Οι έρωτες μιας Ξανθιάς (1965) του Μίνος Φόρμαν


Μια κοπέλα της εργατικής τάξης από μια επαρχιακή πόλη της Τσεχίας περνάει ένα βράδυ με ένα από τα μέλη ενός μουσικού συγκροτήματος της Πράγας. Όταν αυτός δεν ξαναδίνει σημεία ζωής, η νεαρή Άντουλα παίρνει τη βαλίτσα της και πηγαίνει να τον βρει στο σπίτι του, στην πόλη, όπου αυτός μένει με τους γονείς του και μετατρέπει το σπίτι σε ένα χάος... Ο τσέχος Μίλος Φόρμαν κατευθύνει και καθιστά προσφιλή μια ιστορία σπασμένων υποσχέσεων, ραγισμένων καρδιών, με επίκεντρο την καθολικότητα της αγάπης. Η ταινία ήταν υποψήφια το 1967 για Οσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Ξενόγλωσης Ταινίας, ενώ το 1965 ήταν υποψήφια για Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας.

Στο Ζρούκε, μια κωμόπολη κοντά στη Πράγα, 2000 νεαρές εργάτριες δουλεύουν σ’ ένα εργοστάσιο υποδηματοποιίας. Η πληθώρα γυναικών προκαλεί μεγάλο πρόβλημα λειψανδρίας και οι τοπικές αρχές προσπαθούν να βρουν λύση φέρνοντας στην περιοχή…φαντάρους.

Η Αντούλα (εξαιρετική η Jana Brejchova) στην διάρκεια μιας γιορτής γνωρίζεται με τον πιανίστα της ορχήστρας και αφήνεται σε μια ερωτική περιπέτεια μαζί του. Όταν εκείνος φεύγει, εκείνη περιμένει και καθώς δεν έχει νέα του πηγαίνει να τον βρει στη Πράγα… Αυτή είναι λίγο-πολύ η ιστορία της τρίτης ταινίας του Milos Forman Οι έρωτες μιας ξανθιάς (υποψήφιας για Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1966), εξαίρετου όσου και χαρακτηριστικού δείγματος της κινηματογραφικής Άνοιξης της Πράγας. Ας ανοίξουμε όμως λίγο το κινηματογραφικό κάδρο της εποχής. Η εισβολή των ρωσικών τανκς το 1968, τσάκισε (σχεδόν αφάνισε, με ελάχιστες εξαιρέσεις ανάμεσα στις οποίες οι Milos Forman, Jiri Menzel, Ivan Passer που είναι και βοηθός σκηνοθέτη στην ταινία), ίσως την πιο ταλαντούχα γενιά κινηματογραφιστών της Ανατολικής Ευρώπης: Stefan Uher, Vera Chytilova, Evald Schorm, Jan Nemec, Jaromil Jires, Jaroslav Papousek, για να αναφέρουμε απλώς τα ονόματα πρώτης γραμμής, ενός νέου κύματος (nova vlna) σε πλήρη άνθιση. Βγαλμένοι όλοι από το φυτώριο της περίφημης Κινηματογραφικής Ακαδημίας FAMU (τελευταίος διάσημος απόφοιτος ο Εμίρ Κουστουρίτσα).

Αυτοί οι τόσο διαφορετικοί μεταξύ τους σε ύφος και γραφή δημιουργοί, αναζήτησαν με αφοπλιστική, αλλά καθόλου εφησυχασμένη αθωότητα του βλέμματος, το πρόσωπο ενός νέου κόσμου, ο οποίος ζητούσε επιτακτικά να συγκρουστεί με τον παλιό και να εκφραστεί μέσω νέων μορφών της κινηματογραφικής τέχνης.

Εστιάζοντας στις μικρές ασήμαντες στιγμές μιας άχαρης καθημερινότητας, στις χειρονομίες, στα βλέμματα, στα χαμόγελα, στα δάκρυα, καταφέρνει να συλλάβει την ζωτική ενέργεια, την χαρά της ζωής, την γνωριμία και την απώλεια του έρωτα, την θλίψη του χωρισμού και την αποδοχή της πραγματικότητας. Στο τέλος η Αντούλα θα επιστρέψει στο Ζρούκε και θα διηγηθεί στις φιλενάδες της τις περιπέτειές της στην πόλη, χαλαρή και άνετη, γιατί νοιώθει πως η άνοιξη έχει φτάσει και θα είναι όμορφη.

Δείτε treiler της ταινίας



Με Αγγλικούς υπότιτλους

http://rapidshare.com/files/90583742/lightning-loves.of.a.blonde.sfv
http://rapidshare.com/files/90582290/lightning-loves.of.a.blonde.part1.rar
http://rapidshare.com/files/90582540/lightning-loves.of.a.blonde.part2.rar
http://rapidshare.com/files/90582737/lightning-loves.of.a.blonde.part3.rar
http://rapidshare.com/files/90582986/lightning-loves.of.a.blonde.part4.rar
http://rapidshare.com/files/90583251/lightning-loves.of.a.blonde.part5.rar
http://rapidshare.com/files/90583458/lightning-loves.of.a.blonde.part6.rar
http://rapidshare.com/files/90583720/lightning-loves.of.a.blonde.part7.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: