Είμαι περίεργη: Κίτρινη,Μπλε Του Βίλγκοτ Σιόμαν (1967,1968)

Η Λένα πρωταγωνιστεί σε ένα ντοκουμέντο σταθμό της σουηδικής κοινωνίας κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επανάστασης, που χαρακτηρίστηκε πορνογραφικό και άσεμνο. Είναι μια επαναστατημένη γυναίκα που μέσα από προσωπικές αναζητήσεις προσπαθήσει να κατανοήσει τις κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες στην χώρα της, την δεκαετία του ʼ60. Μέσα από την ιστορία της ο Sjoman επιτίθεται στις αδικίες του καπιταλισμού και αντιμετωπίζει με ειλικρίνεια τα σεξουαλικά ταμπού.

Οι ταινίες είναι ένα μέρος ενός κινηματογραφικού πειράματος που είχε ως αποτέλεσμα μία από τις πιο αμφιλεγόμενες ταινίες όλων των εποχών. Ο σκηνοθέτης δανείζεται τα χρώματα της σουηδικής σημαίας και εξετάζει τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες στη Σουηδία λίγο πριν από τη μεγάλη ιδεολογική επανάσταση του Μάη του ’68. Καταπιάνεται λοιπόν με τον φεμινισμό, την ισότητα, τη σεξουαλική απελευθέρωση, τον έρωτα και την πολιτική, συνδυάζοντας στοιχεία δράματος και ντοκιμαντέρ.
Image
Η ταινία "Είμαι περίεργη:κίτρινη" έκανε πάταγο όταν πρωτοπροβλήθηκε και έγινε σύμβολο ενός νέου, απελευθερωμένου ερωτισμού, ανοίγοντας το δρόμο για ταινίες όπως Το τελευταίο ταγκό στο Παρίσι. Λόγω των πληθωρικών ερωτικών σκηνών της η ταινία έσπασε ρεκόρ εισιτηρίων στην Σουηδία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, λογοκρίθηκε, πέρασε από δίκη ως πορνογραφική, απαγορεύτηκε, αλλά τελικά διανεμήθηκε και έσπασε τα ταμεία.

Ερωτισμός και πολιτική

Τα χρώματα των τίτλων, κίτρινη και μπλε, παραπέμπουν ευθέως στα χρώματα της σουηδικής σημαίας. Ο σκηνοθέτης πρωταγωνιστεί μαζί με την Λένα Νίμαν, η οποία είναι και το κεντρικό πρόσωπο γύρω από την οποία ξετυλίγεται η ταινία. Η Λένα είναι μια ελεύθερη κοπέλα η οποία βγάζει τη γλώσσα στις παραδοσιακές αξίες, αμφισβητεί ακόμη και το βετεράνο του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, πατέρα της, επειδή τα παράτησε και γύρισε στην οικογένειά του, κάνει έρωτα διαρκώς με το φίλο της αλλά και με άλλους. Περιφέρεται στην πόλη καβάλα στο ποδήλατό της και μιλάει με τους ανθρώπους, συζητά μαζί τους, τους κάνει ερωτήσεις, προσπαθεί να μάθει τι πιστεύουν για την πολιτική. Εκεί είναι που η ματιά της γίνεται κριτική. Εκεί βλέπει πως το πολιτικό μπορεί να είναι προσωπικό και το αντίθετο. Όταν μάλιστα αναρωτιέται γιατί κάποιοι πρέπει να πάνε για διακοπές στην Ισπανία του Φράνκο τότε ανακαλύπτει το χάσμα μεταξύ πολιτικού και προσωπικού. Η Λένα είναι μια γυναίκα πολιτικοποιημένη, χειραφετημένη, γεμάτη ανησυχίες, ερωτήματα και αμφισβητήσεις. Δε βολεύεται, εξερευνά τον κόσμο και τον ερωτισμό της.
Image
Εμπνευσμένος από τα ντοκιμαντέρ ανθρωπολογικού χαρακτήρα του Jean Rouch αλλά και το Χιροσίμα αγάπη μου του Alain Resnais, ο σουηδός σκηνοθέτης πειραματίζεται με διαφορετικά είδη κινηματογραφικής αφήγησης, όπως το cinema vérité και καταπιάνεται με θέματα ταμπού, όπως ο λεσβιακός έρωτας και το αντρικό γυμνό. Ο Sjöman, πρώην βοηθός και προστατευόμενος του Ingmar Bergman, αναμιγνύει σουρεαλιστικά και άκρως ρεαλιστικά στοιχεία.


Image
Όπως ακριβώς οι ταινίες της γαλλικής nouvelle vague χρησιμοποιεί ένα νευρικό μοντάζ, τους μεσότιτλους του Godard και ένα μείγμα ντοκιμαντέρ και μυθοπλασίας, στην λογική της «ταινίας μέσα στην ταινία». Η χρήση αυτοσχεδιασμών, φορητής κάμερας και εμβόλιμων «αληθινών» πλάνων, συνοδεύονται από συνεντεύξεις με τον Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ και το Σουηδό πολιτικό Ούλαφ Πάλμε, ομιλία του Σοβιετικού ποιητή Γεβγένυ Γεφτουσένκο, ο οποίος δεν μπορεί να εκφωνήσει λόγο εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων και αναρωτιέται πώς μπορεί να γίνει επανάσταση υπό τέτοιες συνθήκες. Με όλα αυτά, οι ταινίες προσπαθουν να αποκαλύψουν το χάσμα ανάμεσα στο προσωπικό και το πολιτικό, στο σεξ και την ιδεολογική στράτευση.

Το δίπτυχο των ταινιών του Βίλγκοτ Σγιόμαν μοιάζει με ένα ελευθεριάζον παιχνίδι, που όμως, έχει μπόλικο θράσος και τόλμη για να μιλήσει και να δείξει πράγματα που μέχρι τότε αποτελούσαν ταμπού. Μέσα από τις ερωτικές αναζητήσεις της Λένας, «ασεβείς και μη αποδεκτές», αναδύεται η πολιτικοποιημένη ματιά του σκηνοθέτη, η κριτική του άποψη απέναντι στην εξουσία αλλά και τους πολίτες που τη στηρίζουν σφυρίζοντας αδιάφορα.

Οι δύο ταινίες λειτουργούν συμπληρωματικά η μία για την άλλη. Ο Σγιόμαν είναι καυστικός και χιουμορίστας, η Λένα γδύνεται συνεχώς, φλερτάρει και κάνει έρωτα, εν τέλει όλες οι πράξεις μας είναι πολιτικές και η αμφισβήτηση κοινωνικών δομών και προτύπων αποτελεί υποχρέωση του πολίτη!

Δείτε trailer της ταινίας




Είμαι περίεργη: κίτρινη

Κατεβάστε τους Αγγλικούς υπότιτλους της ταινίας για cd1 απο εδώ
CD1
http://rapidshare.com/files/281076850/I.Am.Curious.Yellow.1967.CD1.part1.rar
http://rapidshare.com/files/281074191/I.Am.Curious.Yellow.1967.CD1.part2.rar
http://rapidshare.com/files/281079583/I.Am.Curious.Yellow.1967.CD1.part3.rar
http://rapidshare.com/files/281065428/I.Am.Curious.Yellow.1967.CD1.part4.rar


Κατεβάστε τους Αγγλικούς υπότιτλους της ταινίας για cd2 απο εδώ
CD2
http://rapidshare.com/files/281093587/I.Am.Curious.Yellow.1967.DVDRip.CD2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/281087504/I.Am.Curious.Yellow.1967.DVDRip.CD2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/281087580/I.Am.Curious.Yellow.1967.DVDRip.CD2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/281082432/I.Am.Curious.Yellow.1967.DVDRip.CD2.part4.rar

Είμαι περίεργη:μπλέ

Κατεβάστε τους Αγγλικούς υπότιλους της ταινίας απο εδώ
http://rapidshare.com/files/281085018/I.Am.Curious.Blue.1968.DVDRip.part1.rar
http://rapidshare.com/files/281077563/I.Am.Curious.Blue.1968.DVDRip.part2.rar
http://rapidshare.com/files/281071838/I.Am.Curious.Blue.1968.DVDRip.part3.rar
http://rapidshare.com/files/281078486/I.Am.Curious.Blue.1968.DVDRip.part4.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: