H λεωφόρος της Δύσεως (1950) του Μπιλι Γουαϊλντερ

Ο κινηματογράφου του Γουάιλντερ είτε σάτιρα, είτε δράμα, είτε φιλμ νουάρ, ήταν η τέλεια έκφραση της κριτικής στάσης απέναντι σ’ ένα σύστημα αξιών που η ματαιοδοξία, ο πλούτος, ο κυνισμός κυριαρχούσαν και τέτοιο δεν ήταν τίποτα άλλο από το ίδιο το Χόλιγουντ. Αυτοεξόριστος από την Ευρώπη μετά την άνοδο του Ναζισμού ξεκίνησε την καριέρα του στο Χόλιγουντ το 1942. Στα 1950 με τη «Λεωφόρο της Δύσεως» έφτιαξε ένα αλησμόνητο αριστούργημα βουτηγμένο στην ατμόσφαιρα του φιλμ νουαρ αλλά παράλληλα ένα αποκαλυπτικό πορτραιτο των ανθρώπων που ζουν κι αναπνέουν στη βιομηχανία των ονείρων.
Η ταινία αρχίζει με το πτώμα ενός άντρα που βρίσκεται πεσμένο στην πισίνα μιας έπαυλης του Χολιγουντ.

Η φωνή του νεκρού άντρα μας αφηγείται την ιστορία που τον οδήγησε στο θάνατο.
Ο νεκρός λέγεται ΤΖΟ ΓΚΙΛΙΣ (τον υποδύεται ο ΓΟΥΙΛ. ΧΟΛΝΤΕΝ) και είναι ένας άνεργος, εν πολλοίς ατάλαντος σεναριογράφος πουγυρνάει τα κινηματογραφικά γραφεία παρακαλώντας για δουλειά.

Μια μέρα από μια σύμπτωση της τύχης μια βλάβη στο αυτοκίνητο του τον οδηγεί σ’ ένα ερειπωμένο αρχοντικό για να ζητήσει βοήθεια. Σ’ αυτό ζει η παλιά δόξα του βωβού κινηματογράφου ΝΟΡΜΑ ΝΤΕΖΜΟΝΤ (που την υποδύεται όντως μια δόξα του βωβού η ΓΚΛΟΡΙΑ ΣΟΥΑΝΣΟΝ) που ζει με το όνειρο μιας θριαμβευτικής υποδοχής στα κινηματογραφικά πλατό. Η γνωριμία των δύο ανθρώπων είναι καθοριστική. Η Νόρμα μισότρελη και παραληρηματική τον πείθει να της γράψει ένα σενάριο που αυτό θα σημάνει την δική της επιστροφή αλλά και το δικό του θρίαμβο.

Στο ερειπωμένο αρχοντικό σαν φάντασμα κυκλοφορεί ένας μπάτλερ ο Μαξ που γρήγορα γίνεται η σκιά του. Τον Μαξ τον υποδύεται ο μέγιστος σκηνοθέτης Έριχ Φον Στροχαϊμ.
Γρήγορα ο Τζο καταλαβαίνει ότι είναι μπλεγμένος στον ιστό μιας αράχνης αλλά στη θέση της αράχνης είναι μια βαμπ που τον απομυζά. Όταν εκείνος θα αντιδράσει είναι αργά. Η Νόρμα θα τον δολοφονήσει…

Ο Γουάϊλντερ δημιούργησε ένα αλησμόνητο χρονικό των νευρώσεων, των ονείρων, της αναζήτησης του κέρδους και της δόξας των ανθρώπων της Μέκκας του κινηματογράφους.

Όπως γράψαμε και στην αρχή χρησιμοποιεί τη φορμα του φιλμ νουάρ που γνωρίζει άριστα και διηγείται την ιστορία του.

Η Νόρμα είναι η μοιραία γυναίκα, που επεμβαίνει στη ζωή του Τζο και την εκτροχιάζει. Όλη η αφήγηση γίνεται σε φλας μπακ και μάλιστα από ένα νεκρό, οι ερειπωμένοι χώροι, οι περίεργες λήψεις μας θυμίζουν έντονα τις πιο σπουδαίες ταινίες του είδους.
Σημαντικές παρουσίες στην ταινία ο θρυλικός σκηνοθέτης ΣΕΣΙΛ ΝΤΕ ΜΙΛ στο ρόλο του σκηνοθέτη που προετοιμάζει την ταινία της ΝΟΡΜΑΣ και στην πραγματικότητα σκηνοθέτης της ΓΚΛΟΡΙΑ ΣΟΥΑΝΣΟΝ και ο αλησμόνητος ΜΠΑΣΤΕΡ ΚΙΤΟΝ στον ρόλο ενός οικογενειακού φίλου που επισκέπτεται την ΝΟΡΜΑ. Ο ίδιος ο Κίτον θύμα του Χόλιγουντ από δόξα της εποχής του βωβού παίζει διάφορους μικρούς ρόλους σε ταινίες μέχρι το θάνατό του το 1966.

Σ’ αυτό το χρονικό των ονείρων και της διάψευσης τα πρόσωπα της ταινίας και οι πραγματικοί ρόλοι στον κινηματογράφο ανακατεύονται έτσι που η ίδια η ταινία να είναι η ψεύτικη ζωή μέσα στην αληθινή ζωή και το ανάποδο.
Η «Λεωφόρος της Δύσεως» είναι από τις συγκλονιστικές ταινίες από τα μοναδικά αριστουργήματα που μας χάρισε το Χόλιγουντ.




Δείτε το treiler της ταινίας


κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/69030097/Sun_Boul.part1.rar
http://rapidshare.com/files/69047264/Sun_Boul.part2.rar
http://rapidshare.com/files/69050263/Sun_Boul.part3.rar
http://rapidshare.com/files/69052937/Sun_Boul.part4.rar
http://rapidshare.com/files/69056056/Sun_Boul.part5.rar
http://rapidshare.com/files/69133966/Sun_Boul.part6.rar
http://rapidshare.com/files/69135615/Sun_Boul.part7.rar
http://rapidshare.com/files/69136944/Sun_Boul.part8.rar

Password: www.onlyoldmovies.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: