Η Γερμανία το Φθινόπωρο του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ 1978


Εξαιρετική ματιά πάνω στην εποχή, τα κινήματα και τους ανθρώπους της, που καταγγέλλει τη βαρβαρότητα του «αντιτρομοκρατικού» κράτους . Με θέμα την RAF και τα γεγονότα που σημειώθηκαν στις 44 ημέρες του Σεπτέμβρη - Οκτώβρη του 1977 στη Δ. Γερμανία, που ονομάστηκαν "γερμανικό φθινόπωρο". Η ομάδα Μπάαντερ-Μάινχοφ γεννήθηκε μέσα από τις φοιτητικές εξεγέρσεις και τη δολοφονία του φοιτητή Ονεζοργκ τον Ιούνη του 67, το Μάη του ’68, τις αντιδράσεις στον πόλεμο του Βιετνάμ και το ξεκαθάρισμα με το ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

Η Μάινχοφ ως νεαρή δημοσιογράφος

Η Μάινχοφ ως νεαρή δημοσιογράφος

H Μάινχοφ ήταν μια μικροαστή δημοσιογράφος, οικογενιάρχης με δύο παιδιά και προσανατολισμένη στην παραδοσιακή αριστερά και όχι στη λεγόμενη “νέα αριστερά” που έκανε την εμφάνισή της εκείνη την εποχή. Το πως έφτασε να γίνει “υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος κίνδυνος” για την δυτική Γερμανία υπήρξε αντικείμενο πλατιάς συζήτησης στη Γερμανία και όχι μόνο, από πολιτικούς, ψυχολόγους, κοινωνιολόγους κ.ά. *

Επιστρέφοντας στο 1970, μετά την απόδραση του Μπάαντερ η Μάινχοφ περνάει και αυτή στην παρανομία ιδρύοντας την οργάνωση Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF). Η ιδρυτική ομάδα (20 άτομα) ταξιδεύει ως την Ιορδανία, όπου εκπαιδεύεται στο αντάρτικο πόλης από παλαιστίνιους μαχητές της PLO. Με την επιστροφή στη Γερμανία αναλαμβάνουν δράση που περιλαμβάνει ένοπλες ενέργειες, όπως επιθέσεις σε κρατικά κτίρια και ληστείες τραπεζών. Τον Ιούλιο του 1970 πέφτει νεκρό το πρώτο μέλος της οργάνωσης, η Πέτρα Σελμ, σε συμπλοκή με αστυνομικούς. 9 μήνες αργότερα την ίδια τύχη θα έχει και ο Τόμας Βαϊσμπέκερ.

Η οργάνωση προσανατολίζεται σε αντιαμερικάνικες ενέργειες. Είναι η εποχή που κορυφώνεται η αμερικάνικη εισβολή στο Βιετνάμ. Το Μάη του 1972 η RAF βομβαρδίζει το γενικό στρατηγείο των αμερικάνικων δυνάμεων στη Φρανκφούρτη, αφήνοντας 1 συνταγματάρχη νεκρό και 14 τραυματίες. Λίγες μέρες μετά παγιδευμένα αυτοκίνητα ανατινάσσονται στο αμερικάνικο στρατηγείο της Χαϊδελβέγης με τρεις αμερικάνους στρατιώτες νεκρούς. Το στρατηγείο αυτό συντόνιζε τη συχνότητα των αεροπορικών επιδρομών στο Β.Βιετνάμ.

Στις 5 Σεπτεμβρίου 1977 η οργάνωση απήγαγε τον πρόεδρο της Ενωσης γερμανών εργοδοτών Χανς Μάρτιν Σλάιερ και απαίτησε 100.000 μάρκα και την απελευθέρωση 11 συντρόφων της από τις γερμανικές φυλακές. Στις 13 Οκτωβρίου, και ενώ οι διαπραγματεύσεις των απαγωγέων με το γερμανικό κράτος συνεχίζονταν, σημειώθηκε αεροπειρατία Παλαιστινίων του Λαϊκού Μετώπου σε αεροπλάνο της Λουφτχάνσα προερχόμενο από τη Μαγιόρκα,ζητώντας την απελευθέρωση των 11 κρατουμένων της RAF. Η γερμανική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να μην υποκύψει και εκδηλώθηκε επιχείρηση της ειδικής μονάδας GSG 9- τρεις από τους τέσσερις αεροπειρατές σκοτώθηκαν και οι 86 όμηροι απελευθερώθηκαν.

Το πρωί της 18ης βρέθηκαν στο κελί τους στον 7ο όροφο των φυλακών του Στάμχαϊμ νεκροί οι Μπάαντερ, Ράσπε και Ενσλιν, ενώ η τέταρτη κρατούμενη Μέλερ έφερε βαριά τραύματα από μαχαιριές στο στήθος, αλλά επέζησε. Οι αρχές έκαναν λόγο για ομαδική αυτοκτονία, όμως υπήρχαν πολλά στοιχεία που προκάλεσαν την αμφισβήτηση της επίσημης εκδοχής (<αυτοκτόνησαν - τους δολοφόνησαν> όπως τραγούδησε και ο Ν. Άσιμος). Μία μέρα αργότερα, οι ένοπλοι ειδοποίησαν πως ο Χανς Μάρτιν Σλάιερ βρισκόταν νεκρός στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου κοντά στο Στρασβούργο.

Το θύμα της RAF, Χανς Μάρτιν Σλάιερ, υπήρξε μέλος των Ες-Ες και οι στενές του γνωριμίες με την ηγεσία του Ράιχ, και τον ίδιο τον Γκέμπελς, του επέτρεψαν να αποφύγει το μέτωπο όταν ξέσπασε ο πόλεμος. Μετά τον πόλεμο, ο Σλάιερ βρέθηκε στην κορυφή της Ενωσης εργοδοτών της Δ. Γερμανίας. Οταν το 1975 ο συγγραφέας Μ. Ενγκελμαν αποκάλυψε το παρελθόν του, ο Σλάιερ αρνήθηκε να τον μηνύσει δηλώνοντας με κυνισμό- "Γιατί να το κάνω; Ολα όσα γράφει είναι αλήθεια." Κατά τη διάρκεια της κράτησής του από τη RAF βιντεοσκοπήθηκαν οι απαντήσεις του Σλάιερ στα ερωτήματα των απαγωγέων του. Οι κασέτες δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας.


Η ταινία για τα γεγονότα του ‘77 γυρίστηκε από τους κυριότερους εκπροσώπους της γερμανικής αριστεράς στο χώρο του κινηματογράφου, Φασμπίντερ, Σλέντορφ κ.ά

Το ημι-ντοκιμαντέρ του Φασμπίντερ, περιέχει μεταξύ των άλλων σκηνές από την κηδεία του Σλάιερ, αλλά και των Μπάαντερ, Ράσπε και Ενσλιν, τις ερωτήσεις-ανάκριση του Φασμπίντερ προς τη μητέρα του, και συνέντευξη μέσα από τις φυλακές, με τον ιδρυτή της RAF, Χορστ Μάλερ.

“Η γερμανία το φθινόπωρο” τελειώνει με πραγματικές σκηνές από την κηδεία τους.

Μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ με αγγλικούς υπότιτλους:

http://rapidshare.com/files/262571109/germaniko_fthinoporo.part1.rar
http://rapidshare.com/files/262590715/germaniko_fthinoporo.part2.rar
http://rapidshare.com/files/262611494/germaniko_fthinoporo.part3.rar
http://rapidshare.com/files/262647082/germaniko_fthinoporo.part4.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: