«Εάν...» του Λίντσεϊ Αντερσον 1968


Μια από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες εξέγερσης της φοιτητικής νεολαίας παραμένει το «Εάν...» του Λίντσεϊ Αντερσον, ο οποίος αφουγκράστηκε το έκρυθμο επαναστατικό κλίμα του 1968, χρονιάς της πρώτης προβολής της στις αίθουσες.

Σε ένα σχολείο της Βρετανίας (ο χρόνος δεν καθορίζεται επακριβώς) το ένστικτο της ατομικής ελευθερίας των μαθητών εξεγείρεται βίαια κατά του στυγερού συστήματος, της αφόρητης ιεραρχίας και της αυστηρής πειθαρχίας.

Ωσπου να φθάσει η ώρα του τελικού ξεσπάσματος, με τη συγκλονιστική σκηνή πολέμου ανάμεσα στους οικότροφους μαθητές που μετατρέπονται σε ελεύθερους σκοπευτές και στους «μεγάλους» (οι δάσκαλοι και οι επίσημοι καλεσμένοι στην τελετή αποφοίτησης), η ιστορία θα έχει αποκτήσει το κατάλληλο έδαφος για να στηρίξει την εξέγερση μέσα από σκληρές ή τρυφερές σκηνές γύρω από τη σχέση των μαθητών μεταξύ τους και με τους δασκάλους.


Το «Εάν...» τοποθετείται σε ένα ποιητικό, συχνά σουρεαλιστικό πλαίσιο, σε αντίθεση με το «Φράουλες και αίμα» (1968) του Στιούαρτ Χάγκμαν, μια ρεαλιστική απεικόνιση της εξέγερσης των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ το 1968. Εκείνη την εποχή ο πόλεμος του Βιετνάμ είχε «περάσει» μέσω της τηλεόρασης μέσα σε κάθε σπίτι, κινητοποιώντας το αντιπολεμικό κίνημα. Στα πανεπιστήμια Μπέρκλεϊ και Κολούμπια το φοιτητικό κίνημα υπερασπίστηκε τη μαύρη κοινότητα.




Η εξέγερση στο Μπέρκλεϊ ήταν για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων, ενώ στο Κολούμπια της Νέας Υόρκης οι φοιτητές κινήθηκαν κατά της απόφασης να ξεσπιτωθεί η μαύρη κοινότητα για να κατασκευαστεί ένα στάδιο. Στο 70% των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο 40% των δημόσιων ξέσπασαν εξεγέρσεις και κινητοποιήσεις.

Κατεβάστε τους Ελληνικούς υπότιτλους από
http://www.greeksubtitlesproject.com/get_greek_subtitles.php?id=29875

http://rapidshare.com/files/665816/LindsayAnderson-If.part1.rar
http://rapidshare.com/files/665815/LindsayAnderson-If.part2.rar
http://rapidshare.com/files/666093/LindsayAnderson-If.part3.rar
http://rapidshare.com/files/665810/LindsayAnderson-If.part4.rar
http://rapidshare.com/files/665813/LindsayAnderson-If.part5.rar
http://rapidshare.com/files/665818/LindsayAnderson-If.part6.rar
http://rapidshare.com/files/665808/LindsayAnderson-If.part7.rar
http://rapidshare.com/files/667180/LindsayAnderson-If.part8.rar
(Password-www.AvaxHome.ru)

Δεν υπάρχουν σχόλια: