ΓΗ ΧΩΡΙΣ ΨΩΜΙ (1932) του Λουί Μπουνιουέλ

 Η ζωή στην ορεινή κι απομωνομένη επαρχία Λας Ούρδεςτης Ισπανίας, που βρίσκεται σε μια ορεινή περιοχή ανάμεσα στη Σαλαμάνκα και τα πορτογαλικά σύνορα.,  όπου η πείνα και οι αρρώστιες μαστίζουν την περιοχή. Ο εφιαλτικός κόσμος του Βελάσκεθ και του Γκόγια βρίσκει τη φυσική του εκπροσώπηση, σε αυτό το εκπληκτικό έργο του Μπουνιουέλ που, αν και ντοκιμαντέρ, μοιάζει ως μια συνέχεια του σουρεαλιστικού "Ανδαλουσιανού σκύλου".

"Κινηματογραφικό ανθρωπογεωγραφικό δοκίμιο". Το συνεργείο κάνει μια πρώτη στάση στο χωριό Αλβέρκα, το τελευταίο πριν μπούμε στη Λας Oύρδες, όπου παρακολουθούμε τη βάρβαρη τελετή του αποκεφαλισμού των πετεινών από νιόπαντρους καβαλάρηδες.
.Δεν υπάρχει όμως κανένα περιθώριο για φολκλόρ μόλις προσεγγίζουμε τη Λας Oύρδες: υποσιτισμός, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, αρρώστιες (ελονοσία, βρογχοκήλη, κρετινισμός, πρόωρη γήρανση), φυσικοί κίνδυνοι (οχιές), ο θάνατος ως καθημερινή παρουσία. Και καθώς οι άντρες φεύγουν για άλλες περιοχές, κυρίως για να ζητιανέψουν, όσοι μένουν, προσπαθούν να καλλιεργήσουν μιαν άγονη γη, κάνοντας πρωτόγονα αρδευτικά έργα, ενώ τα ξυπόλητα και κουρελιασμένα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο πράγματα ολότελα ξένα με τη γύρω πραγματικότητά τους. Το συνεργείο παρακολουθεί μεταξύ άλλων ένα γάιδαρο που γίνεται βορά ενός σμήνους μελισσών, την κηδεία ενός μωρού που το πτώμα του μεταφέρεται μέσω του ποταμού, μια γριά να διασχίζει το βράδυ τους δρόμους, φωνάζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι θνητοί.


                               
Δείτε της ταινία με Αγγλικούς υπότιτλους εδώ

κατεβάστε της ταινία με Αγγλικούς υπότιτλους

Δεν υπάρχουν σχόλια: