The cove/ο όρμος(2009) του Λούι Ψυχογιού


Μια απίστευτη ιστορία μαζικής δολοφονίας δελφινιών καταγράφεται σε ντοκυμαντέρ.

Κάθε χρόνο, 23.000 δελφίνια σφαγιάζονται με την κάλυψη της Ιαπωνικής κυβέρνησης, σε έναν καλά κρυμμένο όρμο στην Taiji της Ιαπωνίας. Φύλακες περιπολούν την παραλία απαγορεύοντας την οποιαδήποτε φωτογράφιση ή καταγραφή. Μια ομάδα ακτιβιστών όμως σπάει την σιωπή και εξοπλισμένη με στρατιωτική τεχνολογία και στρατιωτικές τακτικές επιχειρεί να αποκαλύψει την σφαγή που είναι άγνωστη ακόμη και από τους ίδιους τους Ιάπωνες πολίτες. Το "The Cove" είναι περιβαλλοντικό ντοκιμαντέρ και ταινία τρόμου μαζί.

Ψαράδες στην πόλη Τaiji της Ιαπωνίας αιχμαλωτίζουν δελφίνια και τα φέρνουν σε ερημικό όρμο. Μερικά επιλέγονται για show σε . Τα υπόλοιπα τα περιμένει η σφαγή και πώληση του κρέατος. Η πράξη αυτή γίνεται ετήσια με την ανοχή της ιαπωνικής κυβέρνησης, και την άγνοια των Γιαπωνέζων.


O Έλληνας ομογενής  διάσημος φωτογράφος του National Geographic Louie Psihoyos σκηνοθετεί μια ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην Ιαπωνία: The cove (ο όρμος).

Δομημένο σε 4 αφηγηματικές ενότητες, ανάφέρει την κρυφή ιστορία εξόντωσης δελφινιών στην πόλη Taiji της Ιαπωνίας, και την προώθησή τους (ως κρέας πλέον) σε όλο τον κόσμο.

Η προϊστορία της της ταινίας εισάγει τον Ιρλανδό Richard O' Barry, τον εκπαιδευτή των δελφινιών στη διάσημη αμερικανική σειρά Flipper, το δελφίνι. Ο O' Barry πλέον είναι ακτιβιστής, και υπό συνεχή κίνδυνο σύλληψης.

Η ομάδα του Louie Psihoyos τον προσεγγίζει και αρχικά αποφασίζουν να κάνουν ένα περιγραφικό ντοκυμαντέρ. Ωστόσο, η παντελής άρνηση των ιαπωνικών αρχών να συνεργαστούν μετατρέπει την ταινία σε θρίλερ.


Προετοιμασίες για την κρυφή επιχείρηση καταγραφής της σφαγής δελφινιών εναλλάσσονται με την πολιτική καταγραφή της στάσης της Ιαπωνίας στους διεθνείς οργανισμούς, και την αδυναμία των τελευταίων να επιβάλλουν μια απαγόρευση αυτής της πρακτικής.

Επίσης σημαντική η ημι-νόμιμη κατανάλωση κρέατος δελφινιών, και η συσχέτισή της με τα υψηλά επίπεδα υδράργυρου στα δελφίνια. Αλλά το πιο δυνατό μέρος της ταινίας είναι το τελευταίο, που με τα πιο εξελιγμένα μέσα (μηχανές λήψης HD) καταγράφεται κρυφά η σφαγή, με το κόκκινο να κυριαρχεί στη θάλασσα.

Δείτε το trailer του ντοκυμαντέρ




Κατεβαστε τους Ελληνικούς υπότιτλους απο εδώ

    http://rapidshare.com/files/313854303/organosh_cove.part1.rar
    http://rapidshare.com/files/313861138/organosh_cove.part2.rar
    http://rapidshare.com/files/313867701/organosh_cove.part3.rar
    http://rapidshare.com/files/313875160/organosh_cove.part4.rar
    http://rapidshare.com/files/313883051/organosh_cove.part5.rar
    http://rapidshare.com/files/313889883/organosh_cove.part6.rar
    http://rapidshare.com/files/313896725/organosh_cove.part7.rar
    http://rapidshare.com/files/313898422/organosh_cove.part8.rar

ή

με ενσωματωμένους υπότιτλους
http://rapidshare.com/files/316560292/Evoc.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: