The Interantional (2009) του Τομ Τίκβερ


Ο Louis Salinger (Clive Owen) είναι ένας πράκτορας της Interpol. Μαζί με μια Νεοϋορκέζα βοηθό εισαγγελέα, την Eleanor Whitman (Naomi Watts), ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, προσπαθώντας να οδηγήσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου έναν πανίσχυρο τραπεζικό οργανισμό που φέρεται να έχει κεντρικό ρόλο στον κύκλο του διεθνούς εμπορίου όπλων. Μόνο που το τίμημα της αποκάλυψης της αλήθειας είναι υψηλό και πολλές φορές δυσανάλογο των τελικών αποτελεσμάτων...
Σε ένα κλίμα παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ταινία ‘The International’ μοιάζει πιο επίκαιρη από οποιαδήποτε άλλη. «Οι επιλογές των τραπεζών επιδρούν στα σπίτια μας,στις δουλειές μας, στην ποιότητα της ζωής μας» λέει ο σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ.

«Οι πολυεθνικές έχουν μετατραπεί σε μια αληθινή αυτοκρατορία, και τα ανώτατα στελέχη τους – για τα οποία δεν ψηφίζει κανένας από εμάς ασκούν απίστευτη εξουσία στους πολιτικούς, την οικονομία και την καθημερινή ζωή μας». Όπως σχολιάζει ο Τίκβερ, το κεντρικό θέμα της ταινίας είναι τέτοιο που μπορεί να αγγίξει τον καθένα μας: δύο φυσιολογικοί άνθρωποι, οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν έναν ψυχρό και αδίστακτο οργανισμό ώστε τελικά να αποδοθεί δικαιοσύνη. Ο ηρωισμός και η προσπάθεια του ατόμου απέναντι στο ανέφικτο έχει γίνει σήμα κατατεθέν των ταινιών του Τίκβερ.

«Ο Σάλιντζερ δεν προσπαθεί απλά να ξεσκεπάσει τα εγκλήματα της τράπεζας, ακολουθεί τον προσωπικό του ιδεολογικό αγώνα» εξηγεί ο σκηνοθέτης. «Οι τραπεζίτες διοικούν τον κόσμο σα να ήταν μια επιχείρηση, δεν ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους, και όλα αυτά αντιτίθενται στην άποψη του Σάλιντζερ για τον κόσμο».


Η έμπνευση για το φιλμ προήλθε από ένα πραγματικό γεγονός: την άνοδο και την πτώση της Bank of Credit and CommercialInternational, μιας πανίσχυρης τράπεζας που ιδρύθηκε τη δεκαετία του ’70 στο Πακιστάν. Πολύ σύντομα, η συγκεκριμένη τράπεζα μετατράπηκε στη μεγαλύτερη επιχείρηση ξεπλύματος χρημάτων στην ιστορία, ενώ παράλληλα ήταν μπλεγμένη σε κάθε είδους παράνομες υποθέσεις, από εμπόριο όπλων μέχρι και τρομοκρατία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες ξεσκεπάστηκαν από ειδικούς φορείς της Αμερικής και της Αγγλίας, με αποτέλεσμα η τράπεζα να κλείσει το 1991. Το σενάριο της ταινίας είναι βέβαια μια εκσυγχρονισμένη άποψη της ιστορίας, αφού διαδραματίζεται τον 21οαιώνα, αλλά όπως παρατηρεί και ο σεναριογράφος Γουόρεν Σίνγκερ, «δυστυχώς, υπάρχουν μεγαλύτεροι παραλληλισμοί με την πραγματικότητα από ότι είχαμε σχεδιάσει» .

Η ταινία επίσης δείχνει την τράπεζα να αγοράζει τους πυραύλους και να τροφοδοτεί χώρες. Να ανεβάζει καθεστώτα προκειμένου να δανειοδοτήσει τις χώρες τους. Και όπως κυνικά λέει ένας τραπεζίτης στην ταινία, το ζήτημα δεν είναι ο πόλεμος, αλλά το ποιος θα διαχειριστεί τα χρέη του πολέμου!

Ωστόσο και ο Τίκβερ δεν επιχειρεί το πολιτικό βήμα, παρά μας δίνει μια ταινία που μοιάζει περισσότερο με θρίλερ. Αλλωστε βάζει τον αστυνομικό (Κλάιβ Οουεν) να εκδικείται, απλά σκοτώνοντας.

Οπως έγινε γνωστό, ενώ η αρχική του πρόθεση ήταν να έχει περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα η ταινία, δέχτηκε ο ίδιος πιέσεις από την παραγωγή και άλλαξε ημερομηνίες προβολής, από τον Αύγουστο του 2008 σε Φλεβάρη του 2009, ακριβώς για να γυρίσει κάποιες επιπλέον σκηνές δράσης που να κάνουν την ταινία περισσότερο εμπορική.

Δείτε το treiler της ταινίας




Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/217268853/TInternational.R5-DEViSE.part1.rar
http://rapidshare.com/files/217269130/TInternational.R5-DEViSE.part2.rar
http://rapidshare.com/files/217268926/TInternational.R5-DEViSE.part3.rar
http://rapidshare.com/files/217267189/TInternational.R5-DEViSE.part4.rar
http://rapidshare.com/files/217267074/TInternational.R5-DEViSE.part5.rar
http://rapidshare.com/files/217267084/TInternational.R5-DEViSE.part6.rar
http://rapidshare.com/files/217268934/TInternational.R5-DEViSE.part7.rar
http://rapidshare.com/files/217266137/TInternational.R5-DEViSE.part8.rar