Ανάμεσα στους τοίχους του Λοράν Καντέ (2008)




http://cinemaautopsy.files.wordpress.com/2009/01/the-class.jpg
Ο Φρανσουά και οι καθηγητές συνάδελφοι του, προετοιμάζονται για την καινούργια σχολική χρονιά, στο γυμνάσιο μιας σκληρής, εργατικής συνοικίας. Οπλισμένοι με τις καλύτερες προθέσεις, δεν πτοούνται από τις δύσκολες συνθήκες εργασίας και θα προσπαθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις να μεταδώσουν γνώση, στους μαθητές τους. Κουλτούρες και συμπεριφορές έρχονται σε αντιπαράθεση μέσα στη τάξη, σε έναν μικρόκοσμο που αντιπροσωπεύει τη Γαλλία του σήμερα. Οι μαθητές είναι διασκεδαστικοί αλλά και δύστροποι. Αυτό μπορεί να υπονομεύσει τον ενθουσιασμό των χαμηλόμισθων καθηγητών. Ο Φρανσουά επιμένει να διατηρεί στη τάξη μια ατμόσφαιρα σεβασμού και αξιοπρέπειας. Απορρίπτει τη σοβαροφάνεια και τον αυταρχισμό. Είναι σε ακραίο βαθμό ειλικρινής και αυτό είναι πρωτόγνωρο για τους μαθητές. Όμως έρχεται μια στιγμή που οι αρχές που έχει επιβάλει στη τάξη του δοκιμάζονται, όταν ένας μαθητής αμφισβητεί τις μεθόδους του.

Ο δάσκαλος – ήρωας προσπαθεί να πλησιάσει, να αγγίξει τους μαθητές, όμως οι κοινωνικές, φυλετικές και θρησκευτικές ανισότητες φέρνουν αμέτρητα εμπόδια στην επαφή και επικοινωνία τους. Άλλοτε εχθρικοί άλλοτε με ελαφριά κατανόηση, οι μαθητές αναγνωρίζουν σίγουρα τη διαφορετικότητα του συγκεκριμένου καθηγητή.

To «Ανάμεσα στους τοίχους» που μεταφράστηκε από τα αγγλόφωνα μέσα με τον κοινότυπο τίτλο «The class» μπορει να δημιουργήσει ανάμεικτα συναισθήματα. Οι εκπαιδευτικοί πιθανότατα θα νιώσουν πως παρακολουθούν μια ακριβή καταγραφή της καθημερινότητάς τους ενώ αρκετοί θα ενθουσιαστούν με την εξαιρετική απόδοση της σύγρονης εκπαιδευτικής πραγματικότητας. Αναμφισβήτητα πάντως η ταινία του Λοράν Καντέ (γνωστός και από τα φιλμ«Vers le Sud» και «L’emploi du temps») ενθουσίασε κριτικούς και κοινό και κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο φετινό Φεστιβάλ Καννών ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που προβλέπουν και μια υποψηφιότητά του στα Όσκαρ. Το φιλμ βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Φρανσουά Μπεγκοντό και φωτογραφίζει τη σύγχρονη πολυπολιτισμική Γαλλία.
Το εκπληκτικό είναι πως το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας εξελίσσεται σε μια τάξη ενός γυμνασίου, παρόλα αυτά αυτό δεν την καθιστά καθόλου βαρετή. Ο βασικός ήρωας, ο Φρανσουα, καθηγητής Γαλλικής γλώσσας, είναι ένας νέος εκπαιδευτικός με όρεξη και όραμα, με ειλικρινές ενδιαφέρον για τους μαθητές τους, όλα παιδιά διαφορετικών φυλών που κατοικούν σε μια φτωχή, εργατική συνοικία. Η τάξη συχνά αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη κοινωνία και θέματα όπως ο ρατσισμός, η μετανάστευση, η ανεργία έρχονται στο προσκήνιο.

Οι καθηγητές στο σχολέιο του Φρανσουά έρχονται αντιμέτωποι με την σκληρότητα, την αδιαφορία και το χλευασμό των μαθητών τους και προσπαθούν να βρουν τακτικές επιβολής και ανάκτησης του ενδιαφέροντός τους. Ο Φρανσουα μοιάζει να ξέρει τι κάνει, δεν έχει υπερβολικές απαιτήσεις από τους δύστροπους εφήβους και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα ευχάριστο κλίμα στα πλαίσια του αλληλοσεβασμου και της επικοινωνίας. Είναι ειλικρινής, άμεσος και φιλικός, ένας ανθρωπιστής εκαιδευτικός που μοιάζει να αγαπά ειλικρινά τη δουλειά του.

Όμως ο Φρανσουα δεν είναι υπεράνθρωπος ούτε η ταινία του Λοράν Καντέ μια all time classic «Happy ending» Χολλυγουντιανή παραγωγή. Το εκπληκτικό, όπως προαναφέρθηκε, στην ταινία αυτή είναι ο ρεαλισμός και η ειλικρίνεια με την οποία προσεγγίζεται το θέμα της εκπαίδευσης χωρίς μελοδραματισμούς και φανφάρες. Έτσι, πολύ σύντομα, η πεποίθηση του Φρανσουα στις μέχρι τότε παιδαγωγικές πολιτικές του θα κλονιστεί. Θα παρασυρθεί, θα θυμώσει, θα χάσει τον έλεγχο και θα διαπιστώσει την αγριότητα της σύγχρονης πολυπολιτισμικής εκπαίδευσης και τις λεπτές γραμμές και ισορροπίες που υπάρχουν στη σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή.

Εν κατακλείδι, ο Φρανσουά είναι ένας εκπαιδευτικός πρότυπο τόσο για τον ανθρωπισμό όσο και για την υπευθυνότητα και την ευαισθησία του. Οι καθημερινές καταστάσεις και τα προβλήματα του μαθητικού μικρόσμου αποτυπώνονται άψογα και αξίζει ιδιαίτερη μνεία όχι μόνο στο σκηνοθέτη αλλά και στον πρωταγωνιστή, Φρανσουά Μπεγκοντό, και στους νεαρούς ηθοποιούς – μαθητές.





Tα links είναι κρυπτογραφημένα μέσα στον παρακάτω ccf φακελο (ο μοναδικός λόγος που γίνεται αυτό είναι για να μείνουν "ζωντανά").Κατεβάστε το ccf (1 kb μόνο είναι),κάντε διπλό κλικ πάνω του και τα υπόλοιπα θα τα κάνει αυτόματα το
CRYPTLOAD . Κατεβάστε και τις αναλυτικες οδηγίες ρύθμισης του CRYPTLOAD με εικόνες.

Ενσωματωμένοι Ελληνικοί υπότιτλοι
http://rapidshare.com/files/227321809/Entre.Les.Murs.FRENCH.DVDRip.XviD-ZANBiC.ccf

Δεν υπάρχουν σχόλια: