DAS EXPERIMENT -2001 (TO ΠΕΙΡΑΜΑ) του Όλιβερ Χερσμπίγκελ

«The Experiment / Das Exreriment». Ψυχολογικό θρίλερ, παραγωγής 2001. (Σκηνοθεσία: Ολιβερ Χέρσμπιγκελ. Με τους Μόριτζ Μπλαϊμπτροϊ, Μάρεν Εγκερτ, Κρίστιαν Μπέρκελ).

Σκοπός του, η μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς σε περιβάλλον φυλακής. Με αντάλλαγμα δύο χιλιάδες δολάρια, είκοσι άντρες για δύο βδομάδες θα βιώσουν συνθήκες εγκλεισμού.

Οκτώ από αυτούς γίνονται οι «φύλακες» και οι υπόλοιποι δώδεκα παίρνουν τη θέση των κρατουμένων, μέσα σε πραγματικά κελιά. Οι περισσότεροι πρέπει να πειθαρχήσουν σε μια σειρά κανόνων και οι πρώτοι να επιβάλουν την τάξη.

Σιγά σιγά, η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο «πείραμα» και την πραγματικότητα σβήνει και το ζητούμενο δεν είναι πια η χρηματική αμοιβή, αλλά η επιβίωση του ισχυρότερου! Οι υποτιθέμενοι δεσμοφύλακες, μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα εμφάνισαν πρωτοφανείς τάσεις σαδιστικής βίας.

Η ανία και η αίσθηση της εξουσίας τούς εξωθούσαν σε ακραίες βαρβαρότητες, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε που νόμιζαν ότι οι κάμερες δε λειτουργούσαν. Εγδυναν τους φυλακισμένους για σωματικές έρευνες ή τους έβαζαν να καθαρίζουν τις τουαλέτες με γυμνά χέρια.

Λόγω της ανεξέλεγκτης εξέλιξης, το πείραμα διακόπηκε μέσα σε έξι μέρες, οδηγώντας τον υπεύθυνο καθηγητή ψυχολογίας, να δηλώσει ότι κάτι παρόμοιο δε θα έπρεπε να επαναληφθεί ποτέ.

Η ταινία έκοψε περισσότερα από 1.500.000 εκατ. Εισιτήρια στη Γερμανία ενώ απέσπασε και το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο φετινό Φεστιβάλ του Μόντρεαλ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι δεν πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, αλλά για δραματοποιημένη ιστορία βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα.



ΕΝΣΩΜΑΤΩΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΥΠΟΤΙΤΛΟΙ
http://rapidshare.com/files/146978554/Das_experiment__Greek_subs_.part8.rar.html
http://rapidshare.com/files/146978544/Das_experiment__Greek_subs_.part7.rar.html
http://rapidshare.com/files/146935713/Das_experiment__Greek_subs_.part6.rar.html
http://rapidshare.com/files/146934896/Das_experiment__Greek_subs_.part5.rar.html
http://rapidshare.com/files/146922186/Das_experiment__Greek_subs_.part4.rar.html
http://rapidshare.com/files/146922003/Das_experiment__Greek_subs_.part3.rar.html
http://rapidshare.com/files/146907932/Das_experiment__Greek_subs_.part2.rar.html
http://rapidshare.com/files/146907493/Das_experiment__Greek_subs_.part1.rar.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα αρχεία είναι offline

Ανώνυμος είπε...

και συνεχιζουν να ειναι "ακυρα"....

tainies είπε...

Μία αν μη τι άλλο ιδιαίτερη ταινία που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα αν και τα παρουσιάζει κάπως διαφορετικά. Συγκλονιστική σε κάποια σημεία και ένα ακόμα εξαιρετικό δείγμα του γερμανικού κινηματογράφου.