O Tαχυδρόμος (1994) του Μάικλ Ράντφορντ


Eνθουσίασε κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο, τιμήθηκε με Βραβείο Οscar? (Original Dramatic Score, Luis Enrique Bacalov).

Σε ένα μικρό ψαροχώρι της Ιταλίας ο Mario, ένας νέος της εποχής ψάχνει να βρει την ταυτότητά του.

Οι συνθήκες της εποχής είναι πολύ δύσκολες, αφού σε αυτό το μικρό νησί της Ιταλίας, πολιτισμός δεν έχει κάνει ακόμα την εμφάνισή του. Ο Mario αν και γιος ψαρά, με την πενιχρή του μόρφωση πιάνει δουλειά στο ταχυδρομείο της περιοχής, με μοναδική αποστολή να μεταφέρει την προσωπική αλληλογραφία του εξόριστου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda. Μέσα από τη σχέση του με τον ποιητή ο αγράμματος γιος του ψαρά μεταμορφώνεται σε έναν ώριμο άνθρωπο με δυνατή πολιτική σκέψη και προβληματισμό για τα ζητήματα του φτωχού του τόπου, που ταλανίζεται από τις "κούφιες" υποσχέσεις των μέχρι τότε πολιτικών.

Ο Μάριο, ένας αδέξιος ταχυδρόμος, είναι ερωτευμένος με την πιο όμορφη γυναίκα της πόλης, αλλά πολύ ντροπαλός για να της εξομολογηθεί τα αισθήματά του... Όταν όμως ένας διάσημος ποιητής, ο Πάμπλο Νερούντα, εξορίζεται στη μικρή πόλη όπου βρίσκεται ο Μάριο, ο ταχυδρόμος έχει μια διαφορετική έμπνευση και με τη βοήθεια του καινούργιου του φίλου, βρίσκει τις λέξεις που μπορούν να κερδίσουν την καρδιά της αγαπημένης του!

Ο ταχυδρόμος της τρυφερής αυτής ταινίας δεν είναι ένας απλός κούριερ γραπτών μηνυμάτων, αλλά μια γέφυρα επικοινωνίας δύο κόσμων: του κόσμου της ποίησης και της σοφίας και του κόσμου των αγνών συναισθημάτων που όμως δεν βρίσκουν τα λόγια για να εκφραστούν σωστά. Ο Μάριο έχει την καρδιά ενός ποιητή αλλά λίγο ταλέντο με τις λέξεις. Ο Νερούντα θα γίνει ο δάσκαλός του. Η αλληλογραφία θα αποτελέσει το πρόσχημα για να ανθίσει μια δυνατή φιλία, όπου δάσκαλος και μαθητής θα περάσουν ατέλειωτες ώρες συζητώντας για τα νοήματα των λέξεων, την πολιτική, το γράψιμο και, πάνω απ' όλα, για τις γυναίκες, στις οποίες ο Νερούντα ασκεί μια παράξενη γοητεία.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια: