ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΟΧΗ [ 1994 ] ΤΟΥ ΜΙΛΧΟ ΜΑΝΤΣΕΦΣΚΙ



Σκηνοθεσία: ΜΙΛΧΟ ΜΑΝΤΣΕΦΣΚΙ
Πρωταγωνιστούν: Κατρίν Κάλντριτζ, Ράντε Σερμεντζίγια, Γκρεγκόιρε Κόλιν, Λαμπίνα Μιτέφσκα
Διάρκεια: 113'

Αγγλο- γάλλο-ΠΓΔ Μακεδονική ταινία, βραβευμένη με το μισό λιοντάρι της Βενετίας. Μέσα από τρείς απλές ιστορίες καταλαβαίνει κανείς ότι αν το μακεδονικό μωσαϊκό αφεθεί στα χέρια των εθνικιστών και των θρησκόληπτων θα οδηγηθεί σε τραγωδίες ανάλογες μ' αυτές της Βοσνίας.Η ταινία είναι προφητική για την επερχόμενη κατάρρευση των σχέσεων ανάμεσα σε Αλβανούς και Σλαβομακεδόνες και τη δρομολόγηση του εμφυλίου πολέμου.

Mια έντιμη κραυγή ενάντια στη μισαλλοδοξία και τον πόλεμο σε μια βραβευμένη με το Xρυσό Φοίνικα της Bενετίας ταινία από την Π.Γ.Δ.Μ
Για την πρώτη του αυτή, εκπληκτικά καλή ως αποτέλεσμα, ταινία του, ο σκηνοθέτης Mίλτσο Mαντσέφσκι επιλέγει ένα τρίπτυχο (που έγραψε ο ίδιος) με ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους. Tο πρώτο μέρος, με τον τίτλο «Λέξεις», εκτυλίσσεται σε μια ορεινή περιοχή των Σκοπίων κι αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ορθόδοξου μοναχού που κρύβει στο μοναστήρι μια νεαρή, μουσουλμάνα, Aλβανίδα, που την ψάχνει μια συμμορία. Στο δεύτερο μέρος, «Πρόσωπα», μεταφερόμαστε στο Λονδίνο, για να παρακολουθήσουμε τους δισταγμούς μιας Aγγλίδας που δεν αποφασίζει αν πρέπει ν' ακολουθήσει τον αποξενωμένο σύζυγό της ή τον Σλαβομακεδόνα φωτογράφο, εραστή της, ενώ, στο τρίτο μέρος, «Eικόνες», επιστρέφουμε στην ορεινή περιοχή του πρώτου μέρους, για να παρακολουθήσουμε την επιστροφή του φωτογράφου στη γενέτειρά του και την αναγκαστική ανάμειξή του στην αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους, σύγκρουση που θα οδηγήσει τη νεαρή Aλβανίδα να καταφύγει στο μοναστήρι.

Δεν βρήκαμε Ελληνικούς υπότιτλους ακόμα για την ταινία.Κατεβάστε τους Αγγλικούς
CD1
http://rapidshare.com/files/76056787/Before_the_rain.part1.rar
http://rapidshare.com/files/76057031/Before_the_rain.part2.rar
http://rapidshare.com/files/76113397/Before_the_rain.part3.rar
http://rapidshare.com/files/76113427/Before_the_rain.part4.rar
http://rapidshare.com/files/76113453/Before_the_rain.part5.rar
http://rapidshare.com/files/76113507/Before_the_rain.part6.rar
http://rapidshare.com/files/76113583/Before_the_rain.part7.rar
http://rapidshare.com/files/76112749/Before_the_rain.part8.rar

CD2
http://rapidshare.com/files/76114868/Before_The_Rain_CD2.part1.rar
http://rapidshare.com/files/76114883/Before_The_Rain_CD2.part2.rar
http://rapidshare.com/files/76114936/Before_The_Rain_CD2.part3.rar
http://rapidshare.com/files/76114997/Before_The_Rain_CD2.part4.rar
http://rapidshare.com/files/76115056/Before_The_Rain_CD2.part5.rar
http://rapidshare.com/files/76115081/Before_The_Rain_CD2.part6.rar
http://rapidshare.com/files/76115241/Before_The_Rain_CD2.part7.rar
http://rapidshare.com/files/76113919/Before_The_Rain_CD2.part8.rar

Subtitle :
http://rapidshare.com/files/76435439/before.the.rain._1994_.eng.zip.html

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μια μικρή παρατήρηση, εντελώς άσχετη με την πολύ μεγάλη αξία της ταινίας.

