Ελεύθερος ωραρίου (2001) του Λοράν Καντέτ

Ο Βενσάν έχει μια εικονικά υπέροχη ζωή. Μεγαλοαστούς γονείς που του παραστέκονται σε κάθε ανάγκη, μια καλή δουλειά ως σύμβουλος επιχειρήσεων, γυναίκα και παιδιά που αγαπά όσο τίποτε άλλο. Πίσω από την επιφάνεια της πραγματικότητας, η κρίση σε κάθε επίπεδο. Ο φόβος του ανολοκλήρωτου και ο χρόνος που χάνεται διαρκώς.

Μολονότι έχει απολυθεί,  υποκρίνεται ότι συνεχίζει να εργάζεται. Κάποια στιγμή διαδίδει ότι ανέλαβε πόστο σε υπηρεσία του ΟΗΕ στην Ελβετία. Θα έρθει αντιμέτωπος με το ψέμα του, όταν φίλοι αρχίζουν να του εμπιστεύονται τις οικονομίες τους, πιστεύοντας ότι έχει διασυνδέσεις με τράπεζες και μπορεί να πετύχει υψηλό τόκο.

 Όλη την εργάσιμη εβδομάδα γυρνά στους δρόμους, στα πάρκινγκ ή σε ένα καταφύγιο στο βουνό, διαβάζοντας και αποστηθίζοντας διάφορα έγγραφα για να κάνει πιστευτή την υποτιθέμενη δουλειά του. Το Σαββατοκύριακο επιστρέφει στο σπίτι του να δει τη γυναίκα του και τα παιδιά του. Όταν τα χρήματά του αρχίσουν να λιγοστεύουν θα φτάσει στο σημείο να εξαπατά τους γονείς και τους φίλους του. Η συμπεριφορά του αυτή πηγάζει από τον φόβο του μήπως απογοητεύσει τους άλλους. Τελικά όμως θα οδηγηθεί σε μονοπάτια από τα οποία δεν θα μπορέσει να ξεφύγει. Αναζητά πάση θυσία τρόπους γεμίσει τις σελίδες του φορτωμένου προγράμματός του, ώστε να μην κινήσει υποψίες.

Εθιστικό, ρεαλιστικό και αβάσταχτα τραγικό, το φιλμ του Λοράν Καντέ.Πηγή έμπνευσης, η αληθινή ιστορία του Ζαν Κλοντ Ρομάν, ενός γιατρού ο οποίος εξαπατούσε την οικογένειά του επί 18 χρόνια δίχως να εργάζεται, φτάνοντας σε ένα αιματοκυλισμένο φινάλε. Ο Καντέ δεν επιλέγει να αφηγηθεί αυτά τα γεγονότα, αλλά δημιουργεί ένα ασφυκτικό σύμπαν καθημερινότητας και κοινωνικών ρόλων στους οποίους πρέπει να υπακούμε, για να θέσει πραγματικά υπαρξιακά ερωτήματα που κάνουν τη ζωή να μοιάζει με θρίλερ. Ο Ορελιέν Ρεκουάν είναι συγκλονιστικός στον πρωταγωνιστικό ρόλο, η μουσική της Τζόσελιν Πουκ στοιχειώνει την ψυχρότητα των πλάνων που θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές του σινεμά του Αντονιόνι και το τέλος έρχεται σαν ισχυρή σφαλιάρα που μένει για πάντα στο πετσί σου. Γιατί μπορεί να σου θυμίζει την ίδια σου τη ζωή…

Δείτε το trailer της ταινίας
Κατεβάστε την ταινία με Ελληνικούς υπότιτλους απο εδώ  

Δεν υπάρχουν σχόλια: