Στρατής Μυριβήλης (Πόλεμος ,1928 )



Ενας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής αντιπολεμικής λογοτεχνίας, που δημιουργήθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι και ο πεζογράφος και δημοσιογράφος, Στρατής Μυριβήλης.Ο Στρατής Μυριβήλης, (ή Ευστράτιος Σταματόπουλος όπως πραγματικά ονομαζόταν) γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1890 στη Σκαμιά, ένα ορεινό χωριό της Λέσβου. Λυρικά πεζά και αφηγηματικά κείμενα δημοσίευσε στο περιοδικό «Νεότης» της Σμύρνης με το ψευδώνυμο Φοίβος, ενώ βραβεύτηκε σε διαγωνισμό διηγήματος για το έργο του «Το άσπρο στεφάνι». Για ένα χρόνο παρακολούθησε τα μαθήματα της Φιλοσοφικής Σχολής στην Αθήνα. Εργάστηκε ως νυχτερινός συντάκτης στην εφημερίδα «Πατρίς», ως αρχισυντάκτης και συντάκτης του χρονογραφήματος στην εφημερίδα «Σάλπιγξ» της Μυτιλήνης και αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Ελεύθερος Λόγος». Επίσης, στρατεύεται εθελοντικά και λαμβάνει μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους. Λοχίας στα χαρακώματα της προκάλυψης του Μοναστηρίου της Σερβίας.

Το διήγημα του Στρατή Μυριβήλη “Πόλεμος” δημοσιεύτηκε το 1928 και περιγράφει τις αγριότητες του πολέμου απ’ την πλευρά ενός φαντάρου που παίρνει μέρος στα γεγονότα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι πως δε μιλάει για τον πόλεμο αόριστα, αλλά περιγράφει γεγονότα που συνέβησαν κατά την προέλαση του ελληνικού στρατού στην περιοχή της Πτολεμαΐδας το Νοέμβριο του 1912, κατά τη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων.

Την εποχή της δημοσίευσής του αντιμετωπίστηκε ως αναφορά σε γεγονότα αληθινά μεν, που έπρεπε όμως να ξεχαστούν. Χαρακτηριστικά, η Ακαδημία Αθηνών υπέδειξε στο συγγραφέα “να προσέξη και τας ευγενεστέρας απόψεις των πολεμικών αγώνων”!

Τότε τα γεγονότα αυτά αποτελούσαν βίωμα για εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες.

Διαβάστε το ή κατεβάστε το από το scribd.

Η δακτυλογράφηση έγινε από την ιστοσελίδα του Νίκου Σαραντάκου.




Δεν υπάρχουν σχόλια: