Ο κομφορμιστής 1970 Μπερνάντο Μπερτολούτσι


Λοιπόν. Κατά την γνώμη μου, η ταινία είναι αριστούργημα


Αν και η ταινία αναφέρεται στον τρόπο λειτουργίας του φασισμού τη δεκαετία του ‘30, ενσωματώνει όσο λίγες το κριτικό πνεύμα του Μάη. Η ανατροπή όλων των συμβατικών ερμηνειών (σημαντικών για την ομαλή λειτουργία του μεταφασιστικού Ιταλικού κράτους), η σύμφυση μαρξιστικής ανάλυσης και ψυχανάλυσης (ιδιαίτερα προσφιλούς στον Μπερτολούτσι), μαζί με την αισθητική αρτιότητα, την μετατρέπουν σε ένα από τα κινηματογραφικά ορόσημα της εποχής.
Η ιστορία εξελίσσεται στην προπολεμική φασιστική Ιταλία και τελειώνει με την πτώση του καθεστώτος.

Ο Jean-Louis Trintignant στον καλλίτερο ρόλο της καριέρας του, πείθει ότι ανήκει στους μεγάλους και χαρισματικούς ερμηνευτές. Υποδύεται τον Marcelo, έναν νέο ο οποίος κουβαλά τραύματα από την παιδική του ηλικία λόγο σεξουαλικής αποπλανήσεις από έναν ενήλικα. Αυτό που επιδιώκει για να ξεφύγει από το παρελθόν είναι να γίνει "κανονικός". Και όταν λέει κανονικός, εννοεί ένας συνηθισμένος αστός που χαίρει εκτίμησης από το περιβάλλον του και τις αρχές. « Πατρίς - Θρησκεία – Οικογένεια »βλέπει σαν λύση και την εφαρμόζει αποκαθιστώντας την σχέση του με την εκκλησία. Παντρεύεται μια όμορφη άλλα ρηχή και περιορισμένης ευφυΐας κοπέλα, την Τζούλια (Stefania Sandrelli), η οποία όμως είναι από «καλή οικογένεια»...


Εντάσσεται αυτόβουλος στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος και γίνεται δεκτή η πρότασή του να πάει να βρει αυτοεξόριστο πρώην καθηγητή του στο Παρίσι ο οποίος είναι ενοχλητικός για το καθεστώς, με σκοπό να τον κατασκοπεύει και να πληροφορεί για τις συνδέσεις του στην Ιταλία. Καθοδόν όμως οι εντολές αλλάζουν. Το καθεστώς δεν αρκείται με την κατασκόπευση του καθηγητή, αλλά ζητά την εξόντωση του. Τα πράγματα δυσκολεύουν για τον Marcelo γιατί τον καθηγητή αυτό τον εκτιμούσε ως φοιτητής. Όταν μάλιστα γνώρισε και ερωτεύτηκε την γυναίκα του την Άννα (Dominique Sanda), μια γυναίκα τελείως διαφορετική από την δικιά του, με ισχυρή προσωπικότητα, επαναστατικές ιδέες, σεξουαλικά απελευθερωμένη, δυναμική εσωτερικά, αλλά με ένα εύθραυστο και γλυκό εξωτερικό παρουσιαστικό, τα πράγματα περιπλέκονται.


Σκηνές για σεμινάριο αποτελούν η καταδίωξη του καθηγητή και της γυναίκας του από τους φασίστες σε ομιχλώδες δάσος τα Γαλλίας, καθώς και οι σκηνές μετά την πτώση του καθεστώτος όπου ο Marcelo προσπαθεί να επιστρέψει στην τωρινή κανονικότητα, που είναι ο αντιφασισμός. Δηλαδή κανονικό γι αυτόν είναι να υπηρετείς την εκάστοτε εξουσία.


Η Stefania Sandrelli στην αρχή φαίνεται να αδικείται από τον ρόλο που την θέλει ωραία μεν, αλλά κάπως αντιπαθητική και χαζούλα. Όταν όμως η ιστορία εξελίσσεται και παίζει πιο απελευθερωμένα, ξαναγίνεται το κορίτσι των εφηβικών μας φαντασιώσεων.


Αυτή που είναι όμως έκπληξη στην ταινία είναι η Dominique Sanda! Μας εμφανίζεται στην αρχή με μορφή σαν κι αυτή που είχαν τα αγγελάκια στα παιδικά λευκώματα, και μετατρέπεται από την μια στιγμή στη άλλη πότε σε ένα ποθητό θηλυκό και πότε σε μία σκληρή επαναστάτρια. Λέγετε ότι ο ρόλος της προοριζόταν για την Μπριζίτ Μπαρντό, αλλά όταν ο Bertolucci την είδε σε μια ταινία της, άλλαξε γνώμη.

κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους απο εδώ

http://rapidshare.com/files/95197380/mess-conformist.part1.rar
http://rapidshare.com/files/95197887/mess-conformist.part2.rar
http://rapidshare.com/files/95198363/mess-conformist.part3.rar
http://rapidshare.com/files/95198830/mess-conformist.part4.rar
http://rapidshare.com/files/95199378/mess-conformist.part5.rar
http://rapidshare.com/files/95199926/mess-conformist.part6.rar
http://rapidshare.com/files/95200454/mess-conformist.part7.rar
http://rapidshare.com/files/95244692/mess-conformist.sfv


Δεν υπάρχουν σχόλια: