Ραντεβού στον αέρα (2009) του Τζέισον Ράιτμαν

O Ryan Bingham - Τζορτζ Κλούνεϊ είναι ένα μεγαλοαστέλεχος σε μια εταιρία συμβούλων και δουλειά του είναι να γυρίζει την Αμερική και να προσπαθεί να κάνει προβληματικές εταιρίες να ορθοποδήσουν. Οι μέθοδοί του κλασσικές: απολύσεις περικοπές εξόδων κλπ. Έτσι γυρίζει την Αμερική απολύοντας κόσμο,θα πρέπει να κάνει πάνω από 1 εκατομμύριο χιλιόμετρα για να προλάβει την δουλειά του αλλιώς θα χάσει την δουλειά του, ενώ την ίδια ώρα η επικοινωνία του γίνεται κατα κόρον με e-mail και τηλέφωνα.

Ο Ράιαν ζει σε δωμάτια ξενοδοχείων, κινείται διαρκώς με μια βαλίτσα από πόλη σε πόλη, ζει μια ουσιαστικά κενή ζωή και πιστεύει ότι κάνει καλό, μιλώντας στους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους με μια ψεύτικη, επαγγελματική συμπόνια, την οποία ο ίδιος θεωρεί πραγματική. Μια νέα συνάδελφος θα κλονίσει το σύστημα με το οποίο ο Ράιαν χειρίζεται τη δουλειά του, καθώς θα αναπτύξει μια μέθοδο απολύσεων με τηλεδιάσκεψη, κάτι που εκείνος θεωρεί απαράδεκτο και απάνθρωπο. Και θα την προκαλέσει να ταξιδέψουν μαζί για να της αποδείξει ποια είναι η πιο ευαίσθητη μέθοδος να απολύεις.

Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκονται οι σκηνές των απολύσεων, σκληρές, με σπαρακτικές αντιδράσεις από τους απολυμένους. Η αμεσότητα αυτών των σκηνών δεν είναι τυχαία. Πέρα από κάποιους επαγγελματίες ηθοποιούς, ο Ράιτμαν αναζήτησε απλούς ανθρώπους που είχαν χάσει τη δουλειά τους πρόσφατα. Η ομάδα παραγωγής έβαλε αγγελίες σε εφημερίδες του Σεντ Λούις και του Ντιτρόιτ, λέγοντας ότι γυρίζουν ένα ντοκιμαντέρ για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Ζήτησαν, λοιπόν, από τους ανθρώπους που επέλεξαν να κοιτάξουν την κάμερα σαν να είναι ο άνθρωπος που τους απέλυσε και να πουν όλα εκείνα που δεν είχαν πει εκείνη την ώρα.
Το «Ραντεβού στον αέρα» έχει κερδίσει μέχρι τώρα βραβεία από τους κριτικούς της Ουάσιγκτον της νοτιοανατολικής ένωσης, της Νέας Υόρκης, του Λος Αντζελες, του Οστιν, του National Board of Review, έχει συμπεριληφθεί στις δέκα καλύτερες ταινίες της χρονιάς από το American Film Institute, ενώ διεκδικεί έξι Χρυσές Σφαίρες και είναι από τα φαβορί για τη φετινή απονομή των Οσκαρ, κυρίως για το σενάριο, αλλά και για τις ερμηνείες του Τζορτζ Κλούνεϊ, της Βέρας Φαρμίγκα και της Αννας Κέντρικ, δύο ηθοποιών όχι ιδιαίτερα γνωστών, που έχουν αναδειχθεί με τους ρόλους τους σε αυτήν την ταινία.


 Δείτε το trailer της ταινίας
δ

Eνσωματωμένοι Ελληνικοί υπότιτλοι

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γειά σας παιδιά.
Συγχαρητήρια για την ωραία δουλειά και τις ποιοτικές ταινίες.
Τα συγκεκριμένα λίνκς, έχουν πρόβλημα.
Μάλλον δεν έχουν ανέβει σωστά.