"Οι Τρεις Μεγάλοι" στις ΗΠΑ (2009) του Σωτήρη Δανέζη




Στο Ντιτρόιτ, την 11η ως προς τον πληθυσμό πόλη των ΗΠΑ, μας μεταφέρει  το ντοκιμαντέρ «Οι Τρεις Μεγάλοι» του Σωτήρη Δανέζη.


H General Motors, η Ford και η Chrysler είναι οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες που η τύχη τους βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, καθώς μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα δημιουργήσει τρία εκατομμύρια ανέργους και θα κλονίσει συθέμελα την αμερικανική οικονομία και κοινωνία, και όχι μόνο...


Τα πιο δυνατά σημεία του ντοκιμαντέρ ήταν τα ασπρόμαυρα αυτά πλάνα, καθώς και η ξενάγηση σε ένα γιγάντιο ενεχυροδανειστήριο όπου μόνο ο αποθηκευτικός χώρος έχει εμβαδόν 4.500 τ.μ. (δεν υπολογίζονται το τμήμα λιανικής πώλησης και ο υπαίθριος χώρος με τα υποθηκευμένα αυτοκίνητα). Τους τελευταίους μήνες ο τζίρος αυτής της επιχείρησης έχει αυξηθεί κατακόρυφα, εξηγεί ο ιδιοκτήτης της.

Τα αναρίθμητα άψυχα αντικείμενα μιλούν για την απόγνωση και την κρίση πιο εύγλωττα από τις αφηγήσεις των απολυμένων εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίες περιλαμβάνονται στην εκπομπή. Εδώ οι άνθρωποι υποθηκεύουν τα πάντα (πτυσσόμενες σκάλες, κοσμήματα, τηλεοράσεις, έπιπλα, αλυσοπρίονα) προκειμένου να δανειστούν έστω και δέκα δολάρια για να βρέξουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: