Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν (1963) του Γκριγκόρι Τσουχράι

Image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Ταρκόφσκι, βασισμένη σε ένα αντιπολεμικό διήγημα του Βλαντιμίρ Μπογκομόλοφ, που έκανε μεγάλη αίσθηση στον κινηματογραφικό χώρο.

Υπόθεση: Η ιστορία εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, με κεντρικό ήρωα ένα δωδεκάχρονο αγόρι, τον Ιβάν, η οικογένεια του οποίου ξεκληρίστηκε από τους Ναζί. Μην έχοντας να χάσει κάτι, κατατάσσεται στον Σοβιετικό στρατό ως ανιχνευτής και αναλαμβάνει επικίνδυνες αναγνωριστικές αποστολές, για τις οποίες είναι ο πλέον κατάλληλος χάρη στο μικρό του μπόι και τη σβελτάδα του. Δημιουργεί φιλίες με πολλούς από τους ενήλικες συμπολεμιστές, οι οποίοι τον σέβονται και τον αναγνωρίζουν ως ισότιμο. Όταν του προτείνουν να πάει σε μια στρατιωτική ακαδημία, για να τον προφυλάξουν από τους κινδύνους της μάχης, ο Ιβάν απορρίπτει πεισματικά την ιδέα. Η προσέγγιση είναι περισσότερο προσωπική παρά πολιτική ή προπαγανδιστική και κατατάσσει «Τα παιδικά χρόνια του Ιβάν» στα πλαίσια του Νέου Κύματος του πρωτοποριακού Σοβιετικού σινεμά που άλλαξε την οπτική αναπαράσταση του πολέμου στην οθόνη.

Είπαν...

Την ταινία επαίνεσε ο μεγάλος Γάλλος λογοτέχνης Ζαν Πολ Σαρτρ, αλλά και εξέχουσες διεθνείς προσωπικότητες, που παραδέχθηκαν ότι ποτέ άλλοτε δεν είχε υπάρξει μια τόσο δυνατή ταινία με θέμα τον πόλεμο. Μια ταινία με τέτοια δύναμη που επηρέασε δημιουργούς τόσο διαφορετικούς μεταξύ τους όσο ο Μίλος Φόρμαν, ο Τζορτζ Λούκας και ο Τζιμ Τζάρμους.

Αν και γυρίστηκε πριν από σχεδόν σαράντα πέντε χρόνια, δεν έχει χάσει καθόλου από τη δύναμη και την αμεσότητά της, ενώ ακόμα καθηλώνει απόλυτα τον θεατή. Οι σεκάνς του ονείρου είναι ιδιαίτερα ισχυρές με τον τρόπο που παρουσιάζουν την ιστορία και κατάσταση του μυαλού του νεαρού Ιβάν. Οπτικά μοτίβα όπως το νερό και τα άλογα που εμφανίζονται κατά κόρον στο έργο του σκηνοθέτη, χρησιμοποιούνται με υπέροχο τρόπο για να εκφράσουν τη βαθιά σχέση ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση. Η ερμηνεία είναι εξαιρετική, όπως και το μοντάζ και η φωτογραφία που είναι αριστουργηματική. Συνολικά, η ταινία είναι ένα παράδειγμα σκηνοθετικής τελειότητας, αποδεικνύοντας για πρώτη φορά ότι ο Tαρκόφσκι είναι σε θέση από μια πολύ απλή ιστορία να χτίσει ένα μυθοπλαστικό μεγαθήριο.

http://rapidshare.com/files/170220129/Ivan_s_Childhood.part01.rar
http://rapidshare.com/files/170224300/Ivan_s_Childhood.part02.rar
http://rapidshare.com/files/170228459/Ivan_s_Childhood.part03.rar
http://rapidshare.com/files/170232604/Ivan_s_Childhood.part04.rar
http://rapidshare.com/files/170236907/Ivan_s_Childhood.part05.rar
http://rapidshare.com/files/170241118/Ivan_s_Childhood.part06.rar
http://rapidshare.com/files/170245178/Ivan_s_Childhood.part07.rar
http://rapidshare.com/files/170249316/Ivan_s_Childhood.part08.rar
http://rapidshare.com/files/170252672/Ivan_s_Childhood.part09.rar

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H tainia einai tou A. Tarkovsky oxi tou Tsou(x)tray

giorgis είπε...

Καλοτάξιδο το μπλοκ σου φίλε
http://tsak-giorgis.blogspot.com/2009/03/blog-post_6132.html

Ανώνυμος είπε...

Θα το διορθώσεις που έχεις βάλει την ταινία να είναι του τσουχράι;;;

Ανώνυμος είπε...

ελληνικους υποτιτλους εχει ενσωματομενους ή δεν εχει καθλου;