Δεν θα ή8ελα επ ουδενί να αμφισβητησω τον γράφοντα, αλλά θα ήθελα μερικά στοιχεία σχετικά με την απαγόρευση της ταινίας στην Ελλάδα. Και το ρωτώ αυτό γιατί, πέρα από το ενδιαφέρον που 8α είχε κάτι τέτοιο αν ίσχυε, μιας που με κανένα άλλο κριτήριο πέρα από τη χώρα προέλευσης δεν θα μπορούσε να έχει απαγορεφθεί αυτή η ταινία, εχώ την πεποίθηση ότι την ταινία την έχω δει από κρατικό κανάλι. Σίγουρα πάντως την έχω δει στην ελληνική τηλεόραση και νομίζω ότι κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στα video/DVD club.

θα προσπαθήσω να το ψάξω και να επανέλθω.

Τα προφανή μου συγχαρητήρια για την προσπάθειά σας.

Ανώνυμος είπε...

Μετά από έρευνα στο ιντερνέτι δεν βρήκα ούτε μία αναφορά σε απαγόρευση της ταινίας.

Ενδεικτικά παραθέτω δύο λίνκια, ένα του "Ιού" και μια συνέντευξη του σκηνοθέτη με αφορμή μεταγενέστερη ταινία του "Σκιές" στην οποία πιστεύω ότι, λόγω του ότι η συνέντευξη περιστράφηκε κυρίως γύρω από εθνικιστικά θέματα, θα είχε γίνει αναφορά στην απαγόρευση της ταινίας.

- Εάν μάχεστε για το δικαίωμά σας να λέγεστε «Μακεδόνες», τι πρέπει να κάνουν οι δικοί μας Μακεδόνες;
Αυτοί που έπαιξαν την ταινία σας «Πριν απ' τη βροχή» στην πρωτεύουσα της ελληνικής Μακεδονίας, τη Θεσσαλονίκη, και την αγκάλιασαν με ενθουσιασμό;

Μ:«Χαίρομαι που τους άρεσε η ταινία μου. Εύχομαι αυτοί οι ίδιοι θεατές και διανοούμενοι να ήταν σε επαφή με τους έλληνες αξιωματούχους που προσπάθησαν να αποκλείσουν την ταινία από το φεστιβάλ στην Βενετία και από τα Οσκαρ το 1995, αν και το φιλμ ουδεμία σχέση με Ελλάδα είχε. Ως προς το ζήτημα των Μακεδόνων, φοβάμαι πως μπερδεύετε δύο διαφορετικά πράγματα.

http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=857628

κι απ΄τον Ιό:

ΔΕΙΤΕ

Tο μετέωρο βήμα του πελαργού του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1991). Η εξαιρετική δημιουργία του γνωστού σκηνοθέτη για τις παραμεθόριες μειονότητες των Βαλκανίων, που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των εθνικοφρόνων της μακεδονομαχικής περιόδου. Χαρακτηριστική η σκηνή του παιδιού που αρνείται να εγκαταλείψει τη μητρική του γλώσσα όταν καληνυχτίζει την αδερφή του.

Πριν από τη βροχή (Before the rain) του Μίκλο Μαντσέφσκι (1994). Η γνωστή βραβευμένη ταινία για την πιθανότητα μιας εξέλιξης "βοσνιακού τύπου" στη γειτονική μας ΠΓΔ Μακεδονίας. Οι περισσότεροι διάλογοί της διεξάγονται στη ("διεθνώς μη- αναγνωρισμένη", κατά την ελληνική νομοθεσία) σλαβομακεδονική γλώσσα.

http://www.iospress.gr/ios1997/ios19970209b.htm

Ανώνυμος είπε...

