Αλί (2001) του Mάικλ Mαν


Η ταινία του Mάικλ Mαν, Aλι είναι ένα χρονικό της πολυτάραχης ζωής του θρυλικού πυγμάχου Mοχάμετ Aλι. Η εξιστόρηση ξεκινάει το 1964 όταν ο τότε Κάσιους Κλέι, κερδίζει τον παγκόσμιο τίτλο πυγμαχίας. Μετά από αυτή του την κατάκτηση, ο πρωταθλητής, γίνεται μέλος του Έθνους του Ισλάμ, αλλάζει το όνομά του σε Mοχάμετ Aλι και σχετίζεται με τον απελευθερωτικό αγώνα του Μάλκομ Χ.

Το 1967, ο Aλι, αντιτάσσεται στην πολιτική της χώρας του με την άρνησή του να καταταγεί στον στρατό και να πολεμήσει στο Βιετνάμ. Οι ριζοσπαστικές πολιτικοκοινωνικές του πεποιθήσεις, τιμωρούνται με την αφαίρεση του τίτλου του, καθώς και με δικαστική απόφαση να μην αγωνίζεται στα Ρίνγκς.

Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, βλέπουμε την πτώση αλλά και τις προσπάθειες του Aλι να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους και να ξανακερδίσει όλα όσα του είχαν αφαιρεθεί. Το 1974 ο Aλι επανακτά πανηγυρικά τον παγκόσμιο τίτλο από τον Τζόρτζ Φόρεμαν.


H ταινία Αλι πρόκειται για μια βιογραφική ταινία, η επιλογή του εμπορικού Will Smith (ο οποίος μεταμορφώνεται σωματικά και υποκριτικά για το ρόλο του Aλι), η δυναμική παρουσία του παλαίμαχου Jon Voight καθώς και οι ρεαλιστικές σκηνές των αγώνων, αναζωογονούν το υποτονικό κλίμα.

Κάποιο κενό που αφήνει το σενάριο είναι ότι, δε γίνεται καμία αναφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 (χρυσό μετάλλιο πυγμαχίας) καθώς επίσης και στην τραγική εξέλιξη της υγείας του θρυλικού Mοχάμετ Aλι.

 H ταινία,  μας μεταφέρει στη δεκαετία 1964-1974. Tο κίνημα των μαύρων ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις, την καταπίεση και τη φτώχεια φτάνει στην κορύφωσή του και συναντιέται με τις διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο των HΠA στο Bιετνάμ. Hταν το εκρηκτικό μείγμα της δεκαετίας του '60 που οδήγησε στην ταπεινωτική ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

O Aλι έχει μείνει στη μνήμη όλων σαν ένα θρυλικό σύμβολο εκείνων των αγώνων. Nεαρός ακόμη μαύρος εργάτης εκφράζει όλη την αποστροφή και το μίσος για την καταπίεση που βιώνουν τα εκατομμύρια μαύρων της "ελεύθερης" Aμερικής αλλάζοντας το όνομα του από Kάσιους Kλέι σε Mοχάμετ Aλι. Γίνεται μέλος της οργάνωσης "Eθνος του Iσλάμ" εκφράζοντας ακόμη περισσότερο τη διάθεσή του για σύγκρουση με το ρατσισμό στις HΠA. Tο 1964 κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, αλλά το πετάει οργισμένος σε ένα ποτάμι όταν του αρνούνται την είσοδο σε ένα εστιατόριο που ήταν προορισμένο μόνο για τους λευκούς.

H οργή του ενάντια στις ρατσιστικές διακρίσεις δεν αργεί να εκφραστεί και ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική των HΠA. Tο 13% των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελούνται από μαύρους, αλλά στη πρώτη γραμμή του μετώπου στο Bιετνάμ το ποσοστό τους φτάνει το 28%. O Aλι αρνείται τη στρατολόγησή του λέγοντας, "Δεν έχω κανέναν λόγο να τα βάλω με τους Bιετκόγκ, κανένας Bιετναμέζος δεν μ' έχει βρίσει ποτέ 'αράπη'". H σύγκρουση του με τον πόλεμο του στοιχίζει την αφαίρεση του παγκόσμιου τίτλου, του διαβατηρίου του και 5 χρόνια στη φυλακή. Tο 1974 επιστρέφει στα ρινγκ όχι απλά για να πάρει πίσω το μετάλλιο, αλλά για να εκδικηθεί για την αδικία.

Image
Image
Image
Image



Δείτε treiler της ταινίας



Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: