Zabriskie Point 1970 του Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι


Ο Μικελάντζελο Αντονιόνι καταγγέλλει την ανθρώπινη αλλοτρίωση

Το 1968 ο Μικελάντζελο Αντονιόνι μετακομίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να μετουσιώσει στη μεγάλη οθόνη την αμερικανική εκδοχή όλων των πολιτικών και υπαρξιακών ζητημάτων που συμπυκνώνονται στο ξέσπασμα του Μάη του '68, το περίφημο «Zabriskie Point», για το οποίο θα αφιερώσει δύο χρόνια κοπιωδών γυρισμάτων. Ηδη από την τριλογία του - «Η περιπέτεια» (1960), «Η νύχτα» (1961) και «Η έκλειψη» (1962) - έχουν φανεί οι κύριες παράμετροι της σκέψης του: οι άνθρωποι είναι εντελώς αλλοτριωμένοι στην καταναλωτική και τεχνολογική κοινωνία όπου η επικοινωνία έχει χαθεί, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες ερωτικής επαφής.

Το «Zabriskie Point» μας μεταφέρει σε μία από τις μητροπόλεις του καπιταλισμού (αλλά και κοιτίδα της underground κουλτούρας, των χίπις, του κινήματος κατά του πολέμου στο Βιετνάμ), την Καλιφόρνια, εκεί όπου η εξουσία του χρήματος ισοπεδώνει κάθε ανθρωπιά - εκτός από τη δυνατότητα (κάποιων) νέων να αντιστέκονται. Το επαναστατικό ύφος του σκηνοθέτη εγκαταλείπει τη δραματουργία για μια εναλλαγή ελλειπτικών σκηνών και εικόνων σε φυσικό χρόνο όπου ο άνθρωπος μοιάζει να έχει την ίδια αξία με τα αντικείμενα, τις τεράστιες γιγαντοαφίσες που διαφημίζουν εταιρείες πετρελαίου.
http://image.guardian.co.uk/sys-images/Arts/Arts_/Pictures/2007/07/31/zab460.jpg
Στην πρώτη σεκάνς, είμαστε μάρτυρες φοιτητικής γενικής συνέλευση με θέμα την επανάσταση. Οι εξεγερμένοι κατά της κοινωνίας του «αντικειμένου-φετίχ» συζητούν για απεργίες και καταλήψεις, για τον ένοπλο αγώνα, επικαλούνται τον Λένιν και τον Κάστρο, το «κόκκινο βιβλιαράκι». Ενας από αυτούς, ο ωραίος γόνος πλούσιας οικογένειας Μαρκ, εμφανίζεται ολίγον μπλαζέ απέναντι στις επιδιώξεις τους - όχι επειδή δεν συμμερίζεται τις απόψεις τους, αλλά επειδή έχει συνειδητοποιήσει τη ματαιότητα του ομαδικού αγώνα και ήδη νιώθει μόνος. Στην εξέγερσή τους όμως θα είναι εκεί. Οταν οι φοιτητές συλληφθούν και οδηγηθούν στο αστυνομικό τμήμα, εκείνος θα δηλώσει στο αδαές όργανο της εξουσίας που του ζητεί τα στοιχεία του, «Καρλ Μαρξ». Θα κατηγορηθεί άδικα ότι σκότωσε αστυνομικό, θα κλέψει ένα μικρό αεροπλάνο και θα εγκαταλείψει την πόλη με προορισμό το άγνωστο.

Κάπου εκεί στην έρημο της Καλιφόρνιας θα διασταυρωθεί με την Ντάρια, το γήινο, το δυνατό φύλο, που πηγαίνει με το αυτοκίνητό της στη βίλα του αφεντικού της. O Μαρκ θα βρίσκεται στον ουρανό και εκείνη στη γη, αλλά θα φθάσουν μαζί στο Zabriskie Point, σεληνιακό τοπίο σήμερα, λίμνη πριν από εκατομμύρια χρόνια, που βρίσκεται στην περίφημη «Κοιλάδα του Θανάτου». Η συνάντησή τους, το φλερτ, ο έρωτας αποκτούν χαρακτήρα αρχετυπικό έτσι όπως συνδέονται με την ιστορία του κόσμου από την Παλαιολιθική εποχή ως σήμερα, ενώ η ένωση των σωμάτων συνδέεται με δεκάδες άλλα πρόσωπα που γιορτάζουν τον έρωτα μέσα στη σκόνη της αποξηραμένης λίμνης. Η ομορφιά της φωτογραφίας δίνει δεσπόζουσα σημασία στο περιβάλλον, που αντανακλά την εσωτερική ερημιά των ηρώων. Είναι και αυτοί κόκκοι άμμου μέσα στην απεραντοσύνη. Στη συνέχεια, ο Μαρκ θα σκοτωθεί από αστυνομικό, αναίτια, χωρίς υπογραμμίσεις, σχεδόν βουβά. Η γυναίκα θα μετατρέψει την απελπισία της σε δύναμη εκρηκτική (οι γυναίκες του Αντονιόνι διατηρούν πάντοτε μια ενστικτώδη ανθρώπινη θέρμη που εδώ υπογραμμίζεται από τη μουσική που έγραψαν οι Pink Floyd, τα πύρινα χρώματα της ψυχεδέλειας) και όλα τελικά θα λάμψουν σαν τον ερχομό ενός νέου κόσμου - καλύτερου, χειρότερου, δεν ξέρουμε. Πάντως, εκείνη είναι ο μεσσίας.

κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους της ταινίας απο εδώ


http://rapidshare.com/files/84298247/antonioni-zabriskiepoint_eng.part01.rar
http://rapidshare.com/files/84309095/antonioni-zabriskiepoint_eng.part02.rar
http://rapidshare.com/files/84322827/antonioni-zabriskiepoint_eng.part03.rar
http://rapidshare.com/files/84333508/antonioni-zabriskiepoint_eng.part04.rar
http://rapidshare.com/files/84344430/antonioni-zabriskiepoint_eng.part05.rar
http://rapidshare.com/files/84354680/antonioni-zabriskiepoint_eng.part06.rar
http://rapidshare.com/files/84364410/antonioni-zabriskiepoint_eng.part07.rar
http://rapidshare.com/files/84373684/antonioni-zabriskiepoint_eng.part08.rar
http://rapidshare.com/files/84378564/antonioni-zabriskiepoint_eng.part09.rar

Pass:
www.AvaxHome.ru




2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

zabrinskie

Ανώνυμος είπε...

xalia h analysh