η ταινία παιζόταν το 1995 στις αίθουσες. Την είχα δει στον Αρτ Στούντιο. Απ'όσο θυμάμαι δεν υπήρχε απαγόρευση.

Ανώνυμος είπε...

suggnvmh re paides , alla efoson einai sigouro oti h tainia den htan pote apagoreumenh sto elladistan den 8a prepe na dior8osete thn anakribeia?

Ανώνυμος είπε...

εχουν κυκλοφορησει ελληνικοι υποτιτλοι

Ανώνυμος είπε...

Ουδέποτε η ταινία απαγορεύτηκε στην Ελλάδα. Παίχτηκε κανονικά στις αίθουσες την ίδια χρονιά. Τα περί απαγόρευσης είναι ιντερνετικοί μύθοι. Επίσης η ταινία προβλήθηκε από πολλές κινηματογραφικές λέσχες ανά την Ελλάδα, μια και τέτοιες ταινίες δεν φτάνουν εύκολα λόγω του περιορισμένου κοινού τους με την κανονική διανομή στην επαρχία. Προσωπικά εγώ την είδα στην Κινηματογραφική Λέσχη Πάτρας, την ίδια χρονιά, φοιτητές τότε...

Το μόνο θέμα με την ταινία ήταν ότι ο βραβευμένος σκηνοθέτης Μίκλο Μαντσέφσκι ήθελε να χαρακτηρίσει την ταινία «μακεδονική», και διαλαλούσε όπου βρισκόταν ότι το βραβείο πήρε η «Δημοκρατία της Μακεδονίας», αδιαφορώντας για την επίσημη ονομασία της χώρας του που ήταν -και είναι- Π.Γ.Δ.Μ, είχε βρει φυσικά σε κάποια πρόσωπα και μια υποστήριξη... Εμείς -ως Ελλάδα- είχαμε απηλείσει με αποχώρηση από το τότε Φεστιβάλ της Βενετίας κλπ. Φυσικά επίσημα στο Φεστιβάλ η ταινία εκπροσωπούσε την Π.Γ.Δ.Μ. Οπότε όλα τελείωσαν ομαλά. Να προσθέσω ότι ουσιαστικά το όλο θέμα στη Βενετία ήταν μεταξύ κάποιων δημοσιογράφων και κριτικών. Μην ξεχνάμε ότι ήταν μια περίοδος που το «Μακεδονικό» ήταν σε έξαρση και συζητιόταν παντού.

Ανώνυμος είπε...

Αποκλεισμένος κοινωνικα απο την προστυχη και οικτρα οικονοκικη κατασταση της
πατρίδας μου ειδα την ταινία μολις χθες στο διαδίκτυο 19 -10 -2015.
Δεν γνώριζα τίποτε γι αυτην .
Πραγματικα μου άρεσε . Το πρώτο και τρίτο μέρος το ενεταξα και χωρικά και χρονικα . Εκαινο που με μπερδεψε ήταν το γαλαζιο της Μεσογείου στο μοναστήρι,
αλλα σκεφτηκα οτι ειναι καπου στη Αδριατική . Δεν την ενέταξα στο FYROM αλλα στα Βαλκάνια σε καποια παλαι ποτε Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας που εκτείνεται μέχρι την Αδριατική .
Εκεινο που με εντυπωσίσαε ειναι το "παρθενο" της περιοχης σε σχέση με την σύγχρονη αλλα βρωμιάρα οικολογικα και πνευματικά Ευρωπαϊκή πραγματικότητα.
Για το δευτερο μέρος χωρικά δεν μπορεσα να το ενταξω ,αν και και τώρα που το
ξανασκέφτομαι ,σε καποια στιγμή πρεπει η ταινία πρεπει να δείχνει το Αγγλικό Κοινοβούλιο.
Γενικα η ταινία σου αφήνει κάτι.