ΣΕΡΑΓΙΕΒΟ Σ' ΑΓΑΠΩ (2006) της Γιασμίλα Ζμπάντιτς

Η ταινία που θριάμβευσε στο φεστιβάλ του Βερολίνου 2006, κερδίζοντας τη Χρυσή Άρκτο, αποτελεί ένα φιλμ - καταγγελία για τους βιασμούς των γυναικών που έγιναν ως μέρος της «Εθνικής Κάθαρσης» την περίοδο 1992 - 1995 στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.

Σ' ένα προάστιο του μεταπολεμικού Σεράγεβο, τη Grbavica (προφέρεται: γκ[α]ρμπάβιτσα), η Βόσνια Esma (Mirjana Karanovic), κουβαλώντας τραύματα από το παρελθόν, παλεύει να ξαναφτιάξει τη ζωή της και να μεγαλώσει την ατίθαση δωδεκάχρονη κόρη της, Sara (Luna Mijovic). Το σχολείο της Sara πρόκειται να πραγματοποιήσει μια εκδρομή και όσοι μαθητές είχαν πατέρα 'σαχίντ', δηλαδή ήρωα πολέμου, δικαιούνται να λάβουν μέρος δωρεάν, αρκεί να παρουσιάσουν τα κατάλληλα έγγραφα. Η Sara ζητά από τη μητέρα της να βρει το πιστοποιητικό προκειμένου να το δώσει στο σχολείο, αλλά η Esma το αποφεύγει συνεχώς. Μέχρι και δεύτερη δουλειά ως σερβιτόρα τη νύχτα βρίσκει για να καταφέρει να συγκεντρώσει τα χρήματα για την εκδρομή.


Η αυξανόμενη πίεση στη ζωή της Esma, που ακροβατεί στα όρια της κατάρρευσης, σε συνδυασμό με την επιμονή της μικρής, θα την οδηγήσουν σε οδυνηρές αποκαλύψεις σ' ένα εκρηκτικό φινάλε.
H Αρκτος του Φεστιβάλ Βερολίνου, αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Jasmila Zbanic. Μέσα από τη καθημερινή ζωή, αλλά και το δράμα, των δύο αυτών γυναικών (μάνας και κόρης), η σκηνοθέτις αποπειράται να δώσει μια ρεαλιστική εικόνα του σημερινού Σεράγεβο. Από τη μια η Esma, με φρέσκιες ακόμα ουλές από τον πόλεμο, προσπαθεί να ορθοποδήσει και να αφήσει το φρικιαστικό παρελθόν πίσω της. Πηγαίνει σε ομάδα ψυχολογικής υποστήριξης χηρών που έχασαν τους άντρες τους στον πόλεμο, χωρίς ποτέ να μιλάει, παρά μόνο για να εισπράξει το επίδομα βοηθείας. Κάνει τα πάντα για να αποφύγει να παρουσιάσει το πιστοποιητικό που της ζητά η κόρη της, ενώ φαινομενικά το μόνο που χρειάζεται είναι μια απλή γραφειοκρατική διαδικασία. Προσπαθεί να φαίνεται δυνατή και φροντίζει ν' απομονώνεται όταν καταρρέει. Στον αντίποδα βρίσκεται η Sara. Ατίθαση και υπερήφανη, σκέτο αγοροκόριτσο, γεννημένη στη διάρκεια του πολέμου, αναζητά απεγνωσμένα μια ταυτότητα, ένα σημείο αναφοράς της ύπαρξής της και της ενσωμάτωσής της στην αυριανή κοινωνία. Γι' αυτήν, το πιστοποιητικό δεν αποτελεί μονάχα το εισιτήριο για μια τζάμπα εκδρομή, αλλά την αναγνώριση των ριζών της, μέσω ενός αθώου (;) πατριωτισμού που έχει στιγματίσει τη γενιά της. Και στο φόντο, το Σεράγεβο, που συνέρχεται σιγά σιγά από τη μαύρη περίοδο του πολέμου, έχοντας όμως ακόμα εμφανή τα σημάδια του πρόσφατου θλιβερού παρελθόντος.

Η Zbanic χειρίζεται με μέτρο και σύνεση το δίπολο των δύο κεντρικών χαρακτήρων, καταφέρνοντας παράλληλα να ενσωματώσει πλήθος δορυφόρων που συνθέτουν τη δύσκολη απεικόνιση της πόλης και της σκληρής ζωής στα προάστια. Υιοθετώντας το ύφος του Aγγλικού ρεαλισμού, αφηγείται την ιστορία της χωρίς πολλά σκαμπανεβάσματα, κάτι που τη βοηθά στο τελικό ξέσπασμα αποκαλύψεων. Δεν αποφεύγει μερικές παγίδες (περισσότερο λόγω απειρίας) όπως το έντονο φλερτ με το μελόδραμα ή τις περιστασιακές αδυναμίες στις ερμηνείες των πρωταγωνιστριών της. Στο τέλος, όμως, βγαίνει καθαρή και παραδίδει μια ολοκληρωμένη ταινία που αγγίζει το θεατή με την αμεσότητα και την απλότητά της και επιτυγχάνει τον αρχικό της στόχο: να μιλήσει για τη σημερινή κατάσταση στην πόλη που κάποτε αποτέλεσε το επίκεντρο του πολέμου.

Η ταινία  δεν δείχνει τα αίτια που οδήγησαν στον πόλεμο και έχει τον χαρακτήρα ένος  δυτικού ανθρωπισμού  για τις  τραγικές  συνέπειες που φέρνει ο  πολέμος.Είναι όμως μια καλή ταινία που αξίζει κάποιος να την δει.  

Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/14103426/Grb.1.rar
http://rapidshare.com/files/14104105/Grb.2.rar
http://rapidshare.com/files/14104159/Grb.3.rar
http://rapidshare.com/files/14107401/Grb.4.rar
http://rapidshare.com/files/14107464/Grb.5.rar
http://rapidshare.com/files/14266232/Grb.6.rar
http://rapidshare.com/files/14274687/Grb.7.rar
http://rapidshare.com/files/14284194/Grb.8.rar
http://rapidshare.com/files/14292327/Grb.9.rar
http://rapidshare.com/files/14398917/Grb.10.rar

1 σχόλιο:

partisan είπε...

oi ditikoi kseroun na vraveuoun taineies!
idios otan xrimatodotounte apo tin E.E!