Η Αταλάντη (1934) του Jean Vigo

Click the image to open in full size.

Στα γυρίσματα της ταινίας Αταλάντη, ο σκηνοθέτης Jean Vigo έπεσε στο ποτάμι όπου γυριζόταν η ταινία κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του που οδήγησε τελικά στον θάνατό του, την ίδια περίοδο που το φιλμ προβαλλόταν στους κινηματογράφους. Σε ηλικία 29 ετών έφυγε από τη ζωή έχοντας στο ενεργητικό του μόλις τέσσερις ταινίες, εκ των οποίων μόνο μία μεγάλου μήκους, την περίφημη «Αταλάντη». Μια ταινία που βρίσκεται μόνιμα στις πρώτες θέσεις των λιστών με τις καλύτερες ταινίες από καταβολής κινηματογράφου.

Click the image to open in full size.

Η Αταλάντη στη μυθολογία ήταν η μοναδική γυναίκα αργοναύτης. Εδώ πρόκειται για το όνομα ενός ποταμόπλοιου με πλήρωμα έναν νεαρό καπετάνιο, έναν ηλικιωμένο βοηθό και ένα παιδί για όλες τις δουλειές. Το ταξίδι και η ιστορία μας ξεκινάει με την «εισβολή» και εγκατάσταση της νεαρής γυναίκας που μόλις παντρεύτηκε ο καπετάνιος. Αυτή θα αλλάξει τις ισορροπίες πάνω στο πλοίο και θα φέρει μια διαφορετική νότα. Η λαχτάρα της είναι να δει το κοσμοπολίτικο Παρίσι, κάτι που όμως δεν θα γίνει ποτέ. Πάνω σε ένα οικογενειακό καβγαδάκι, θα την παρατήσει ο καπετάνιος αφήνοντας την μόνη και έρημη. Μέχρι τη στιγμή που η τύχη θα τους ξανασμίξει.
Click the image to open in full size.
Ποιητικός ρεαλισμός, λυρισμός, κωμικές δόσεις σε μια ταινία που επηρέασε τα μάλα το σύνολο του γαλλικού σινεμά και όχι μόνο. Προσθέστε και δύο ονειρικές σκηνές με ολίγη δόση σουρεαλισμού και ορίστε μία από τις μεγαλύτερες σπουδές στον έρωτα. Αξίζει η θέασή της και όχι μόνο για σινε-εγκυκλοπαιδικούς λόγους.

Ο Jean Vigo ήταν μέλος της Ένωσης Επαναστατικών Συγγραφέων και Καλλιτεχνών από το 1932 και είχε σχέση με τους αναρχικούς (ιδιαίτερα με την Jeanne Humbert, που ήταν και η «πνευματική μητέρα» του). Το έργο και η παρακαταθήκη που άφησε, άρχισε να έρχεται στην επιφάνεια στις αρχές του 1990.



δείτε treiler της ταινίας


Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιλους της ταινάις απο εδώ

http://rapidshare.com/files/1122234/LA_BY_SCOTOBUKI.part1.rar
http://rapidshare.com/files/1125408/LA_BY_SCOTOBUKI.part2.rar
http://rapidshare.com/files/1225977/LA_BY_SCOTOBUKI.part3.rar
http://rapidshare.com/files/1228093/LA_BY_SCOTOBUKI.part4.rar
http://rapidshare.com/files/1145552/LA_BY_SCOTOBUKI.part5.rar
http://rapidshare.com/files/1151959/LA_BY_SCOTOBUKI.part6.rar
http://rapidshare.com/files/1156042/LA_BY_SCOTOBUKI.part7.rar
http://rapidshare.com/files/1157334/LA_BY_SCOTOBUKI.part8.rar
Password: oldscot

Δεν υπάρχουν σχόλια: