TO ΧΡΗΜΑ ΩΣ ΧΡΕΟΣ (2008) του Paul Grignon




Η «μαύρη Δευτέρα» των διεθνών Χρηματιστηρίων είναι μόνο μια από τις ορατές όψεις της υπό εξέλιξη διεθνούς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η οποία έχει ως επίκεντρο τη διαγραφόμενη ύφεση στην αμερικάνικη οικονομία και ως κύρια αιτία της την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου σε ελάχιστα χέρια και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές.

Συχνά τα μεγάλα όνειρα καταλήγουν σε εφιάλτες. Ένα-ένα όλα τα ιερά τέρατα του διεθνούς τραπεζικού συστήματος (Merrill Lynch, Goldman Sachs, Morgan Stanley, UBS, Bank of America, HSBC, Deutsche Bank κλπ) ανακοινώνουν αυτή την περίοδο ζημιές δεκάδων δισ. δολαρίων με αφορμή την κατάρρευση των σύνθετων τίτλων που είχαν αποκτήσει με βάση τα επισφαλή ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια της subprime αγοράς των HΠA. Στο γνωστό «κραχ» του 1929 οι τραπεζίτες πήδαγαν από τα παράθυρα του 8ου και 9ου ορόφου των πολυτελών γραφείων τους.

Σήμερα οι διοικητές των μεγάλων πολυεθνικών τραπεζών, προς το παρόν, διασύρονται και πετάγονται κλοτσηδόν από τις θέσεις τους! Εάν θέλετε να μάθετε πως λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα και πώς παράγεται όλο αυτό το χρήμα που υπάρχει γύρω μας;Δείτε αυτην την ταινία.

To αρνητικό της ταινίας είναι ότι προσπαθεί να περάσει το συμπέρασμα στο τέλος, ότι πίσω απο όλα αυτα  υπάρχει συνομοσία και οδηγούμαστε σε μια παγκόσμια κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές όμως είναι μια  πολυ αξιόλογη ταινία. 

Αν θέλετε την ταινία κατεβάστε την απο εδώ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο σωστός σύνδεσμος είναι αυτός: http://www.convalesco.org/files/archive/money_as_debt.avi