Sympathy for the Devil (1968) του Ζαν Λικ Γκοντάρ


Image


Ο Γκοντάρ ξεκίνησε το γύρισμα του «Sympathy For The Devil» στις 30 Μαϊου του 1968, αναβάλλοντας την αρχική ημερομηνία που ήθελε την ταινία να ξεκινάει στις αρχές του Μάη. Κεντρική φιγούρα του «Μάη», ο Γκοντάρ δεν είχε χρόνο για γυρίσματα. Επρεπε να βρίσκεται ταυτόχρονα στο Παρίσι για να ηγηθεί των διαμαρτυριών για την απομάκρυνση του ιδρυτή της Cinematheque, Ανρί Λανγκλουά, από τον υπουργό Πολιτισμού Αντρέ Μαλρό και στις Κάννες για να σταματήσει το Φεστιβάλ Καννών μαζί με πλειάδα Γάλλων κινηματογραφιστών, ανάμεσα στους οποίους ο Φρανσουά Τριφό κι ο Ρομάν Πολάνσκι. Ταυτόχρονα θα γύριζε και μία ήσσονος σημασίας ταινία αλλά ενδεικτική της «επαναστατικής» περιόδου του, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μια Ταινία Σαν Τις Αλλες» («Un Film Comme Les Αutres») που αποτελούνταν από αυθεντικό υλικό των διαδηλωτών του Μάη και από κινηματογραφημένες σκηνές απεργίας των εργατών.

Την 1η Ιουνίου, θα ξεκινούσε το τετραήμερο γύρισμα του «Sympathy For The Devil» που, αν και είχε ξεκινήσει ως ένα ντοκιμαντέρ για τους Stones, κατέληξε σε ένα ιδίωμα που μπορεί για τον ίδιο να εξέφραζε τη «νέα» του περίοδο, για πολλούς όμως τον έφερε σε ένα πρωτοφανές καλλιτεχνικό αδιέξοδο. Η εμμονή του Γκοντάρ στην «επανάσταση για την επανάσταση» θα τον έβρισκε από το 1968 και μέχρι το 1972 περίπου αποκομμένο από το υπόλοιπο γαλλικό σινεμά, με μοναδικό του σύμμαχο τον σκηνοθέτη Ζαν Πιερ Γκοράν, βυθισμένο μέσα στη λεγόμενη «μαοϊκή» περίοδό του και υπέρμαχο των ιδεολογιών της ομάδας «Τζίγκα Βερτόφ» που θα υιοθετούσε τις φόρμες του Μπέρτολτ Μπρεχτ, την ιδεολογία του Μαρξ και την πλήρη έλλειψη κάθε ατομικής εξουσίας.


Το καλοκαίρι του 1968 σε βαθιά νεράΤο καλοκαίρι του 1968 σε βαθιά νεράΤο καλοκαίρι του 1968 σε βαθιά νεράΤο καλοκαίρι του 1968 σε βαθιά νεράΤο καλοκαίρι του 1968 σε βαθιά νερά
Στο Λονδίνο για τα γυρίσματα του «Sympathy» τον Αύγουστο του 1968, ο Γκοντάρ θα έδινε μία συνέντευξη στην Sunday Times δηλώνοντας: «Η κουλτούρα είναι το άλλοθι του ιμπεριαλισμού. Πρέπει να καταστρέψουμε την κουλτούρα». Ο Γκι Ντεμπόρ, δηλωμένος εχθρός της nouvelle vague και της πόζας του Γκοντάρ θα απαντούσε: «Ο Γκοντάρ, ακολουθώντας πάντοτε το ρεύμα, υιοθετεί ένα καταστροφικό στυλ τόσο κενό, με δάνεια από προηγούμενες ταινίες και χωρίς νόημα, όπως συμβαίνει σε όλο του το έργο». Την ίδια στιγμή που ο Γκοντάρ δήλωνε πως τα γεγονότα του Μάη του είχαν δώσει ενέργεια και το θάρρος να διακόψει μια για πάντα τους δεσμούς του με την μπουρζουαζία, ο Ντεμπόρ τον έριχνε από το βάθρο: «Ο Γκοντάρ ξεπεράστηκε αυτόματα από τον Μάη του 1968».

Το Sympathy for the Devil είναι σύμπραξη nouvelle vague και rock n' roll με θέμα την ηχογράφηση του Sympathy for the Devil των Rolling Stones. Όταν ο Godard παρέδωσε την κόπια, οι Stones, που περίμεναν ένα συμβατικό ντοκιμαντέρ, έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Ο σκηνοθέτης, πιστός στην αρχή ότι «μια ταινία πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, αλλά όχι απαραίτητα μ' αυτή τη σειρά» συνέθεσε ένα άναρχα δομημένο φιλμ, προσθέτοντας πλάνα σοσιαλιστικού ρεαλισμού από τα οδοφράγματα του Μάη του ‘68, από τους Μαύρους Πάνθηρες, από την μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη μιας επαναστάτριας ονόματι Eve Democracy και εμβόλιμα τσιτάτα παρμένα από το «Κόκκινο Βιβλίο» του Μάο. Ο ασυναγώνιστος στυλίστας Godard ολοκλήρωσε μία σπουδαία ταινία τόσο για την ιστορική όσο και για την κινηματογραφική της αξία.

Το ντοκιμαντέρ είναι χωρίς υπότιτλους

http://rapidshare.com/files/69108415/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part1.rar
http://rapidshare.com/files/69120038/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part2.rar
http://rapidshare.com/files/69120192/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part3.rar
http://rapidshare.com/files/69133005/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part4.rar
http://rapidshare.com/files/69133178/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part5.rar
http://rapidshare.com/files/69149428/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part6.rar
http://rapidshare.com/files/69149656/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part7.rar
http://rapidshare.com/files/69153132/Sympathy_for_the_Devil_1968_best_by_DEMY.part8.rar

password demy

Δεν υπάρχουν σχόλια: