Underground (1995) του Εμίρ Κουστουρίτσα

H ταινία αντικατροπτίζει την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας
από τις αρχές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έως τα τελευταια τραγικά γεγογονότα
των Βαλκανίων.Η αληθινή ιστορία μέσα από εκείνους που έδειξαν απεριόριστη αγάπη
και ψυχή για την πατρίδα και την κουλτούρα της χώρας.

Δύο φίλοι ασχολούνται με την παράνομη κατασκευή όπλων σ' ένα υπόγειο χώρο στο Βελιγράδι. Κάποια στιγμή ο ένας συλλαμβάνεται από τους Ναζί και οδηγείται στη φυλακή. Ο συνέταιρός του τον σώζει με την προϋπόθεση να τον προδώσει αργότερα, αφού καταφέρνει και τον πείθει για τριάντα ολόκληρα χρόνια ότι ο πόλεμος συνεχίζεται και γι' αυτό θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή.

Στην εισαγωγή του Underground (1995), οι δύο σοσιαλιστές φίλοι γλεντοκοπούν οργιαστικά: Χοροί, λαϊκές μουσικές, πυροβολισμοί, τρελοί καλπασμοί με την άμαξα, σκόρπισμα χρημάτων και, βέβαια, γυναίκες και σεξ. Το γλέντι των δύο λεβέντηδων δε σταματά ούτε την ώρα του τρομερού βομβαρδισμού του Βελιγραδίου από τα γερμανικά αεροπλάνα. Οι δύο άφοβοι γλεντζέδες αντιδρούν συνεχίζοντας τις απολαύσεις τους: Ο Μάρκο (Μίκι Μανόιλοβιτς) κάνει έρωτα, και όταν η γυναίκα τρομαγμένη τρέχει να κρυφτεί, ερεθισμένος, προσπαθεί να τελειώσει αυνανιζόμενος. Ο φίλος του, Μπλάκι, απολαμβάνει ατάραχος το πρωινό του με τη γυναίκα του.

Στη συνέχεια του φιλμ επικρατεί παντού πανηγυριώτικη, οργιώδης έξαρση και σκωπτική, αποκριάτικη έξαψη: Δαιμονιώδεις μουσικοί ρυθμοί, παλικαριές και ξύλο μεταξύ των ανδρών, αισθησιακά τσιφτετέλια, τραγούδι, μπρίο, ηδονές και ντελίριο κεφιού.

Ο Κουστουρίτσα σκηνοθετεί στις ταινίες του κάθε είδους γιορτές: εύθυμες, διονυσιακές, πένθιμες, επίσημες κομματικές, οικογενειακές και φυλετικές (π.χ. των τσιγγάνων). Τα γλέντια αποτελούν μία σταθερά στις ταινίες του, επανέρχονται ασταμάτητα. Το έργο του Κουστουρίτσα ορίζει τον κινηματογράφο ως γλεντοκόπημα και το σκηνοθέτη - γλεντοκόπο μέσα από τα φιλμ του (σκηνοθετεί ηδονικά γλέντια και, αντίστοιχα κάνοντας σινεμά γλεντάει).

ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ
ttp://rapidshare.com/files/198165834/Undergroud.part01.rar
PASS: navaho

Δεν υπάρχουν σχόλια: