Μέχρι το πλοίο 1967 του Αλέξη Δαμιανού


Image

Η πορεία ενός αγρότη απο το χωριό του μέχρι το λιμάνι του πειραιά, όπου πρόκειται να φύγει μετανάστης στην Αυστραλία.Στην διάρκεια του οδοιπορικού του γίνεται μάρτυρας τριών μικροεπεισοδίωνμέσα από τα οποία δίνεται το κοινωνικό στίγμα του ελληνικού χωριού και η εξελικτική πορεία του από το βουνό στον κάμπο κι από κει στην πόλη (όπου και αντιστοιχούν οι τρεις στάσεις του ήρωα).
Image
Η πορεία του ήρωα παρουσιάζει τρεις άξονες• βουνό, κάμπος και πόλη. Στην κάθε ιστορία ο χώρος είναι και ο ουσιαστικός πρωταγωνιστής της. Το βουνό είναι ο φυσικός χώρος του ήρωα, το παρελθόν του άλλωστε παραπέμπει στο αντάρτικο και σε μία επιχώρια αυτονομία συνεχούς αντίστασης στην εξουσία. Από ψηλά είναι «αλλιώτικα, αγναντερά», αναφέρει κάπου. Ακόμα και τα καταναλωτικά και βιομηχανικά σύμβολα της εποχής συμβαδίζουν με το χώρο. Στον κάμπο εμφανίζεται το μηχανάκι (θα εμφανιστεί αργότερα και στην Ευδοκία), στο βάθος του δρόμου προς την πόλη τα φουγάρα του εργοστασίου ξερνάνε ασταμάτητα τον καπνό ενώ η Νανότα καβαλάει το μηχανάκι που θα τη μεταφέρει στο απόλυτα αστικό τοπίο της πόλης. Στην πόλη αυτή ο ήρωας είναι πλέον ένας ξένος, είναι ο «βλάχος» που ετοιμάζεται να μεταφέρει την ετερότητά του εκτός της ίδιας του της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο ο ήρωας μάχεται για να μετατρέψει την πορεία του σε συνθήκη αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας.
Με εκφραστικά μέσα που υποστηρίζουν την κάθε ιστορία, ο Δαμιανός δείχνει πως κατέχει τα στοιχειώδη εκφραστικά μέσα της κινηματογραφικής τέχνης, συνεπικουρούμενος βέβαια από τους πολύ καλούς οπερατέρ του (ιδιαίτερη η συμβολή του Πανουσόπουλου στην πρώτη ιστορία). Μετωνυμικά πλάνα -που δηλώνουν τις σχέσεις των υποκειμένων-, αμόρσες ιδιαίτερης εκφραστικής δύναμης, συνεχή μπλονζέ και κόντρ μπλονζέ πλάνα -για να τονίζονται οι ποιότητες των προσώπων και η κάθε φορά ηθική τους διάσταση ανάλογα με την πορεία της αφήγησης- δομούν μια αφηγηματικότητα αρκετά διάφορη από τα λαϊκά κινηματογραφικά είδη της εποχής


http://rapidshare.com/files/84591476/Mexri_toploio.part01.rar
http://rapidshare.com/files/84612362/Mexri_toploio.part02.rar
http://rapidshare.com/files/84774276/Mexri_toploio.part03.rar
http://rapidshare.com/files/84773146/Mexri_toploio.part04.rar
http://rapidshare.com/files/84774099/Mexri_toploio.part05.rar
http://rapidshare.com/files/84825741/Mexri_toploio.part06.rar
http://rapidshare.com/files/84826070/Mexri_toploio.part07.rar
http://rapidshare.com/files/84825968/Mexri_toploio.part08.rar
http://rapidshare.com/files/84829694/Mexri_toploio.part09.rar

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Νεκρά τα Links

Ανώνυμος είπε...

Ontws ola dead! Mipws mporei kapoios na ta ksananebasei? Euxaristw!