Σαλβαδόρ ( 2006) του Μιγκουέλ ΧουέργκαΗ πολυβραβευμένη ταινία του Μιγκουέλ Χουέργκα, «Σαλβαδόρ», θα σας συγκινήσει βαθιά. Ιδιαίτερα το δεύτερο μέρος της, από το σημείο δηλαδή που ο Σαλβαδόρ Πουίγκ Αντίκ συλλαμβάνεται και κλείνεται στις φυλακές του Φράνκο. Θα σας συγκινήσει ο αγώνας που δίνει αυτός, οι δικηγόροι του και οι σύντροφοί του,για τη ζωή του. Θα σας συγκινήσει η παγκόσμια αλληλεγγύη. Θα σας συγκινήσει η προσπάθεια που καταβάλλεται να μεταπειστεί το φασιστικό καθεστώς της Ισπανίας να γίνει ανθρώπινο. Πράγμα, καθώς καταλαβαίνετε, ακατόρθωτο! Ο φασισμός είναι πάντα και παντού φασισμός.

Από τη στιγμή της σύλληψης και μετά, η ταινία απογειώνεται. Ακόμα και ο πρωταγωνιστής της γίνεται καλύτερος, εσωτερικότερος. Ο Σαλβαδόρ δεν παίρνει τίποτα πίσω από αυτά που έκανε. Δεν υπογράφει, με άλλα λόγια. Ομως, φοβάται! Ο θάνατος, τον οποίο βλέπει να έρχεται καλπάζοντας πάνω στο μαύρο άλογο του Φράνκο, του μαγκώνει την καρδιά και του αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά. Ο Σαλβαδόρ, ο νεαρός αναρχικός, το παιδί ακόμα, μέσα στη φυλακή γίνεται άντρας. Βλέπει τη ζωή, από τη φιλοσοφική της πλευρά, με άλλα μάτια.

Ο ήρωας της ταινίας ο Σαλβαντορ ένα από τα ιδρυτικά μέλη του αναρχικού κινήματος στην Ισπανία εξιστορεί την άθλια προβοκάτσια του κυβερνώντος καθεστώτος του Φράνκο ενάντια στο επαναστατικό ρεύμα. Μία ιστορία που ξεκινά από το 1936 και συνεχίζετε μέχρι τις μέρες μας . Ο Σαλβαντόρ κατηγορήθηκε , συλλήφθηκε και εκτελέσθηκε από το φασιστικό καθεστώς προκαλώντας την αντίδραση ενός ολόκληρου έθνούς. Ο θάνατός του σημάδεψε την αρχή μιας νέας εποχής για την μετέπειτα Ισπανία . Ήταν ο τελευταίος; των Αναρχικών που θανατώθηκε απ τις αρχές για τα πολιτικά του φρονήματα.

Η ταινία είναι, κατά κάποιο τρόπο, ελεύθερη μεταφορά της ζωής και του θανάτου του νεαρού Καταλανού αναρχικού, Σαλβαδόρ Πουίγκ Αντίκ. Ο οποίος έδρασε στα τέλη του 1960 μέχρι το 1974, που εκτελέστηκε. Ο θάνατός του ξεσήκωσε τέτοιες διαμαρτυρίες που ανάγκασε την Ισπανία να σταματήσει, πια, τις ανθρώπινες εκτελέσεις.

Barcelona Film Award 2006: Βραβείο καλύτερου ηθοποιού-Βραβείο σκηνοθεσίας-Βραβείο καλύτερου μοντάζ-Βραβείο μουσικής-Βραβείο καλύτερης ταινίας-Βραβείο καλύτερης φωτογραφίας

ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
http://rapidshare.com/files/69724062/Salvador.part1.rar
http://rapidshare.com/files/69724932/Salvador.part2.rar
http://rapidshare.com/files/69725866/Salvador.part3.rar
http://rapidshare.com/files/69726752/Salvador.part4.rar
http://rapidshare.com/files/69727818/Salvador.part5.rar
http://rapidshare.com/files/69728627/Salvador.part6.rar
http://rapidshare.com/files/69729643/Salvador.part7.rar
pass : omorfos

1 σχόλιο:

partisan είπε...

enas anarxikos agonizete gia tin epanafοra ton dimοkratikon thesmon?
xa! tha pesi poli gelio!!