Το όνομα μου είναι Τζό (1998) του Κεν Λόουτς

Τοποθετημένη στη Γλασκόβη, η ιστορία της ταινίας του Κεν Λόουτς ασχολείται, για άλλη μια φορά, με τη ζωή της εργατικής τάξης, των ανέργων, όσων σ' αυτή τη ζωή δεν έχουν τίποτα άλλο εκτός από τον εαυτό τους. Κι αυτόν, αν τον έχουν.

Σπαρμένη από τα μπλοκ των εργατικών πολυκατοικιών, συννεφιασμένη από τη βιομηχανική κάπνα, η Γλασκόβη είναι μια από τις πιο υποβαθμισμένες πόλεις της Σκοτίας με τον πληθυσμό της χτυπημένο από τη φτώχεια, την ανεργία κι όλες τις αρρώστιες, που, όταν πλήττουν τους φτωχούς, οι παρενέργειές τους πολλαπλασιάζονται, τα συμπτώματά τους γίνονται πολύ πιο έντονα και κάνουν την απόσταση που χωρίζει τον άνθρωπο από τα σκουπίδια πολύ μικρή.

Ο ήρωας της ταινίας, ο Τζο, έχει μια προσωπική ιστορία δεμένη με τη μοίρα της πόλης όπου ζει. Προπονητής μιας ερασιτεχνικής ποδοσφαιρικής ομάδας, αποθεραπευμένος εδώ και λίγους μήνες αλκοολικός, άνεργος, με μια συσσωρευμένη βιαιότητα, καταφέρνει να επιβιώνει από το επίδομα της πρόνοιας κι από λιγοστά μεροκάματα, που πρέπει να παραμείνουν κρυφά, γιατί διαφορετικά το επίδομα θα κοπεί.

Οπως ο Τζο προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ, όμοια προσπαθεί να απαλλαγεί από την εξάρτηση της ηρωίνης και ο φίλος του Λάιαμ με τη γυναίκα του Σαμπίν, που ζουν στην ίδια γειτονιά με το μικρό αγόρι τους. Την ίδια στιγμή, μπαίνει στη ζωή του Τζο η Σάρα, μια κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη για τα προγράμματα της απεξάρτησης, η οποία παρακολουθεί για τη δουλιά της τον Λάιαμ και την Σαμπίν.

Ως εδώ μοιάζουν όλα σχετικά τακτοποιημένα, όμως, σε κάποιο σημείο, μια σειρά από ανατροπές θα εμφανιστούν, θέτοντας το ερώτημα, πόσο μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος σε ό,τι συμβαίνει δίπλα του, πόσο μπορεί να μείνει η ζωή του ανεπηρέαστη από κοινωνικές σχέσεις, που μοιάζει να μην τον αγγίζουν άμεσα, κι ακόμη πώς μπορεί η πράξη της αλληλεγγύης να φέρνει αποτέλεσμα, όταν το κοινωνικό πλαίσιο που την καθιστά αναγκαία παραμένει ισχυρό και κυρίαρχο.

Η κρίση έρχεται, τη στιγμή που αποκαλύπτεται ότι η Σαμπίν έχει ξανακυλήσει στην ηρωίνη. Ο καβγάς της με τον Λάιαμ αποκαλύπτει, επίσης, το ύψος, στο οποίο έχουν φτάσει τα χρέη του ζευγαριού προς τον έμπορο που ελέγχει την περιοχή, τροφοδοτώντας την αγορά της ηρωίνης. Κι αφού ο Λάιαμ δεν έχει τα χρήματα για να ξεχρεώσει, πρέπει να αποδεχτεί την ποινή ενός σπασμένου ποδιού, για τον παραδειγματισμό άλλων κακοπληρωτών. Μοναδικός τρόπος να σωθεί ο Λάιαμ - και να ταπεινωθεί ο Τζο για την εριστική στάση του απέναντι στον έμπορο της περιοχής - είναι ο εκβιασμός του τελευταίου προς τον Τζο.

Ο Τζο θα κάνει δυο ταξίδια, μεταφέροντας εμπόρευμα από μια πόλη σε μια άλλη, για να σώσει το πόδι του φίλου του. Ομως, αυτό θα επιφέρει μια ρήξη στη σχέση του με την Σάρα, που από τη θέση της σαν κοινωνικής λειτουργού έχει μια οπτική απέναντι στα πράγματα διαφορετική από την οπτική όσων τα βιώνουν μέσα στην ανάγκη των σχέσεων της καθημερινότητας. Διλήμματα, αντιθέσεις και συγκρούσεις, που συνθέτουν αυτή τη μικρή ιστορία βρίσκουν τη δραματική λύση τους σε ένα σκοτεινό, απαισιόδοξο φινάλε, που δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό, θέλοντας να βρίσκεται σε αναλογία με μια κοινωνική πραγματικότητα, με τους κανόνες που ισχύουν σε ένα σύστημα κοινωνικών σχέσεων εκμετάλλευσης, το οποίο παραμένει έξω από το πεδίο της δημοσιότητας, στο "σκοτάδι" που διέπει τη σφαίρα της παρανομίας. Κι ακόμη, σε αναλογία με τη μοίρα των ανθρώπων, που, χωρίς να είναι εγκληματίες, υποχρεώνονται να ζουν σ' αυτήν την παράνομη σφαίρα και να υφίστανται τους κανόνες της.

Σκληρός, ρεαλιστικός, ο κινηματογράφος του Λόουτς, κινηματογράφος μυθοπλασίας, που μοιάζει να αγγίζει την πραγματικότητα με την αμεσότητα του ντοκιμαντέρ, αποφεύγει στην περίπτωση αυτής της ταινίας την κατάθεση της προσωπικής άποψης από την πλευρά του δημιουργού απέναντι στο θέμα του. Εδώ υπερισχύει μια περισσότερο φωτογραφική απεικόνιση, μια προβολή στην επιφάνεια της οθόνης όσων συμβαίνουν στους δρόμους και τις γειτονιές των πόλεων, απαραίτητη, έτσι κι αλλιώς, για όποιον ενδιαφέρεται να τοποθετήσει μπροστά του μια ολοκληρωμένη όψη της ζωής, προτού διατυπώσει τον κριτικό λόγο του.

δείτε τρέιλερ της ταινίας




κατεβάστε τους Αγγλικούς  υπότιτλους της ταινίας απο εδώ

κατεβάστε την ταινία απο εδώ

3 σχόλια:

nikoszografos είπε...

Δυστυχώς οι υπότιτλοι είναι από άλλη ταινία. Κρίμα και είναι πολύ αξιόλογη ταινία.

antipera-oxthi είπε...

Δυστυχώς δεν μπορούμε να βρούμε άλλους υπότιτλους.Άμα τους έχει κάποιος άλλος παρακαλώ αν μπορεί να τους στείλει.

Ανώνυμος είπε...

https://rapidshare.com/files/562523039/My_Name_Is_Joe.gr.rar

Κατεβάστε εδώ ελληνικους υπότιτλους