Το Μπλόκο Της Κοκκινιάς(1965) του Άδωνη Κύρου

Λίγους μήνες πριν την απελευθέρωση της Ελλάδος οι Γερμανοί ξεκίνησαν μεγάλες επιχειρήσεις στις περιοχές που αντιστεκόντουσαν στην Γερμανική κατοχή.
Τα περισσότερα μπλόκα έγιναν με εντολή του Δρ. Βάλτερ Μπλούμε, διοικητή για τις υποθέσεις ασφαλείας των SS και στενό βοηθό του διοικητή των SS, Βάλτερ Σιμάνα.
Ο Μπλούμε ήταν αυτός που ανάπτυξε τη «Θέση του Χάους» , που αφορούσε τις συστηματικές αντικουμμουνιστικές επιχειρήσεις στα προάστια της Αθήνας και του Πειραιά.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Συλλήψεις πατριωτών από τα Τάγματα Ασφαλείας.

Ο Βάλτερ Σιμάνα παραδεχόταν ανοιχτά πως ο στόχος του ήταν να σπείρει τη διχόνοια ανάμεσα στους Έλληνες, ώστε «να επιτρέψει στους Γερμανούς να κάθονται πιο πίσω και να κοιτάνε με την ησυχία τους τη μάχη». Έτσι τα Τάγματα Ασφαλείας και η Χωροφυλακή αναλάμβαναν τον κύριο ρόλο στα μπλόκα για λογαριασμό των Ναζί, έχοντας πάντα όμως μαζί τους ισχυρότατες γερμανικές δυνάμεις.

17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1944

Μετά την μάχη της Κοκκινιάς του Μάρτη του 1944 που εξελίχθηκε σε απίστευτες οδομαχίες. Μεταξύ των ταγματασφαλιτών, των ανδρών της Ειδικής Ασφάλειας (αντικομμουνιστική μονάδα που έπαιρνε εντολές από τα SS και καθοδηγούνταν από τον Αλέξανδρο Λάμπου) και Γερμανών από την μια και τμημάτων του εφεδρικού ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ που αντιστάθηκαν για τρεις (τέσσερις) ημέρες, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν σε υποχώρηση.
Στις 15 Αυγούστου προσπάθησαν να ξαναχτυπήσουν την Κοκκινιά χωρίς επιτυχία. Ο λαός αντιστάθηκε διώχνοντας τους Γερμανούς.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : «Το Μπλόκο της Κοκκινιάς», Χαρακτικό του Τάσσου

Ο Γερμανός δήμιος που βρίσκεται στο πόστο του μέσα στη «Μάντρα» πίνει συνέχεια ούζο και με το όπλο του συνεχώς εκτελεί. Πίνει , βρίζει, εκτελεί και συνεχώς αναφωνεί «άλλες κόμουνιστ καπούτ», («Όλοι οι κομμουνιστές θα πεθάνουν»).

76 Νικαιώτες εκτελέστηκαν στην «Μάντρα», 50 εκτελέστηκαν στην «Μάντρα» στα Αρμένικα 40 κάηκαν στο «Σχιστό» και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και στα σπίτια τους.

Οκτώ χιλιάδες έκλεισαν στο Χαϊδάρι και απ' αυτούς 1.000 σύρθηκαν στα κάτεργα της Γερμανίας όμηροι, απ' όπου πολλοί δε γύρισαν ποτέ. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Από την ταινία "το μπλοκο" που περιγράφει με κάποια ακρίβεια τα γεγονότα του Μπλόκου της κοκκινιάς.

Παραγωγής: 1965 - Φίνος Φιλμ
Πρεμιέρα στην Ελλάδα: 1966
Διάρκεια: 90′
Χρώμα: Ασπρόμαυρο
Εισητήρια: 165.426 στην 1η προβολή (36η από 101)
Σενάριο: Γεράσιμος Σταύρου
Διασκευή Σεναρίου: Άδωνις Κύρου, Torok Jean, Γεράσιμος Σταύρου
Σκηνοθεσία: Άδωνις Κύρου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Γ. Κατακουζηνός, Τ. Γεωργίου
Δ/ντής Παραγωγής: Πλ. Σταυρόπουλος
Βοηθός Δ/ντή Παραγωγής: Τριαντάφυλλος Μουρκούσης
Δ/ντής Φωτογραφίας: Γ. Πανουσόπουλος, Γρηγόρης Δανάλης
Βοηθός Δ/ντή Φωτογραφίας: Νϊκος Αδαμόπουλος, Βασίλης Βασιλειάδης
Μοντάζ: Πάνος Παπακυριακόπουλος
Σκηνογράφος: Τάσος Ζωγράφος
Μουσική Επιμέλεια: Μίκης Θεοδωράκης
Ενδυματολόγος: Κώστας Παπαχρήστος
Μακιγιάζ: Φώντας Φιλέρης
Ειδικά εφέ: Γ. Σαμιώτης
Πρωταγωνιστές:
Κώστας Καζάκος, Ξένια Καλογεροπούλου, Γιάννης Φέρτης, Μάνος Κατράκης, Αλεξάνδρα Λαδικού, Θάνος Κανέλλης, Κώστας Μπάκας, Ζωρζ Σαρρή, Κώστας Μπαλαδήμας, Σταύρος Τορνές, Γιάννης Κοντούλης, Χ Μπεκιάρης, Νίκη Τσιγκάλου, Κούλα Αγαγιώτου, Γ Σαρρής, Γιώργος Νέζος, Ειρήνη Κουμαριανού, Θεόδωρος Ντόβας, Χριστοφ Χειμάρας, Κώστας Διπλαρος, Μαρία Γιουρούση.
Σχόλια:
1. Τιμητική Διάκριση στο Σκηνοθέτη Άδωνη Κύρο το 1965 στην 6η εβδομάδα του Ελληνικού Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
2. Έλαβε μέρος στην Εβδομάδα Κριτική στο Φεστιβάλ Καννών το 1965 (Cannes Internationl Film Festival


Ο υπαστυνόμος Λευτέρης Παπανάγλου (*ήταν μέλος του ΕΑΜ) λαμβάνει εντολή από το Διοικητή του 5ου Αστυνομικού Τμήματος να επιβλέψει τη μεταφορά των εκτελεσμένων από το χώρο της «Μάντρας» στο Γ΄ Νεκροταφείο.. Κατόπιν διαταγής οι εργάτες του Δήμου θάβουν τους εκτελεσμένους της Μάντρας στο Γ΄ Νεκροταφείο και τους εκτελεσμένους των Καμένων στο Νεκροταφείο της Ανάληψης.

ΟΜΗΡΟΙ

Στις 6:00 μ.μ. με ένα ξεδιάλεγμα περίπου 8.000 Κοκκινιωτών ομήρων. Ένα τεράστιο ανθρώπινο ποτάμι ξεκίνησε από την Κοκκινιά για το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου.
Οι όμηροι οδηγούνται, σε φάλαγγα ανά τέσσερις, και σ΄ αυτή την απόσταση, περίπου 7 χιλιομέτρων όσοι πέφτουν κάτω από την εξάντληση, τη δίψα ή τη ζέστη, βασανίζονται αμέσως.

Όπως αναφέρει ο μαχητής του ΕΛΑΣ Αγ. Σοφίας Πειραιά, Μιχάλης Γρηγοράκης, ο οποίος συμμετείχε σ΄ αυτήν την πορεία, ένας από τους ταγματασφαλίτες που τους συνόδευαν, καθ΄ όλη τη διαδρομή φώναζε «Η Κοκκινιά δεν είναι εδώ. Η Γερμανία είναι εδώ. Πάρτε το χαμπάρι και θα πεθάνετε όλοι σας». Από το Χαϊδάρι γύρω στα 1.800 άτομα σέρνονται στα κολαστήρια της Γερμανίας. Κοκκινιώτες κλείστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο Μανχάϊμ, Νταχάου, Μπούνχεβαλντ, Μπίπλις, Άουσβιτς και αλλού.

Ο Άδωνις Κύρου, σκηνοθέτησε τη συγκεκριμένη ταινία έχοντας διπλή ιδιότητα. Αυτήν του σκηνοθέτη και αυτήν του αντιστασιακού (ανήκε στο φοιτητικό της ΟΠΛΑ). Θέλησε με τον τρόπο αυτόν, να αποτείσει ένα φόρο τιμής στο έπος της Εθνικής μας Αντίστασης και του λαϊκού μας κινήματος στα χρόνια 1941-1945.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ : Υπό αυτές τις συνθήκες αντιστάθηκε ο Ελληνικός λαός.

Υποδειγματική ως προς την πολιτική της συνέπεια, η ταινία παρουσιάζει την επίσημη οπτική της Αριστεράς για τα γεγονότα του Μπλόκου και γενικά για τον αντιστασιακό αγώνα του αθηναϊκού λού στα χρόνια της Κατοχής. Παρ' όλα αυτά δεν μένει εκεί. Με σαφείς επιρροές από την μαρξιστική φιλοσοφία, ο Κύρου με έναν ιδιαίτερο τρόπο προσπαθεί να δείξει την δυνατότητα ακόμα και του πιο ασήμαντου καθημερινού ανθρώπου, να φτάσει στην ηθική στιγμή της επιλογής, χωρίς κατ' ανάγκη να χρειαστεί να προηγηθούν ιδιίατερα περίπλοκες και μεγάλες πολιτικές αναλύσεις.


http://rapidshare.com/files/161101172/To.mploko.avi.001
http://rapidshare.com/files/161103437/To.mploko.avi.002
http://rapidshare.com/files/161105786/To.mploko.avi.003
http://rapidshare.com/files/161108186/To.mploko.avi.004
http://rapidshare.com/files/161110721/To.mploko.avi.005
http://rapidshare.com/files/161113213/To.mploko.avi.006
http://rapidshare.com/files/161115706/To.mploko.avi.007
http://rapidshare.com/files/161099110/To.mploko.avi.008

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστω φιλε.

len είπε...

Ευχαριστώ πολύ!!!