Αποκάλυψη Τώρα ( 1979) του Φράνσις Φορντ Κόπολα






Η ταινία του   Φράνσις Φορντ Κόπολα "Αποκάλυψη Τώρα" θεωρείτε μια απο τις πιο σημαντικες αντιπολεμικες ταινίες όλων των εποχών.

Ενώ τα αμερικανικά στρατεύματα βυθίζονται ολοένα και περισσότερο στην εμπόλεμη Ζούγκλα του Βιετνάμ, ένας άντρας, ο Λοχαγός Willard κατευθύνεται με αποστολή από τις Ειδικές Δυνάμεις προκειμένου να εντοπίσει και να αφανίσει το μυστηριώδη Συνταγματάρχη Kurtz που, βίαιος και παράφρων, ηγεμονεύει μιας πρωτόγονης κοινότητας ιθαγενών στα σύνορα της Καμπότζης"

Είναι περίεργο πως για μια ταινία σχεδόν τρεισήμισι ωρών η υπόθεση μπορεί να περιγραφεί σε μια και μόνη πρόταση. Πρόκειται για μια από τις πλέον φημισμένη ταινίες του δημιουργού Francis Ford Copolla που αυτή τη φορά επιστρέφει με 53 επιπλέον λεπτά πρωτότυπου υλικού δίνοντας μια ταινία μονταρισμένη και μιξαρισμένη από την αρχή.

Μέσα σε έξι μήνες η ομάδα παραγωγής μελέτησε όλο το υλικό που είχε διασωθεί από τα γυρίσματα, δουλεύοντας όπως ακριβώς θα έκανε για μια καινούρια ταινία. Θα λέγαμε ότι αυτή τη φορά ο Copolla φέρνει στη μεγάλη οθόνη την ταινία που είχε στο μυαλό του 22 χρόνια πριν και όπως δηλώνει ο ίδιος "το αποτέλεσμα είναι μια ταινία πιο προσηλωμένη στο θέμα της και πιο ενδιαφέρουσα πολιτικά".

Η πρώτη έκδοση του 1979 κατέκτησε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ προτάθηκε για 8 βραβεία Oscar. Είναι από της ταινίες που δεν σηκώνει - πλέον - κριτική και που είναι πολύ κοντά σε αυτό που λέμε αριστούργημα.

Δείτε treiler της ταινίας



Ελληνικοί Υπότιτλοι

CD1

CD2

CD3

Δεν υπάρχουν σχόλια: