Ο Πολ ο Μικ και οι άλλοι (2001) του Κεν Λόουτς



Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι, είναι εργάτες στη συντήρηση των Βρετανικών Σιδηροδρόμων. Το 1997 οι σιδηρόδρομοι στην Αγγλία ιδιωτικοποιούνται. Οι νέες συνθήκες εργασίας θα στραφούν πλέον προς τα πρότυπα των ιδιωτικών εταιριών. Αρχικά οι νέες συνθήκες εργασίας φαντάζουν στα μάτια των εργατών σαν ένα μικρό διάλειμμα από τη σκληρή δουλιά της ημέρας. Σύντομα, όμως, τα αρνητικά σημάδια της νέας πραγματικότητας γίνονται τόσο έντονα, που οι εργάτες είναι αναγκασμένοι είτε να συμβιβαστούν με τους νέους απάνθρωπους όρους εργασίας ή να αλλάξουν επάγγελμα, με την ελπίδα να βρουν κάτι καλύτερο.

Οι εργάτες διχάζονται. Από τη μια αυτοί που αντιδρούν, και από την άλλη αυτοί που υπομένουν. Τα πράγματα χειροτερεύουν. Οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται όλο και λιγότερο. Νέοι ανειδίκευτοι εργάτες προσλαμβάνονται με στόχο να αντικαταστήσουν σύντομα τους παλιούς έναντι χαμηλότερων μισθών. Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης σύντομα διεισδύουν και στις σχέσεις μεταξύ των εργατών. Εκεί που παλιότερα υπήρχε ένα αίσθημα αλληλεγγύης, τώρα ο καθένας λειτουργεί προσωπικά, με αποτέλεσμα το σωματείο να χάσει ολοκληρωτικά τη δύναμή του.

Σπάνια στον καιρός μας κάποιος σκηνοθέτης καταπιάνεται με μια ταινία πολιτικοκοινωνικού περιεχομένου και μάλιστα ταγμένος με την πλευρά των εργατών.

Ο Κεν Λόουτς κινείται μέσα στο σταθερό πλαίσιο των πολιτικών και κοινωνικών προβλημάτων, που προκύπτουν από τη σύγχρονη καπιταλιστική κοινωνία χωρίς ενδοιασμούς. Με την ταινία του καταδικάζει τις νέες συνθήκες εργασίας ως αποτέλεσμα μιας ανθρωποφάγου κοινωνίας, που σκοπό έχει μόνο το συμφέρον των μεγάλων πολυεθνικών και αναδεικνύει προβλήματα καθημερινών ανθρώπων που παλεύουν για την επιβίωση και όχι για την ίδια την ουσία της ζωής, αφού είναι αναγκασμένοι να βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Καθαρά ανθρωποκεντρικό το θέμα της ταινίας, χωρίς να είναι δραματικό. Αντίθετα, διαθέτει αρκετό χιούμορ, ρεαλιστική σκηνοθεσία και ηθοποιούς με ελάχιστη κινηματογραφική εμπειρία. «Ο Πολ, ο Μικ και οι άλλοι» είναι μια ταινία προβληματισμού, προερχόμενη από μια συντηρητική κοινωνία όπως αυτή της Αγγλίας. Οι πραγματικοί ήρωες βρίσκονται στην καθημερινή ζωή και όχι στη σφαίρα της φαντασίας. Η έβδομη τέχνη, λοιπόν, ας αναλάβει κι άλλους ρόλους, εκτός απ' αυτή της χαλαρής διασκέδασης.

«The Navictaros»: Κοινωνική περιπέτεια αγγλικής παραγωγής 2001. Σκηνοθεσία: Κον Λόουτς. Πρωταγωνιστούν: Τζον Ντιούτιν, Τομ Κρέιγκ, Βεν Τρέισι, Στιβ Χούιζον, Ντιν Αντριους, Σον Γκλεν, Αντι Σοχαλόου.




Κατεβάστε τους Εληνικούς υπότιτλους από εδώ

http://rapidshare.com/files/110522145/The_Navigators.part1.rar
http://rapidshare.com/files/110531770/The_Navigators.part2.rar
http://rapidshare.com/files/110542691/The_Navigators.part3.rar
http://rapidshare.com/files/110553664/The_Navigators.part4.rar
http://rapidshare.com/files/110561926/The_Navigators.part5.rar
http://rapidshare.com/files/110574447/The_Navigators.part6.rar
http://rapidshare.com/files/110583792/The_Navigators.part7.rar
http://rapidshare.com/files/110586250/The_Navigators.part8.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: