Ενας ελεύθερος κόσμος



Αυτή τη φορά ο Κεν Λόουτς ασχολείται με τη σφαγή των οικονομικών και πολιτικών μεταναστών. Ασχολείται με τα φθηνά εργατικά χέρια και με τις ακρίδες που έπεσαν πάνω τους και τα κατασπαράζουν. Ασχολείται με τον καπιταλισμό που άνοιξε μια ακόμα στρόφιγγα που βγάζει χρυσάφι. Ασχολείται με ένα πρόβλημα ντροπή για το σύγχρονο κόσμο!

Η Αντζι, μια 30χρονη γυναίκα με παιδί που μεγαλώνει η ίδια, είναι μια από εμάς! Κάνει «απλώς» μια δουλειά! Εργάζεται σε μια εταιρεία που στρατολογεί εργάτες από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες τους οποίους εισάγουν στην Αγγλία και τους προσφέρουν στους βιομήχανους χωρίς το «φορτίο» των Εγγλέζων εργατών (ασφάλεια, μισθό, συμβάσεις, κλπ.). Οι αντιπρόσωποι της εταιρείας στις ανατολικές χώρες, κάτι ερπετά που βρήκαν την ευκαιρία να πλουτίσουν πουλώντας φθηνό ανθρώπινο κρέας, την προσβάλλουν (σεξουαλικά). Εκείνη θυμώνει και τους ανταπαντάει. Την ίδια στιγμή χάνει τη δουλειά της! (Τα αφεντικά έχουν παγκόσμια αλληλεγγύη).

Η Αντζι αντί να καταλάβει πως είναι και αυτή ένα προϊόν εκμετάλλευσης, όμοιο με αυτό που στρατολογούσε, θεωρεί τον εαυτό της μέρος του καπιταλισμού. Αφού έμαθε να εκμεταλλεύεται ανθρώπους, χωρίς καμία τύψη, αυτή απλώς κάνει τη δουλειά της, και αφού η συνείδησή της δεν την ελέγχει, αντίθετα την επιβραβεύει αφού «προσφέρει» δουλειά σε δυστυχισμένους, θα το κάνει για πάρτη της αυτή τη φορά! Πρέπει να ξεφύγει από τη φτώχεια. Πρέπει να αποχτήσει δικό της σπίτι! Γυρίζει στην Αγγλία και ανοίγει δική της επιχείρηση (συνεταιρικά με τη συγκάτοικό της και φίλη της). Το προϊόν, τα φθηνά εργατικά χέρια των οικονομικών μεταναστών, μπορείς να το μαζεύεις με τη σέσουλα. Η νέα τάξη πραγμάτων, η παγκόσμια ελεύθερη αγορά πια γεννάει σε αφθονία δυστυχισμένους που ψάχνουν για δουλειά, για ένα ξεροκόμματο!

Η Αντζι για να επιβιώσει χαμηλώνει ακόμα πιο πολύ τις τιμές. Προσφέρει τους «εργάτες» της ακόμα πιο φθηνούς, ακόμα πιο αλυσοδεμένους! Ωρομίσθιο, διπλές βάρδιες, σκυμμένα κεφάλια. Αυτό δεν αρέσει στους ανταγωνιστές της, τις μεγάλες εταιρείες ενοικίασης εργατών, οι οποίες έχουν και διασυνδέσεις με την πολιτεία. Την πολεμούν. Τη γονατίζουν. Εκείνη, όμως, έχει αποφασίσει να γίνει μια από αυτούς! Χρησιμοποιεί και αυτή τα δικά τους μέσα! Παράνομοι εργάτες, πλαστά διαβατήρια εκείνοι, το ίδιο και χειρότερα αυτή. (Ακόμα πιο ευάλωτοι εργάτες, ακόμα πιο φθηνοί εργάτες στην αγορά, ακόμα πιο μεγάλα τα κέρδη των βιομηχάνων).

Παρ' όλες τις δοκιμασίες, η Αντζι, η γυναίκα της διπλανής πόρτας, η εργαζόμενη, η μητέρα, η αδερφή μας (εμείς οι ίδιοι σε τελευταία ανάλυση), προχωράει ακάθεκτη. Ανοίγει μεγαλύτερο γραφείο, παίρνει ακόμα πιο ασφαλή μέτρα! Ασφαλή μέτρα που θα κρατήσουν μακριά τους ανταγωνιστές, αλλά και τους εξαπατημένους και απλήρωτους μετανάστες! Οι οποίοι, για να πάρουν τα λεφτά τους αναγκάζονται να φορέσουν κουκούλα και να κάνουν τους «τρομοκράτες» (ευρηματική και αποκαλυπτική η συγκεκριμένη σκηνή της ταινίας).

Ο Κεν Λόουτς στην καινούρια του ταινία χτυπάει προς δυο κατευθύνσεις αυτή τη φορά (και καλά κάνει). Από τη μια αποκαλύπτει και καταγγέλλει την παγκόσμια καπιταλιστική επιχείρηση φθηνά χέρια. Στην οποία συμμετέχουν κυβερνήσεις, μεγάλες εταιρείες και βιομηχανίες, διάφοροι τοπικοί αεριτζήδες. Μια επιχείρηση, που στοχεύει από τη μια να προσφέρει φθηνά εργατικά χέρια και παράλληλα να εκβιάσει την οργανωμένη εργατική τάξη. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτει και καταγγέλλει (και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του), πως όλοι εμείς οι «ουδέτεροι», όλοι εμείς οι ψευτοβολεμένοι, επωφελούμαστε από τα φθηνά εργατικά χέρια. Ολοι μας είμαστε έτοιμοι να ριχτούμε επάνω τους. Πότε να τα εκμεταλλευτούμε προσωπικά (τους νοικιάζουμε φθηνά για μικρές ή μεγάλες εργασίες) και πότε για να τα χτυπήσουμε αλύπητα, γιατί μας παίρνουν τις δουλειές! Τέτοια υποκρισία!

Ενδιαφέρουσα και διδακτική ταινία. Ταινία στρατευμένη και γι' αυτό «απλή» στη φόρμα της. Τόσο απλή που κανένας δεν ασχολείται με το καδράρισμα, με τις γωνίες λήψεις, με τα ντεκόρ και τα κοστούμια. Ο Κεν Λόουτς έχει στραμμένη την προσοχή του στο θέμα. Η κατασκευή του, η φόρμα της ταινία του, είναι μέρος της θεματολογίας της. Στο τέλος δεν έχεις την αίσθηση πως παρακολούθησες μια κινηματογραφική ταινία. Εχεις την αίσθηση πως έλαβες μέρος σε μια πολιτική εκδήλωση!

Η ταινία, λόγω του θέματός της και της πολιτικής της ματιάς, δε βρήκε διανομή στην Αγγλία και βγήκε κατ' ευθείαν σε dvd!

Παίζουν: Κίρστον Γουέριν, Τζουλιέτ Ελις, Λέσλο Ζούρεκ, Τζο Σάιφλιτ, Κόλιν Κάφλιν.

ενσωματωμένοι ελληνικοί υπότιτλοι

http://rapidshare.com/files/71181410/i.a.f.w.part1.rar

http://rapidshare.com/files/71181341/i.a.f.w.part2.rar
http://rapidshare.com/files/71181299/i.a.f.w.part3.rar
http://rapidshare.com/files/71189801/i.a.f.w.part4.rar
http://rapidshare.com/files/71190660/i.a.f.w.part5.rar
http://rapidshare.com/files/71190652/i.a.f.w.part6.rar
http://rapidshare.com/files/71199461/i.a.f.w.part7.rar
http://rapidshare.com/files/71199564/i.a.f.w.part8.rar

Password - dragon2

Δεν υπάρχουν σχόλια: