ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΠΟΥ ΕΦΥΓΑΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ (2008) του Κάο Χαμπούργκερ


Τρυφερή, δραματική κομεντί, με φόντο την υπό στρατιωτικό καθεστώς Βραζιλία, στην περίοδο των αγώνων για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου του 1970 και με πρωταγωνιστή ένα 12χρονο αγόρι που, ενώ οι αριστεροί γονείς του «φεύγουν για διακοπές», αναγκάζεται να ζήσει με έναν μοναχικό Εβραίο στην εβραϊκή συνοικία του Σάο Πάολο.

Μια άλλη εικόνα του δικτατορικού καθεστώτος της Βραζιλίας στη δεκαετία του '70 μέσα από την καθημερινή ζωή ενός 12χρονου αγοριού που οι αριστερών πεποιθήσεων γονείς του αναγκάζονται να κρυφτούν («φεύγουν για διακοπές», όπως λένε στον μικρό), μας δίνει στην ταινία του αυτή ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Κάο Χάμπουργκερ. Φεύγοντας βιαστικά από το Σάο Πάολο, οι γονείς του μικρού Μάουρο (Μισέλ Χοέλσας) τον αφήνουν στην πόρτα του παππού του, χωρίς να ξέρουν πως ο παππούς πέθανε από συγκοπή καρδιάς λίγες ώρες πιο πριν. Αποτέλεσμα: Οι Εβραίοι γείτονες να πείσουν τον ηλικιωμένο Σλόμο (Χερμάνο Χάιουτ), υπεύθυνο για τη συνοικιακή συναγωγή, να αναλάβει τη φροντίδα του μικρού Μάουρο, μανιακού με το ποδόσφαιρο, σε μια περίοδο που η Εθνική Βραζιλίας, μ' επικεφαλής τον Πελέ, αγωνίζεται να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο.


Ο Χάμπουργκερ εστιάζει το ενδιαφέρον του τόσο στη σχέση ανάμεσα στον Μάουρο και τον Σλόμο, με τον Μάουρο να αντιδρά αρχικά εχθρικά αλλά σταδιακά να ενδίδει στη φροντίδα του συμπαθητικού γερο-Εβραίου, όσο και στη σχέση του Μάουρο με τη Χάνα, ένα ξύπνιο κοριτσάκι που βγάζει λεφτά προσφέροντας στα αγόρια της γειτονιάς την ευκαιρία να κρυφοκοιτάζουν τις γυναίκες ενώ δοκιμάζουν φορέματα στο κατάστημα της μητέρας της. Ο σκηνοθέτης προσεγγίζει το θέμα της δικτατορίας έμμεσα, αφήνοντας να διαφανούν η σκληρότητα και η απανθρωπιά του καθεστώτος μέσα από μικρές, καθημερινές σκηνές, διανθίζοντας το μεγαλύτερο μέρος με χιούμορ (και με τη Χάνα) και αποσπώντας πολύ καλές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές του, ιδιαίτερα το δίδυμο Χοέλσας-Χάιουτ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ


Το 1970 η Βραζιλία στέφεται για τρίτη φορά Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, με την ομάδα των θαυμάτων, τη μαγική ομάδα των Πελέ - Κάρλος Αλμπέρτο – Τοστάο – Γκέρσον – Ριβελίνο, να κερδίζει 6 στους 6 αγώνες. Κι ενώ όλοι οι Βραζιλιάνοι παρακολουθούν ενωμένοι την εθνική τους ομάδα να σηκώνει το Κύπελλο Ζιλ Ριμέ, η δικτατορία ελέγχει απόλυτα και την παραμικρή κίνηση μέσα στη χώρα. Ήταν τα χειρότερα χρόνια της Βραζιλίας όσον αφορά στην ελευθερία έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η δικτατορία, που ξεκίνησε με ένα πραξικόπημα το Μάρτιο του 1964, σημάδεψε τις ζωές των Βραζιλιάνων για περισσότερο από μια εικοσαετία, μέχρι το 1985. Πολλοί φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εκτελέστηκαν και εξορίστηκαν στα πλαίσια των κατασταλτικών τακτικών του καθεστώτος ενάντια σε όσους φαίνονταν να αντιστέκονται ή να διαφωνούν. Μέσα από στρατηγικές πολιτικής προπαγάνδας για τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης και με έκτακτα διατάγματα που νομιμοποιούσαν την αντιδημοκρατική πολιτική δράση, το στρατιωτικό καθεστώς ουσιαστικά ακύρωσε το σύνταγμα της χώρας.

Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΜΠΟΜ ΡΕΤΙΡΟ

Τη δεκαετία του 70 το Μπομ Ρετίρο συγκέντρωνε πολλές εθνικές μειονότητες και κουλτούρες, ένα τυπικό παράδειγμα γειτονιάς του Σάο Πάολο. Εκτός από την πολυπληθή κοινότητα των Εβραίων, υπήρχαν ακόμα Ιταλοί, Έλληνες και Άραβες μετανάστες αλλά ακόμα και Βραζιλιάνοι, που όλοι μαζί συμβίωναν ειρηνικά. Σήμερα στην περιοχή βρίσκονται κυρίως Κορεάτες επιχειρηματίες και μετανάστες από τη Βολιβία, αλλά τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του Μπομ Ρετίρο διατηρούνται ακόμα, αφού συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα εμπορικά κέντρα της Βραζιλίας.

Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΝΤΙΑΛ 1970


Στον τελικό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 1970, όταν η Βραζιλία νίκησε την Ιταλία με 4-1, το στάδιο Αζτέκα του Μεξικού κατακλύστηκε από φιλάθλους. Σε μια πανηγυρική τελετή, οι διοργανωτές ανακήρυξαν τον Πελέ «παράδειγμα προς μίμηση για τους νέους όλου του κόσμου». Η Εθνική Βραζιλίας καθιερώθηκε ως η καλύτερη ομάδα ποδοσφαίρου όλων των εποχών. Ο προπονητής της ομάδας, Μάριο Ζαγκάλο έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στα χρονικά που κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο τόσο ως αθλητής (1958, 1962) όσο και ως προπονητής. Ο Πελέ έγινε επίσης ο πρώτος παίκτης στην ιστορία που συμμετείχε σε τρεις νίκες του Μουντιάλ.

Δείτε το trailer της ταινίας 


Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ 

http://rapidshare.com/files/51048107/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part1.rar
http://rapidshare.com/files/51062345/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part2.rar
http://rapidshare.com/files/51098882/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part3.rar
http://rapidshare.com/files/51109065/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part4.rar
http://rapidshare.com/files/51120221/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part5.rar
http://rapidshare.com/files/51129670/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part6.rar
http://rapidshare.com/files/51138152/O.Ano.em.que.Meus.Pais.Sairam.de.Ferias.DVDRip.XviD-pedr1nho.part7.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: