Θα χυθεί αίμα (2007) του Πολ Τόμας Αντερσον

Μια σκοτεινή βιβλική παραβολή για τη σάρκα και την ψυχή της Αμερικής

Η ταινία του «Θα χυθεί αίμα» περιέγραψε γλαφυρά τους ποταμούς αίματος που έρρευσαν για να γίνει ο μαύρος χρυσός καύσιμο του οικονομικού μας πολιτισμού. Πετρελαιάδες εναντίον γαιοκτημόνων, μικρομεσαίοι εναντίον πολυεθνικών, επιχειρηματίες εναντίον ιεροκηρύκων, «ανήθικοι» εναντίον «ηθικών» καπιταλιστών. Ένας γενικευμένος, αιματηρός πόλεμος εξουσιών κατέστησε τον μαύρο χρυσό «θεία κοινωνία» στην τελετουργία της ανάπτυξης.


Στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι καουμπόηδες έχουν πια αράξει στις μεγάλες άγονες φάρμες και η Άγρια Δύση κατοικείται από ήμερους γαιοκτήμονες, ένας τυχοδιώκτης που οσμίζεται το πετρέλαιο από χιλιόμετρα μακριά, επιδίδεται σε ανελέητο ανταγωνισμό με τις πρώτες μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής για την αρπαγή της γης που κρύβει το πολύτιμο ορυκτό. Αγοράζει χωράφια κοψοχρονιά, μετατρέπει τους αγρότες σε εργάτες εξόρυξης, φτιάχνει αγωγούς χιλιομέτρων για να βγάλει το πετρέλαιο στη θάλασσα, συμμαχεί με εκκλησιαστικές αιρέσεις που ευλογούν τον μαύρο χρυσό σαν αγία κοινωνία, χρησιμοποιεί ακόμη και το θετό γιο του σαν κράχτη, συγκρούεται θανάσιμα με όποιον τολμά να μπει εμπόδιο και χύνει αίμα, πολύ αίμα για να εξασφαλίσει την αδιάκοπη ανάδυση του πετρελαίου από τα έγκατα της γης.

Η πιο ενδιαφέρουσα διάσταση αυτής της κινηματογραφικής αφήγησης -τουλάχιστον από οικονομική σκοπιά- είναι η σύγκρουση του μικρομεσαίου πετρελαιά Ντάνιελ Πλέινβιου, κεντρικού ήρωα της ταινίας, με τις μεγάλες εταιρείες, αυτές που δεκαετίες μετά εξελίχθηκαν στις περίφημες «Επτά Αδερφές». Ο μικροπετρελαιάς που θέλει να γίνει μεγάλος είναι άπληστος, μετέρχεται κάθε μέσο, είναι ασυμφιλίωτος, ακόμη και η προοπτική μιας συνεννόησης, ενός καρτέλ με τους ανταγωνιστές, του είναι αδιανόητη. Οι άλλοι, οι εκπρόσωποι των μεγάλων, των εκκολαπτόμενων πολυεθνικών, είναι πολιτισμένοι, μιλούν χαμηλόφωνα, ντύνονται κομψά και φέρονται κοσμίως, δεν είναι αγριάνθρωποι, έχουν αναστολές, ίσως να διαθέτουν κάποια ψήγματα πολιτικής ηθικής και βγάζουν φλύκταινες κάθε φορά που αναμετριούνται με τον κυνικό Ντάνιελ Πλέινβιου. Από τη σύγκρουση χύνεται αίμα, πολύ αίμα, κι έτσι η ταινία καταλήγει να είναι μια ενδιαφέρουσα τοιχογραφία για το λυκαυγές της πετρελαϊκής εποχής που τώρα ζούμε άλλο ένα περιστατικό ακατάσχετης αιμορραγίας της.

Μια βεβαιότητα διακρίνει τον τίτλο αυτού του αριστουργήματος του Πολ Τόμας Αντερσον. Το «Θα χυθεί αίμα» είναι σαν μια σκοτεινή βιβλική παραβολή για τη σάρκα και την ψυχή της καπιταλιστικής Αμερικής. Ο Αντερσον σκηνοθετεί τη δική του εφιαλτική Αποκάλυψη. Ενορχηστρώνει μια μινιμαλιστική συμφωνία χρωμάτων με πρωταγωνιστές το μαύρο (πετρέλαιο), το κόκκινο (αίμα) και το χρυσό της φωτιάς (ο πυρετός του πλούτου). Αυτά τα χρώματα κυριαρχούν στην ταινία περιγράφοντας την Κόλαση στην οποία έχει μετατραπεί η "Γη της Επαγγελίας".


Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα «Oil!» του Αμερικανού σοσιαλιστή συγγραφέα Απτον Σινκλέρ. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1926 και αναφέρεται στις ριζικές αλλαγές που έγιναν στην έρημο της Καλιφόρνιας και στις περιοχές γύρω απ’ αυτήν με τον ερχομό των «κυνηγών του πετρελαίου». Η ιστορία αρχίζει το 1911 και τελειώνει τη χρονιά του μεγάλου κραχ, που παρ’ ολίγον να γκρεμίσει το γίγαντα του 20ού αιώνα. Κεντρικό πρόσωπο είναι ένας πρώην χρυσοθήρας, ο Ντάνιελ Πλέινβιου (Ολοφάνερος), που εξελίσσεται σε μεγιστάνα του πετρελαίου. Ο Αντερσον κρατάει αληθινό χρυσάφι στα χέρια του: τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, που μεταμορφώνεται σε έναν άρχοντα της κολάσεως. Ο Πλέινβιου είναι ένας Αδάμ της βιομηχανικής εποχής, φτιαγμένος από χώμα και αργό πετρέλαιο. Ενας δαίμονας από λάσπη. Ο Πλέινβιου οσμίζεται σαν το λαγωνικό το πετρέλαιο που αναβλύζει σε μια περιοχή της Καλιφόρνιας έπειτα από ένα σεισμό. Ταξιδεύει έως εκεί μαζί με το μικρό θετό γιο του (που αντί για όνομα έχει τα αρχικά H.W.) και αγοράζει σε εξευτελιστική τιμή την άγονη γη από τους πάμπτωχους αγρότες που μόνο στον Θεό ελπίζουν. Αυτοσυστήνεται στο αμόρφωτο πλήθος ως ο μεσσίας που θα αλλάξει τη μοίρα του, στήνει την πρώτη εξέδρα γεώτρησης και προκαλεί την εμπάθεια ενός νεαρού τσαρλατάνου ιδρυτή μιας εκκλησίας ευαγγελιστών.

there_will_be_bloodthere_will_be_bloodthere_will_be_blood


Οταν το τρυπάνι χτυπάει τη φλέβα του μαύρου χρυσού φτάνουν τα πρώτα σύννεφα στον ουρανό του παραδείσου: ένας εργάτης σκοτώνεται σε ατύχημα στη γεώτρηση και ο μικρός Η.W. κουφαίνεται από μια έκρηξη μεθανίου. Οταν έρχεται η ώρα να φτιαχτεί ο αγωγός που θα μεταφέρει το πετρέλαιο μέχρι τις ακτές της Καλιφόρνιας, ο Πλέινβιου παζαρεύει την ψυχή του στον διάβολο (ο νεαρός ψευτο-ιεροκήρυκας) από ανάγκη, και στη συνέχεια σκοτώνει, όπως ο Κάιν, έναν απατεώνα που εμφανίζεται από το πουθενά και δηλώνει πως είναι ο αδελφός του. Χρόνια μετά, όταν ο H.W. κόβει κάθε δεσμό με τον θετό του πατέρα και φεύγει στο Μεξικό για να χτίσει το δικό του πετρελαϊκό παράδεισο, ένας ακόμη θάνατος θα σφραγίσει την ιστορία του Πλέινβιου.


H τελευταία σκηνή της ταινίας είναι συγκλονιστική. Το τρυπάνι του Αντερσον διατρέχει την αορτή της Αμερικής και φτάνει μέχρι την καρδιά της, όπου κείται το τέρας της Αποκάλυψης: ο Πλέινβιου, που αποτελείται από θραύσματα του ιδεαλιστή Φρανκ Κάπρα, του «Πολίτη Κέιν» και του συνταγματάρχη Κουρτς (της «Αποκάλυψης» του Κόπολα). Η σκηνοθεσία του είναι σαν σεισμός που γκρεμίζει το έπος για να γίνουν ολοφάνερα τα κομμάτια του δαίμονα. Η φωτογραφία του Ρόμπερτ Ελγουιτ και η μουσική του πρώην Radiohead Τζόνι Γκρίνγουντ συμβάλλουν καθοριστικά στη σεισμική διέγερση.



Δείτε το trailer της ταινίας


Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/102764484/There_will_be_blood.part01.rar
http://rapidshare.com/files/102768450/There_will_be_blood.part02.rar
http://rapidshare.com/files/102772616/There_will_be_blood.part03.rar
http://rapidshare.com/files/102776899/There_will_be_blood.part04.rar
http://rapidshare.com/files/102783646/There_will_be_blood.part05.rar
http://rapidshare.com/files/102788110/There_will_be_blood.part06.rar
http://rapidshare.com/files/102792366/There_will_be_blood.part07.rar
http://rapidshare.com/files/102796542/There_will_be_blood.part08.rar
http://rapidshare.com/files/102800933/There_will_be_blood.part09.rar
http://rapidshare.com/files/102805276/There_will_be_blood.part10.rar
http://rapidshare.com/files/102809509/There_will_be_blood.part11.rar
http://rapidshare.com/files/102813533/There_will_be_blood.part12.rar
http://rapidshare.com/files/102817495/There_will_be_blood.part13.rar
http://rapidshare.com/files/102821682/There_will_be_blood.part14.rar
http://rapidshare.com/files/102760484/There_will_be_blood.part15.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: