Η υπόσχεση 1996 του Pierre Dardenne

Μία ταινία που θέτει το πρόβλημα της οικονομικής μετανάστευσης και της εκμετάλλευσης των οικονομικών μεταναστών στο Βέλγιο (τόπο καταγωγής των αδελφών Dardenne), μια χώρα της σύγχρονης, προηγμένης Ευρώπης. Ένας διεφθαρμένος επιχειρηματίας, ο Ροζέ και ο 15χρονος γιός του Ιγκόρ, ειδικά εκπειδευμένος από τον πατέρα του στο να λέει ψέματα και να παραπλανά τις αρχές, εμπλέκονται σε υποθέσεις εισαγωγής αφρικανών μεταναστών στην Αμβέρσα. Ο Ιγκόρ παράλληλα απασχολείται ως εκπαιδευόμενος σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων, αλλά αυτό αποτελεί προκάλυψη, καθώς η κύρια ασχολία του είναι να βοηθά τον πατέρα του στην διεκπεραίωση των διαφόρων υποθέσεων των μεταναστών που περιλαμβάνει μια σειρά δραστηριότητες, από την πλαστογράφηση επισήμων ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών παραμονής, μέχρι την αγοραπωλησία ειδών πρώτης ανάγκης σε αυτούς.

Παρόλες τις διαφωνίες τους, και τα βίαια ξεσπάσματα του Ροζέ προς όλους, αλλά και προς το γιό του, πατέρας και γιός φαίνεται να συνεργάζονται, καθώς ο κοινός στόχος της ανέγερσης μιας κατοικίας έχει τεθεί υπεράνω όλων. Αυτό θα αλλάξει, όταν σε μια αφνιδιαστική επίσκεψη των αρχών, ένας από τους μετανάστες ο Αμιντού θα πέσει από τη σκαλωσία της οικοδομής και θα βρει το θάνατο, αποσπώντας όμως μια υπόσχεση από τον Ιγκόρ ότι θα προσέχει τη γυναίκα του και το μωρό παιδί τους. Πατέρας και γιός κρύβουν το πτώμα και λένε ψέματα στη γυναίκα του Αμιντού Ασιτά ότι αυτός τους εγκατέλειψε.


Στη συνέχεια παρατηρείται μια μεταστροφή στη συμπεριφορά του Ιγκόρ, ο οποίος υπό το βάρος της υπόσχεσης που έδωσε στον ετοιμοθάνατο Αμιντού αναλαμβάνει υπό την πρπστασία του την Ασιτά και το μωρό της, προσπαθώντας να βρει διέξοδο. Οι προσπαθειές του θα αποκαλυφθούν από τον πατέρα και δεν θα αργήσει να έρθει η μεταξύ τους από καιρό υποβόσκουσα σύγκρουση.

Οι σκηνοθέτες, μαζί με τις εικόνες της διαβίωσης των μεταναστών σε συνθήκες που λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν απάνθρωπες, μαζί με την περιγραφή της εκμετάλλευσής τους ως φθηνό εργατικό δυναμικό και μαζί με την παρουσίαση του μικροαστικού ονείρου της απόκτησης μιας κατοικίας σε μιά χώρα όπως το Βέλγιο, δίνουν μια ξεχωριστή ματιά στην εφηβεία του Ιγκόρ, από τη μιά προβάλλοντας τις συναναστροφές με τους συνομηλικούς του, τα παιχνίδια τους και τα πειραγματά τους και από την άλλη παρουσιάζοντας την εφηβεία της χαμένης αθωότητας, των ματαιομένων προσδοκιών, της ανυπαρξίας στόχων, μόρφωσης, ανάτασης και την απουσία προοπτικής.



Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους απο εδώ

http://rapidshare.com/files/33961550/Dardenne-Promese.part1.rar
http://rapidshare.com/files/33964860/Dardenne-Promese.part2.rar
http://rapidshare.com/files/33968151/Dardenne-Promese.part3.rar
http://rapidshare.com/files/33971258/Dardenne-Promese.part4.rar
http://rapidshare.com/files/33974100/Dardenne-Promese.part5.rar
http://rapidshare.com/files/33976882/Dardenne-Promese.part6.rar
http://rapidshare.com/files/33979577/Dardenne-Promese.part7.rar
http://rapidshare.com/files/33957930/Dardenne-Promese.part8.rar

(Password-www.AvaxHome.ru)

Δεν υπάρχουν σχόλια: