«Fast Food Nation» (2006) του Richard Linklater


«Πρέπει να ξέρουμε τι καραδοκεί ανάμεσα στα ψωμάκια με το σουσάμι» επισημαίνει στον πρόλογο του βιβλίου του «Fast Food Nation». ο Αμερικανός δημοσιογράφος Ερικ Σλόσερ. Οχι μόνο ένα κομμάτι κρέας αμφιβόλου ποιότητας.

Αλλά και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η εξάπλωση του φτηνού και ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού, η εξαφάνιση του συνδικαλισμού, η στυγνή εκμετάλλευση των λαθρομεταναστών, η μετατροπή του χώρου εργασίας σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, η ομοιογενοποίηση του τοπίου των μητροπόλεων, η χρεοκοπία των ανεξάρτητων αγροτών και κτηνοτρόφων, η γιγάντωση της θεαματικής βιομηχανίας, η επέκταση των αυτοκινητόδρομων και της αγοράς αυτοκινήτων και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Σλόσερ δεν είναι φαντασιόπληκτος ούτε κινδυνολογεί χωρίς αποδείξεις. Οπως εξιστορεί ο ίδιος, όταν ξεκίνησε την έρευνά του δεν είχε ιδέα για την εισβολή του φαστ φουντ σε κάθε βαθμίδα της καθημερινής ζωής. Εμαθε τα πάντα ακολουθώντας βήμα προς βήμα την αλυσίδα παραγωγής των αμερικανικών φαστ φουντ, από τα χωράφια και τα βοσκοτόπια ώς τις χάρτινες συσκευασίες στον πάγκο, από τα σφαγεία ώς τον Λευκό Οίκο ανακαλύπτοντας τη διαπλοκή των πολυεθνικών εταιρειών φαστ φουντ με τις επιτροπές των Γερουσίας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνά του, το πρόβλημα του φαστ φουντ δεν είναι μόνο διατροφικό, αλλά έχει ποικίλες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις.


Οι γιγαντιαίες αλυσίδες γρήγορου φαγητού είναι αυτές που πρωτοστάτησαν στην αθρόα καταπάτηση εργατικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στους καιρούς μας και εφάρμοσαν την εντατικοποίηση της παραγωγής με κάθε κόστος. Παράλληλα παρά την προσήλωσή τους στις «αξίες της ελεύθερης αγοράς» παίρνουν το μερίδιο του λέοντος από κάθε είδους κρατικές επιχορηγήσεις. Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι νέοι, ανειδίκευτοι και πληρώνονται με το ελάχιστο δυνατό ημερομίσθιο. Ο συνδικαλισμός των εργαζομένων είναι απαγορευμένος, ενώ για την πρόσληψή τους χρησιμοποιούνται ψυχολογικές τεχνικές που λίγο απέχουν από την ανάκριση. Επιβραβεύονται ο χαφιεδισμός και η τυφλή πίστη στην εταιρεία ενώ στο χώρο εργασίας οι κάμερες ελέγχουν τις κινήσεις του προσωπικού.

Στην ταινία «Fast Food Nation» όταν εντοπίζονται κόπρανα αγελάδας στα μπιφτέκια μεγάλης αλυσίδας γρήγορου φαγητού των ΗΠΑ, ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας επισκέπτεται το εργοστάσιο παρασκευής. Βρίσκει παράνομους μετανάστες να δουλεύουν στα σφαγεία, ενώ νέοι της περιοχής ετοιμάζονται να προβούν σε πράξη διαμαρτυρίας για την ποιότητα των όσων τρώνε οι πελάτες των Fast Food.

Ταινία που καταγγέλλει αφενός την προσήλωση στο κέρδος και την ασυνειδησία των εταιρειών που εμπορεύονται γρήγορο φαγητό και αφετέρου την εκμετάλλευση που υφίστανται οι παράνομοι Μεξικανοί εργάτες. Οι πελάτες της αλυσίδας Fast Food που "πρωταγωνιστεί" στο έργο τρώνε στην κυριολεξία σκατά, καθώς εργαστηριακές αναλύσεις εντοπίζουν κόπρανα ζώων στα λαχταριστά μπιφτέκια που σερβίρονται σε όλη την Αμερική.

Ο διευθυντής μάρκετινγκ επισκέπτεται το εργοστάσιο παρασκευής. Μαθαίνει πώς λειτουργεί το σύστημα (συμπίεση κόστους στην πηγή, κρέας τελευταίας διαλογής, έντερα με το περιεχόμενό τους ανακατεμένα στον πολτό που γίνεται χάμπουργκερ) και ακόμα ότι οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα... καθιερωμένα σημαίνει μείωση των εσόδων.

Το φιλμ είναι άκρως αποκαλυπτικό σχετικά με το τι κρύβουν τα ζουμερά μπιφτέκια των ταχυφαγείων (επιστρατεύονται έως και χημικές ουσίες, που δίνουν μυρωδιά κρέατος και καρυκευμάτων). Σε επίπεδο ηθοποιών υποστηρίζεται από πολλούς σταρ, που εμφανίζονται σε μικρούς ρόλους. Ανάμεσά τους οι Μπρους Γουίλις, Ίθαν Χοκ, Κρις Κριστόφερσον, Λούις Γκούζμαν κ.ά.


Δείτε το trailer της ταινίας







κατεβάστε του Ελληνικούς υπότιτλους απο εδώ 

http://rapidshare.com/files/203947052/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part1.rar
http://rapidshare.com/files/204032854/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part2.rar
http://rapidshare.com/files/204235415/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part3.rar
http://rapidshare.com/files/204285121/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part4.rar
http://rapidshare.com/files/204355794/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part5.rar
http://rapidshare.com/files/204636182/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part6.rar
http://rapidshare.com/files/204684324/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part7.rar
http://rapidshare.com/files/204753968/Fast.Food.Nation.LiMiTED.DVDRip.XviD-LMG.uploaded.by.only1_PO.part8.rar



uploaded.by.only1_PO

Δεν υπάρχουν σχόλια: