Παράνομες πράξεις (2009) του Wayne Kramer



Η ταινία είναι μια εξερεύνηση στις παράλληλες ζωές μεταναστών, από διάφορες χώρες, και πραγματεύεται θέματα όπως η φύλαξη συνόρων, η διαδικασία έκδοσης πράσινης κάρτας και η σύγκρουση ανάμεσα σε διαφορετικές κουλτούρες. Η ιστορία ξετυλίγεται στη Νότια Καλιφόρνια. Όλα αρχίζουν όταν ένας φύλακας των συνόρων αποφεύγει τελευταία στιγμή να χτυπήσει μια όμορφη νεαρή με το τζιπ του. Το περιστατικό αυτό είναι μέρος μιας σειράς γεγονότων όπου οι ζωές αγνώστων τέμνονται με απρόβλεπτους τρόπους.

Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Γουέιν Κρέιμερ ήθελε να απεικονίσει τις πραγματικές προκλήσεις και στις δύο πλευρές του θέματος της μετανάστευσης και δειλώνει: “Ήθελα να δείξω πώς λειτουργεί το σύστημα από την πλευρά του Νόμου αλλά και από την πλευρά των μεταναστών. Δεν υπάρχει άσπρο και μαύρο ή εμείς εναντίον αυτών. Δεν είναι άνθρωποι που προσπαθούν να εισβάλουν στα σύνορά μας και να μας βλάψουν. Είναι άνθρωποι σαν εμένα κι εσένα που αναζητούν μια καλύτερη ζωή. Κάποιοι είναι μορφωμένοι, ενώ άλλοι πάλι όχι. Κάποιοι έχουν έρθει για άσυλο, κάποιοι για οικονομικό όφελος. Κάποιοι θέλουν να ζήσουν σε μια χώρα με ελευθερία λόγου και κάποιοι θέλουν να μπουν στη βιομηχανία ψυχαγωγίας!”

Περισσότεροι από 3000 πολίτες πολιτογραφούνται καθημερινά στις ΗΠΑ, ενώ το 2000 ο Γουέιν Κρέιμερ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που πήραν τον όρκο. “Ήταν μια ιδιαίτερα συναισθηματική εμπειρία για μένα” θυμάται ο Κρέιμερ. “Την ίδια μέρα που έγινα δικαιούχος, είχα τις αιτήσεις μου στο ταχυδρομείο. Πρώτα πρέπει να πας για μια συνέντευξη και, αφού περάσεις, ορίζουν μια ημερομηνία ορκωμοσίας για σένα κανά 2 μήνες μετά. Περιμένεις για την μέρα εκείνη και είναι σαν πέρασμα. Είναι ένα απίστευτο συναίσθημα διότι πλέον αισθάνεσαι πως αποκτάς όλα τα δικαιώματα της κοινωνίας.” Ο Κρέιμερ έφτασε στις ΗΠΑ από την Νότια Αφρική το 1986. Θυμάται με νοσταλγία τη μέρα της πολιτογράφησής του. “Βλέπεις πρόσωπα από κάθε χώρα του κόσμου σχεδόν. Είναι σουρρεαλιστικό διότι δεν σου μοιάζουν καθόλου, αλλά έχετε σμίξει όλοι διότι πιστεύετε σε μια χώρα και στο σύνταγμα.”

Ο Χάρισον Φορντ υποδύεται τον πράκτορα του τμήματος ICE (Immigration & Customs Enforcement) Μαξ Μπρόγκαν. “Νιώθει σαν να έχει φτάσει στα όριά του και αισθάνεται πως δεν ταιριάζει πλέον στη συγκεκριμένη υπηρεσία. Είναι λιγότερο αυστηρός με τους κανόνες από μερικούς από τους νεότερους πράκτορες, γεγονός που τον φέρνει σε σύγκρουση με συναδέλφους του” εξηγεί ο Φορντ.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: