Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange)



clockworkorange2.jpg


Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (A Clockwork Orange) είναι μια ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1971, σκηνοθετημένη από τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Η ταινία είναι βασισμένη πάνω στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άντονι Μπέρτζες. Θεματολογικά, πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη βία, τόσο των συμμοριών όσο και του κράτους και του σωφρονιστικού συστήματος. Θεωρήθηκε εξτρεμιστική για την εποχή της και απαγορεύτηκε σε αρκετές χώρες. Ο ίδιος ο Κιούμπρικ, ενοχλημένος από την απαγόρευση, ζήτησε η ταινία του να μην προβληθεί στην Αγγλία παρά μόνο μετά το θάνατό του.


Η υπόθεση
Κάπου στην Αγγλία, στο κοντινό μέλλον. Ο Αλεξ είναι ένα αγόρι που αγαπά τις κλοπές, τους βιασμούς, την υπερβολική βία και κυρίως τον Μπετόβεν. Ως αρχηγός μιας συμμορίας ανηλίκων αποδεικνύει καθημερινά τις ηγετικές του ικανότητες και την αντικοινωνική συμπεριφορά του. Κάποια στιγμή, προδομένος από τους φίλους του, θα πέσει στα χέρια της αστυνομίας και, υπό την απειλή της βαριάς ποινής, θα δεχτεί να συμμετάσχει σε ένα πειραματικό πρόγραμμα που σκοπό έχει να δημιουργήσει υπάκουους πολίτες. Με τη χορήγηση ναρκωτικών και την υποχρεωτική έκθεση σε σκηνές βίας και σεξ, οι εκπρόσωποι του νόμου υποχρεώνουν τον εγκέφαλο του Αλεξ να αντιδρά αρνητικά σε κάθε παράνομη πράξη και του αφαιρούν την ελεύθερη βούληση.

Αντί για κριτική
Το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" είναι μια από τις ταινίες που έχουν ξεπεράσει τα κινηματογραφικά όρια και έχουν παγιωθεί στη συλλογική συνείδηση ως μύθοι. Ως εκ τούτου το να αναφερόμαστε στην προβληματική του -στη βία και τη χρησιμοποίησή της ως μέσο καταστολής της ελεύθερης βούλησης- και στο κατά πόσο αυτή είναι επίκαιρη σήμερα μάλλον δεν έχει νόημα. Εκείνο που μετρά είναι το γεγονός ότι οι λάτρεις αυτού του μύθου, αυτοί που συνήθισαν να βλέπουν την αγαπημένη τους ταινία είτε σε γρατσουνισμένες κόπιες στα θερινά σινεμά είτε σε χιλιοπαιγμένες βιντεοκασέτες, έχουν την ευκαιρία να την απολαύσουν στην οπτική και την ηχητική μορφή που της αξίζει.

Αλλωστε, όπως όλες οι ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" είναι πάνω από όλα μία διαχρονική αισθητική πρόταση. Η οπτική υπερβολή του, τα εξεζητημένα κοστούμια και σκηνικά, η τοποθέτηση της κάμερας και του θεατή σε ρόλο ηδονοβλεψία, η σοφή χρήση του μοντάζ και της μουσικής (της "Ένατης Συμφωνίας", της "Οβερτούρας του Γουλιέλμου Τέλου", αλλά και του "I am singing in the rain") ακόμη και η επιδειξιμανία του Κιούμπρικ δημιουργούν ένα σύμπαν που παραμένει μοναδικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: