Εξολοθρευτής άγγελος (1962) Λουίς Μπουνιουέλ

El angel exterminator. Μεξικό, 1962. Μαυρόασπρη. Σκηνοθεσία: Λουίς Μπουνιουέλ. Σενάριο: Λουίς Μπουνιουέλ, Λουίς Αλκορίζα. Ηθοποιοί: Σίλβια Πινάλ, Ζακελίν Αντερε, Χοσέ Μπαβιέρα, Αουγκούστο Μπενεντίκο, Λουίς Μπεριστάιν. 90 λεπτά.

Οταν πέφτουν οι μάσκες: από την ταινία «Εξολοθρευτής άγγελος» του Λουίς Μπουνιουέλ
Μέσα από την ιστορία μιας ομάδας αστών που βρίσκονται άθελά τους «φυλακισμένοι» σ' ένα σπίτι, ο Μπουνιουέλ φτιάχνει μια δηκτική, σατιρική αλληγορία, από τα σπάνια, μεγάλα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Ενα απολαυστικό σουρεαλιστικό αριστούργημα, καυστική σάτιρα, ταυτόχρονα αλληγορία πάνω στην υποκρισία και τις οπισθοδρομικές αντιλήψεις της σύγχρονης αστικής τάξης.

Η ταινία αρχίζει με μια ομάδα μελών της μεγαλοαστικής τάξης να φτάνει, μετά από μια βραδιά στην όπερα, σ' ένα φιλικό σπίτι για δείπνο. Πριν ακόμη φτάσουν οι καλεσμένοι, οι υπηρέτες αρχίζουν ένας ένας να εγκαταλείπουν το σπίτι, ενώ, αργότερα, όταν έρχεται η ώρα για να επιστρέψουν στα σπίτια τους, οι καλεσμένοι ανακαλύπτουν ότι δεν μπορούν να βγουν από το δωμάτιο όπου βρίσκονται. «Φυλακισμένοι» στο σαλόνι, επί μέρες, βδομάδες, πεινασμένοι και βρώμικοι, σ' ένα είδος κόλασης, που οι ίδιοι έχουν φτιάξει, αρχίζουν να βγάζουν τις μάσκες και να μας αποκαλύπτουν τον πραγματικό τους εαυτ ό. Οι καλοί τρόποι κι η αξιοπρέπεια εξαφανίζονται και στην επιφάνεια αρχίζει να βγαίνει η κτηνώδης πλευρά και οι κανιβαλικές τάσεις τους. Ενας πεθαίνει, οι άλλοι «κρύβουν» το πτώμα του σ' ένα ντουλάπι για να μη βρωμάει, ένα άλλο ντουλάπι χρησιμοποιείται για τουαλέτα, στον εφιάλτη μιας γυναίκας βλέπουμε το κομμένο χέρι του νεκρού να βγαίνει από την ντουλάπα και να την κυνηγά, δύο εραστές αυτοκτονούν, μια γυναίκα καταφεύγει στη μα ύρη μαγεία κι όταν τρία πρόβατα εμφανίζονται στην πόρτα του σαλονιού, οι πεινασμένοι καλεσμένοι πέφτουν πάνω τους για να τα σφάξουν και να τα φάνε. Κι αν κάποτε μπορέσουν να βγουν από τη «φυλακή» τους, το ίδιο παράξενο επεισόδιο επαναλαμβάνεται τη φορά αυτή στην εκκλησία, όπου οι καλεσμένοι προσέρχονται για να ευχαριστήσουν το Θεό για τη σωτηρία τους, ενώ έξω αρχίζουν οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις, προάγγελμα της επανάστασης!...



Ο Μπουνιουέλ κ άνει μια κατά μέτωπο επίθεση στις κοινωνικές συμβάσεις και τις παραδόσεις μιας κοινωνίας που κρατά το άτομο φυλακισμένο σ' έναν κόσμο ψεύτικο, έτοιμο όμως με την πρώτη ευκαιρία να δείξει τα ζωώδη ένστικτά του και γενικά τον πραγματικό του εαυτό. Μ' ένα δηκτικό, πικρό, συχνά μαύρο χιούμορ, ο σκηνοθέτης της «Βριδιάνα» επιτίθεται στο μικροαστισμό, την υποκρισία, την εξουσία, αλλά και τη θρησκεία (στο φινάλε, το «κακό» επαναλαμβάνεται μέσα στην εκκλησία), φτιάχνοντας μια υπέροχη, ανεπανάληπτη ταινία που φέρνει στο νου τα πρώτα του σουρεαλιστικά έργα, ιδιαίτερα τη «Χρυσή εποχή».


Kατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιλους της ταινίας απο εδώ

http://rapidshare.com/files/24131506/El_Angel_Exterminador.part1.rar
http://rapidshare.com/files/24131516/El_Angel_Exterminador.part2.rar
http://rapidshare.com/files/24131661/El_Angel_Exterminador.part3.rar
http://rapidshare.com/files/24131613/El_Angel_Exterminador.part4.rar
http://rapidshare.com/files/24131478/El_Angel_Exterminador.part5.rar
http://rapidshare.com/files/24131552/El_Angel_Exterminador.part6.rar
http://rapidshare.com/files/24131519/El_Angel_Exterminador.part7.rar
http://rapidshare.com/files/24131171/El_Angel_Exterminador.part8.rar

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

και δυστηχώς και εδώ τα αρχεία εξαφανίστηκαν:/