"Η Καταγωγή των Ειδών" του Κάρλ Ντάρβιν

Το βιβλίο “Η Καταγωγή των Ειδών” κυκλοφόρησε στις 24 Νοεμβρίου του 1859 και δημιούργησε σκάνδαλο που όμοιό του δεν είχε υπάρξει.

Ο Κάρολος Δαρβίνος συγκέντρωνε, για πάνω από 20 χρόνια, στοιχεία τα οποία ενίσχυαν την θεωρία του. Δε βιαζόταν να δημοσιεύσει το βιβλίο του.Η Καταγωγή των ειδών, κι αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία προσέγγιζε την επαναστατική εξελικτική θεωρία του, η οποία έμελλε να αλλάξει τη βιολογική και φιλοσοφική θεώρηση της ζωής. Γιατί, όπως λέει και ο Dobrhansky, «τίποτα στη Βιολογία δεν έχει νόημα χωρίς το φως της εξέλιξης».

Η Καταγωγή των Ειδών είναι ένα πολυσύνθετο βιβλίο, διαχρονικά επαναστατικό, πάντα επίκαιρο και πάντα ενδιαφέρον, σε όποιον θέλει να προστρέξει στις πηγές της γνώσης που ποτίζουν κάθε γόνιμη εξελικτική σκέψη. "Η Καταγωγή των ειδών" είναι το έργο-απαύγασμα ενός επιστήμονα-ογκόλιθου, του οποίου η εργασία και η διαίσθηση τον κατατάσσουν σε μια θέση δίπλα σε τιτάνιες μορφές της ανθρώπινης σκέψης, όπως ο Νεύτωνας. Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την απίστευτη ένταση και διάρκεια της έρευνας του επιστήμονα, αλλά και την πλήρη αφοσίωση μιας ζωής σε κάτι σημαντικό.

Στο βιβλίο γίνεται αναφορά για είδη μυρμηγκιών που είναι δουλοκτητικά! Όταν χωριστούν από τους δούλους τους, πεθαίνουν από ασιτία, γιατί δεν ξέρουν να κάνουν τίποτα! Μόλις επαναφέρεις έστω και ένα μυρμήγκι-δούλο, αυτό αρχίζει αμέσως να κάνει όλες τις δουλειές που πρέπει να γίνουν για να εξυπηρετηθούν τα αφεντικά!

Υποστηρίζοντας ότι όλα τα είδη έχουν προέλθει από έναν κοινό πρόγονο μέσα από μια διαδικασία φυσικής επιλογής που εξαφανίζει τα λιγότερο προσαρμοσμένα ο Δαρβίνος προσκρούει, όχι μόνο στην πίστη, αλλά και στον ανθρωπομορφισμό. Έγινε, πάντως, γνωστός μέσα σε μία νύχτα: η πρώτη έκδοση, τυπωμένη σε 1.250 αντίτυπα, εξαντλήθηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο και ο Δαρβίνος παρουσιάστηκε στις εφημερίδες με σκίτσα που τον παρουσίαζαν με… ουρά.

Η πιο θεαματική αντιπαράθεση απόψεων σε ακροατήριο έγινε στην Οξφόρδη τον Ιούνιο του 1860. Από τη μία πλευρά ήταν οι υποστηρικτές του Δαρβίνου, μεταξύ των οποίων και ο ζωολόγος Τόμας Χάξλεϊ, τον οποίον αποκαλούσαν “το μπουλντόγκ του Δαρβίνου” και από την άλλη πλευρά ήταν ο επίσκοπος της Οξφόρδης Σαμ Γουίλμπερφορς. Στη γνωστή στιχομυθία ο επίσκοπος ρωτά τον ζωολόγο αν η καταγωγή του από πίθηκο κρατάει από το γένος του παππού ή της γιαγιάς του. Πήρε τη γνωστή απάντηση: “Καλύτερα να κατάγομαι από πίθηκο, παρά από ηλίθιο”.

http://rapidshare.com/files/303634907/Charles_Darwin_-______________________________________.pdf.html


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

poly kalo biblio