Τα Πικρά Δάκρυα της Πέτρα Φον Καντ(1972) του Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ

Η ιστορία της Πέτρα φον Καντ διαδραματίζεται στο φανταχτερά στολισμένο διαμέρισμά της στη Βρέμη. Αλαζονική καυστική, εγωκεντρική, κακομεταχειρίζεται διαρκώς την βοηθό της Μερλένε. Ξαφνικά μπαίνει στην ζωή της ένα 23χρονο μοντέλο. Η Πέτρα την ερωτεύεται αμέσως. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει τις ερωτικές, αλλά και συνολικά τις σχέσεις της, είναι ξεκάθαρα «ιδιοκτησιακός». Φέρεται στους ανθρώπους σαν να της ανήκουν. Επιθυμεί, αποκτά και απολαμβάνει, χωρίς να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις επιθυμίες των άλλων. Οταν έρθει η ώρα που θα αισθανθεί κάτι, που θα αγαπήσει ειλικρινά, θα αποτύχει και θα μείνει μόνη. Τότε θα νιώσει πώς είναι να σε πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα...

Τα πικρά δάκρυα της Πέτρα φον Καντ (1972) είναι ένα μπαρόκ, εικαστικά υπερεπεξεργασμένο και υποβλητικό φιλμ, βασισμένο σε θεατρικό έργο του Φασμπίντερ. Περιγράφει με δύναμη κι εκφραστικότητα, τον αποτυχημένο, εγωιστικό, αποκαρδιωτικό κι απελπισμένο έρωτα μιας σαραντάρας σχεδιάστριας μόδας για μια πολύ νεότερή της, αισθησιακή και υπολογίστρια κοπέλα. Η εγκατάλειψη της εκλεπτυσμένης, σοφιστικέ ώριμης γυναίκας από την άξεστη και συμφεροντολόγα νεαρή, την οδηγεί στην ψυχολογική και ηθική πτώση, στην εξαθλίωση και στο θρήνο. Ο Φασμπίντερ, επιλέγοντας για ήρωίδες του δυο ομοφυλόφιλες, μας μιλά για την αποτυχία και την οδύνη του έρωτα, για την αδυναμία του να υπάρξει και να ανθίσει.

Πραγματεύεται τα θέματα της ανυπαρξίας και της αποτυχίας του έρωτα, της ερωτικής σχέσης εξάρτησης, επιβολής και υποτέλειας, προβλήματα που συναντάμε στη ζωή τόσο των ομοφυλόφιλων όσο και των ετεροφυλόφιλων. Ο προβληματισμός του είναι ασχέτως φύλου και σεξουαλικής ιδιαιτερότητας και προτίμησης, γι’αυτό μας αγγίζει και μας συγκινεί. Το δράμα της παρατημένης, ώριμης γυναίκας που ξεγελιέται από τη σαγηνευτική ομορφιά και τον ενστικτώδη και λάγνο ερωτισμό της νέας, περικλείει πολύ απογοήτευση και πόνο.
Η ερωτική σχέση τους περιγράφεται από την αρχή ως σχέση προβληματική, βασισμένη στην οικονομική εξάρτηση, στην άσκηση εξουσίας και στη σύγκρουση, στον ανταγωνισμό και στην υποδούλωση του ασθενέστερου (π.χ. της ώριμης σχεδιάστριας που γίνεται σκλάβα του πόθου της για τη νεότερη. Μα και της εξαρτημένης, σιωπηλής και γεμάτης εγκαρτέρησης, βοηθού και υποτελούς της σχεδιάστριας). Η μεγάλη γυναίκα χρησιμοποιεί απ’την αρχή, ως βασικά μέσα της, την κοινωνική και οικονομική ισχύ της, με σκοπό την ικανοποίηση του μονόπλευρου έρωτά της. Έτσι θέτει τη βάση για έναν προβληματικό, εξουσιαστικό και χωρίς ισορροπία ερωτικό δεσμό. Το φιλμ σχολιάζει έμμεσα τους κανόνες εξουσίας και συμφέροντος που διέπουν την κοινωνία και κάθε κοινωνική, ανθρώπινη, ερωτική ή μη, συναλλαγή.
Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί ο Φασμπίντερ είναι γοητευτική, ηδυπαθής, αισθησιακή, εστετίστικη και παρακμιακή. Η εικόνα έχει μεγάλη ζωγραφική δύναμη, όλο βαθιά, σκοτωμένα χρώματα σε αποχρώσεις του πορφυρού και του μωβ. Ο χώρος και η διάρθρωσή του φανερώνουν τη θεατρική δομή και τη στερεότητα του ομώνυμου θεατρικού έργου του Φασμπίντερ.
Λίγο πριν το τέλος του έργου, η Πέτρα μέσα στο ντελίριό της ομολογεί πως Δεν την αγάπησα ποτέ μου. Ήθελα μόνο να την κατέχω,μεταφέροντας όλο το νόημα του έργου σε άλλο επίπεδο. Ο έρωτας δεν είναι πια η εγγενής φυσική ανάγκη της συνουσίας με μια άλλη ύπαρξη, αλλά η επίκτητη κοινωνική υπαγόρευση για κατοχή και ιδιοποίηση ενός σώματος. Η απόγνωση της Πέτρας δεν οφείλεται στην απώλεια του ερωτικού όντος, αλλά στην απώλεια του εξουσιαζόμενου αντικειμένου. Η βιολογική ηδονή της ερωτικής επαφής έχει παραμεριστεί ολοσχερώς μπροστά στην πολιτισμική ηδονή της κυριαρχίας.

δείτε treiler απο την ταινία


Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/159099628/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/159099647/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/159099792/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/159116003/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/159115568/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/159122032/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/159122035/Rainer_Werner_Fassbinder_-_The_Bitter_Tears_Of_Petra_Von_Kant__1972_.part7.rar

password lady-shadow

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ο κωδικος ποιος ειναι;

Ανώνυμος είπε...

ο κωδικος ειναι :

lady-shadow