Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή, 1929 Τζίγκα Βερτόφ



Σκηνοθεσία: Τζίγκα Βερτόφ

Σενάριο: Τζίγκα Βερτόφ

Εικονοληψία (δ/νση φωτογραφίας): Μιχαήλ Κάουφμαν

Μοντάζ: Γιελιζαβέτα Σβίλοβα

Η κινηματογράφηση της καθημερινότητας των σοβιετικών μεγαλουπόλεων, σε μία από τις σημαντικότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η ταινία αυτή του Βερτόφ ανήκει εκτός από το ύφος του Σοβιετικού Μοντάζ και στο είδος των ντοκιμαντέρ που ξεχωρίζουν τη δεκαετία του 1920, γνωστά ως «συμφωνίες πόλεων».


Ο Τζίγκα Βερτόφ με το ανεπανάληπτο αριστούργημα του « Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή» ενέπνευσε τη δημιουργία κινημάτων και ρευμάτων (σινεμά-βεριτέ, Ομάδα Τζίγκα Βερτόφ από τον Ζαν Λικ Γκοντάρ) και έδειξε τον δρόμο για έναν άλλο κινηματογράφο βασισμένο στα δικά του εκφραστικά μέσα και κυρίως στο μοντάζ.


Υπόθεση: Η ταινία του Βερτόφ παρουσιάζει τη ζωή στην πόλη της Οδησσού και άλλες πόλεις της Σοβιετικής Ένωσης. Από το χάραµα ως το σούρουπο, βλέπουµε τους πολίτες στη δουλειά και στη διασκέδαση. Η κάµερα εστιάζεται τόσο σε άψυχα πράγµατα, όπως οι µηχανές και οι λειτουργίες τους, όσο και σε έµψυχα, όπως ζώα και άνθρωποι µε τις δραστηριότητές τους. Στον βαθµό που µπορεί να γίνει λόγος για χαρακτήρες, αυτοί είναι ο καµεραµάν του τίτλου και η σύγχρονη Σοβιετική Ένωση που ανακαλύπτει και παρουσιάζει.


Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 1
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 2
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 3
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 4
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 5
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 6
Ο άνθρωπος που κινηματογραφούσε - Τζίγκα Βερτόφ 7

Δεν υπάρχουν σχόλια: