Σε ποιον ανήκει ο κόσμος;(1936) των Μπέρτολτ Μπρεχτ-Ζλατάν Ντούντοβ-Χανς Άϊσλερ

Kuhle Wampe (ο πλήρης τίτλος είναι Kuhle Wampe oder Wem gehört die Welt?) είναι μια γερμανική ταινία του προλεταριάτου, που κυκλοφόρησε το 1932, σχετικά με την ανεργία και την αριστερή πτέρυγα στην πολιτική ζωή στην Δημοκρατία της Βαϊμάρης.

Η ταινία παίζει στην εποχή του μεσοπολέμου στο Βερολίνο την δεκαετία του 1920. Ένας άνεργος νεαρός (ο Άνις Μπρούντερ) που μάταια ψάχνει για δουλειά πέφτει από την απόγνωσή του από το παράθυρο και σκοτώνεται. Η οικογένειά του χάνει το σπίτι λόγω έξωσης και μετακομίζουν στο παραλίμνιο κάμπινγκ με τό όνομα «Kuhle Wampe».

Η Άννι, η κόρη του που έχει δουλειά μένει έγκυος και αναγκάζεται να αραβωνιαστεί τον φίλο της τον Φριτς, ο οποίος όμως το ίδιο βράδυ της παραδέχεται ότι δέν έχει πρόθεση να την παντρευτεί. Η 'Αννι τον εγκαταλείπει και μετακομίζει στην φίλη της την Γκέρντα. Αργότερα θα ξανασυναντήσει τον Φριτς, ο οποίος τώρα και αυτός είναι άνεργος, και θα τα ξαναφτιάξει μαζί του.

Στον δρόμο για το σπίτι (σε διαλόγους του Μπρεχτ) θα τσακωθούν άγρια μαζί με άλλους σε κάποια συνομιλία περί της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.


Το 1932, λίγο μετά την έκδοσή της, η ταινία απαγορεύτηκε επειδή πρόσβαλε δήθεν τον Πρόεδρο του Ράιχ καθώς και τους θεσμούς του δικαίου και της θρησκείας. Ο Μπρεχτ που είχε συνεισφέρει στην σεναριογράφηση είπε ειρωνικά, ότι «οι λογοκριτές ήταν οι μόνοι που πραγματικά κατάλαβαν το νόημα του έργου». Η απαγόρευση αργότερα αναιρέθηκε.Επίσης και στην Μόσχα όπου η ταινία παρουσιάστηκε λίγο πρίν από την πρεμιέρα της στην Γερμανία δεν ξαναπαίχτηκε, επειδή φαινότανε, ότι οι Γερμανοί εν συγκρίση με τους Σοβιετικούς εργάτες περνούσαν πολύ καλύτερα.

πηγή http://el.wikipedia.org/wiki/Kuhle_Wampe


Δείτε την ταινία με αγγλικούς υπότιτλους




1 σχόλιο:

partisan είπε...

eipame na kanoume antikommounismo alla min mas paroun xampari.....

>Επίσης και στην Μόσχα όπου η ταινία παρουσιάστηκε λίγο πρίν από την πρεμιέρα της στην Γερμανία δεν ξαναπαίχτηκε, επειδή φαινότανε, ότι οι Γερμανοί εν συγκρίση με τους Σοβιετικούς εργάτες περνούσαν πολύ καλύτερα<

>Ένας άνεργος νεαρός (ο Άνις Μπρούντερ) που μάταια ψάχνει για δουλειά πέφτει από την απόγνωσή του από το παράθυρο και σκοτώνεται.<

ax kai na eimoun stin germania ergatis!!!!!...an den evriska douleia,toulaxiston den tha peinousa....tha autoktonousa!!!

ourtttt!!!