O Εχθρός μέσα μου (2007) του Florent Emilio Siri

Ο πόλεμος στην Αλγερία απο το 1954 έως το 1962 σημάδεψε την ιστορία της Γαλλίας, οδηγώντας στην ανεξαρτησία της Αλγερίας. Βρισκόμαστε στο 1959, στο μέσο αυτού του πολέμου, όταν οι πολεμικές επιχειρήσεις εντείνονται.

Τότε ένας ιδεαλιστής αξιωματικός αναλαμβάνει τη διοίκηση ενός τμήματος του γαλλικού στρατού που μάχεται στην αφιλόξενη Αλγερία. Εκεί θα βρεθεί αντιμέτωπος με τη σκληρότητα του πολέμου, βάζοντας σε δοκιμασία τις ηθικές του αρχές.

Η πορεία και οι αντιλήψεις του θα διασταυρωθούν με εκείνες ενός βετεράνου αξιωματικού, κάνοντάς τον να συνειδητοποιήσει πως ο σκληρότερος εχθρός μέσα στο πεδίο της μάχης είναι το ίδιο τους το μυαλό.











Υπόθεση: Βασισμένη σε ιστορικά γεγονότα, και το αντίστοιχο βιβλίο και ντοκιμαντέρ του Πάτρικ Ρότμαν, με μια σύγχρονη οπτική, η ταινία ερευνά τις συνθήκες που μπορούν να κάνουν έναν στρατιώτη να φτάσει σε ανατριχιαστικά βασανιστήρια, και δύο φίλους να γίνουν ορκισμένοι εχθροί, με σκηνικό τον αγώνα της ανεξάρτητης Αλγερίας να ανεξαρτητοποιηθεί από τη Γαλλία. Πρόκειται για την πρώτη ουσιαστικά ταινία που απεικονίζει την χρήση ναπάλμ από το γαλλικό στρατό μέσα από θεαματικές εκρήξεις και σκηνές μάχης.

1959. Αλγερινοί επαναστάτες προσπαθούν να απαλλαγούν από τη Γαλλική κυριαρχία στη χώρα τους. Ο ιδεαλιστής λοχαγός Τεριέν στέλνεται σε μια περιοχή έντονης ανάφλεξης. Ουσιαστικά, η συγκεκριμένη μετάθεση προέκυψε μετά από επιθυμία του ιδίου προκειμένου να μην κάνει δουλειά γραφείου. Αποστολή του: να οδηγήσει το λόχο του στη σύλληψη ενός δραστήριου επαναστάτη. Ο λοχίας του, ο Ντουνιάκ, τον προειδοποιεί πως, για να τα καταφέρει, θα πρέπει να είναι το ίδιο σκληρός και αδυσώπητος όσο και οι αλγερινοί επαναστάτες. Ο Τεριέν, όμως, είναι αμετάπειστος. Θέλει οι διαδικασίες να είναι «καθαρές». Κι ας βιώνει καθημερινές απώλειες στο λόχο του. Κι ας αντιλαμβάνεται πως κάποιοι από τους αλγερινούς που μάχονται στο πλευρό του, ενδεχομένως να δίνουν πληροφορίες στους αντιπάλους.

Η ταινία προσπαθεί να μας δείξει έναν πασιφιστικό ψευτοαμερικάνικο χουλιγουντιανό ανθρωπισμό(στον πόλεμο ευθύνονται και οι 2 πλευρές,δεν υπάρχει κατακτητής ).Δεν υπήρχε κατοχή της Γαλλίας στην Αλγερία αλλά για τα πάντα ευθύνεται ο πόλεμος.

Η ταινία έχει ελληνικούς υπότιτλους.

http://rapidshare.com/files/162492992/leiarx_new.part1.rar
http://rapidshare.com/files/162500031/leiarx_new.part2.rar
http://rapidshare.com/files/162505408/leiarx_new.part3.rar
http://rapidshare.com/files/162510742/leiarx_new.part4.rar
http://rapidshare.com/files/162515766/leiarx_new.part5.rar
http://rapidshare.com/files/162520513/leiarx_new.part6.rar
http://rapidshare.com/files/162525586/leiarx_new.part7.rar
http://rapidshare.com/files/162526936/leiarx_new.part8.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: