“Ο Ανεμος χορεύει το κριθάρι”

ΚΕΝ ΛΟΟΥΤΣ



Βρισκόμαστε στην Ιρλανδία στα 1920. Ο αγώνας για την ανεξαρτησία βρίσκεται στο απόγειό του. Η βρετανική κατοχή μπορεί και συνεχίζεται μόνο χάρη στην άμεση καταστολή των στρατευμάτων, των διαβόητων «μαυροσκούφηδων».

Ο κεντρικός ήρωας, Ντέμιαν είναι νέος, ωραίος, ιρλανδός επαρχιώτης, μόλις έχει τελειώσει την ιατρική και ετοιμάζεται να φύγει για το Λονδίνο, όπου τον περιμένει μια σίγουρη καριέρα. Δύο γεγονότα, η δολοφονία ενός συγχωριανού του από τους μαυροσκούφηδες και ένα καταπληκτικό περιστατικό στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου εργάτες των τρένων με απόφαση του συνδικάτου αρνούνται να μεταφέρουν βρετανικά πυρομαχικά, τον κάνουν να αλλάξει γνώμη και να οργανωθεί στο αντάρτικο.






Ολόκληρο το πρώτο μέρος της ταινίας κυλάει αφηγούμενο τους αγώνες των ανταρτών. Βλέπουμε ότι δεν πρόκειται για απομονωμένες ομάδες αλλά για το οργανωμένο στρατιωτικό σκέλος της αντίστασης στην αποικιοκρατία, και σαν τέτοιο είχε την καθολική αποδοχή και στήριξη των μελών του χωριού, παιδιών και ηλικιωμένων γυναικών, που βοηθούσαν με αφοσίωση σε όλα τα επίπεδα, από τον ανεφοδιασμό μέχρι τη μεταφορά μηνυμάτων, με κίνδυνο της ζωής τους.


Παρουσιάζονται ταυτόχρονα οι διαφορετικές αντιλήψεις μέσα στην ίδια την αντίσταση. Ανοίγει κανείς τα κοινωνικά ζητήματα ή τα υποστέλλει μέχρι να φύγουν οι Βρετανοί; Ένα μέρος της αντίστασης με επικεφαλής την ηγεσία προσανατολίζεται ήδη στο συμβιβασμό με τα πιο συντηρητικά στοιχεία, τους τοκογλύφους και μικροκεφαλαιούχους που χρηματοδοτούσαν το αντάρτικο. Από την άλλη υπήρχε η αριστερά, οι οπαδοί του Τζέιμς Κόνολι, του «πατέρα» του ιρλανδικού σοσιαλισμού, που είχε εκτελεστεί από τους Άγγλους μετά την εξέγερση του 1916, όμως οι απόψεις του είχαν τεράστιο κύρος μέσα στο εργατικό κίνημα. Η αριστερά πίστευε σε έναν ανένδοτο αντιαποικιακό αγώνα που θα έβαζε στο κέντρο τις ανάγκες των φτωχών τάξεων και την ίδια την αλλαγή της κοινωνίας.


Η ταινία του Κεν Λόουτς ενόχλησε πολύ το κατεστημένο. Δεν συνέβη το ίδιο με την ανταπόκριση του κόσμου, που αγκάλιασε το έργο με ενθουσιασμό.



RapidShare: Easy Filehosting
RapidShare: Easy Filehosting
RapidShare: Easy Filehosting
RapidShare: Easy Filehosting

Στο φάκελο περιέχονται:
1. The.Wind.That.Shakes.the.Barley.LiMiTED.DVDRip.XviD-DoNE (η ταινία σε μορφή avi,πολύ καλή ποιότητα εικόνας (DVD RIP)
2.Ελληνικοί υπότιτλοι σε ξεχωριστό αρχείο srt (ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ-ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ : A.P.S.U. TEAM)
3.DVD cover και CD cover (σεαρχεία jpg)