους εχθρούς του, ο Εμιλιάνο Ζαπάτα υπήρξε ένας ακραίος μηδενιστής και οι ενέργειές του είχαν ως μοναδικό σκοπό τη ληστεία. Για τους αυτόχθονες λαούς, υπήρξε σωτήρας και ήρωας της επανάστασης. Έγινε θρύλος ενώ ζούσε ακόμη. Αναρίθμητες ιστορίες και τραγούδια γι' αυτόν λέγονται ακόμη και σήμερα, ενώ ο τάφος είναι ένα από τα πιο σεβάσμια μνημεία για τους ιθαγενείς του Νότιου Μεξικού.

Στην ταινία Ο Marlon Brando ως Ζαπάτα δίνει  μια μεγαλειώδη ερμηνεία με ισάξιο συμπαραστάτη τον Anthony Quinn (στο ρόλο του αδερφού του), που του απέφερε και το πρώτο του όσκαρ (β' ανδρικού ρόλου)
 

*John Steinbeck: Αμερικάνος συγγραφέας που γενικά γράφει για τις δυσκολίες των ανθρώπων κυρίως κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης του 1930 στην Αμερική, αλλά και για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και γενικότερα για πολιτικά και κοινωνικά θέματα. Κάποια βιβλία είναι: Grapes of Wrath, East of Eden, Of Mice and Men, The Moon Is Down. Ωστόσο, το "Viva Zapata" είναι απλά σενάριο και δεν βγήκε σε βιβλίο ή κάτι παρόμοιο.

Δείτε το trailer της ταινίας


Ενσωματωμένοι Ελληνικοί υπότιτλοι

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπράβο σύντροφοι, καταπληκτική δουλειά!

Ανώνυμος είπε...

Το ανέβασα στο megaupload: http://www.megaupload.com/?d=TJJW1QDJ

Σας προτείνω να κάνετε και εσείς το ίδιο με τις υπόλοιπες ταινίες για να είναι πιο εύκολο για όλους...