The Battleship Potemkin (1925) – Το θωρηκτό Ποτέμκιν DVDrip [Ελληνικοί υπότιτλοι]











Κώδικας:
http://www.imdb.com/title/tt0015648/
Director: Sergei Eisenstein

Genre: Drama, Histrory, War


Cast:
Aleksandr Antonov,
Vladimir Barsky

Μία από τις δέκα κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών, που διδάσκεται σε όλες τις κινηματογραφικές σχολές του κόσμου, αφού μαζί με τις δύο άλλες ταινίες του Γκρήφιθ ("Η γέννηση ενός έθνους" και "Μισαλλοδοξία"), έθεσε τις βάσεις της κινηματογραφικής γλώσσας και συνέθεσε τους κανόνες της γραμματικής και του συντακτικού του κλασικού κινηματογράφου. Εδώ ανιχνεύονται με τον πλέον συστηματικό τρόπο οι αισθητικές ιδιότητες του μοντάζ και αποδεικνύεται η μέγιστη σημασία που αυτό έχει, για την τέχνη του κινηματογράφου. Θρυλική παραμένει η εξάλεπτη σκηνή στις σκάλες της Οδησσού (η πιο γνωστή στη ιστορία του σινεμα) στην οποία ο Αιζενστάιν δίνει μάθημα ρυθμού, αυστηρότητας, πλαστικότητας και ακρίβειας της κινηματογραφικής σκηνοθεσίας.

Ο Αϊζενστάιν εφαρμόζει με τον, ίσως, πιο πλήρη τρόπο στο «Ποτέμκιν» τη βασική του ιδέα για τη «μεταφορά» της διαλεκτικής στο μοντάζ και τη δημιουργία αυτού που έχει καταχωρηθεί ως τις μέρες μας ως «ιδεολογικό μοντάζ». Στο κλασικό του βιβλίο για τον κινηματογράφο «Η γλώσσα του κινηματογράφου» (σ.σ. στα ελληνικά από τις εκδόσεις «Κάλβος»), ο Μαρσέλ Μαρτέν γράφει, μεταξύ πολλών άλλων, για το Σοβιετικό σκηνοθέτη: «Να γιατί πρέπει πάλι να επιμείνουμε στον αποφασιστικό ρόλο του Αϊζενστάιν στην ιστορία ανακάλυψης των μέσων κινηματογραφικής έκφρασης. Ασφαλώς, ο Γκρίφιθ ανακάλυψε το μοντάζ, αλλά μόνο το αφηγηματικό μοντάζ. Ο Αϊζενστάιν πήγε πολύ πιο μακριά, ανακάλυψε το ιδεολογικό μοντάζ: "Η αξία του Αϊζενστάιν", γράφει ο Γιούτκεβιτς, "είναι που πρόσφερε μια θεωρητική βάση με αντίληψη καθαρά τεχνική του μοντάζ και που θεώρησε το μοντάζ σαν αφετηρία ενός νέου συστήματος δραματουργίας" (...)».



Είναι πραγματικά δύσκολο να διακρίνει ένα απαίδευτο μάτι, αν το «Ποτέμκιν» είναι μυθοπλασία ή ντοκιμαντέρ, ή ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ. Στην πραγματικότητα αυτό έχει ελάχιστη σημασία για τους τελικούς αποδέκτες της ταινίας. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί ηθοποιούς, αλλά και τους ναύτες του Κόκκινου Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όχι μόνο για να αναπαραστήσει, αλλά για να αποδώσει, να «μεταφέρει» τη φρίκη και το μεγαλείο, την απελπισία και την αγανάκτηση μέσα στην κινηματογραφική αίθουσα. Αυτό το καταφέρνει μέσω του ιδεολογικού μοντάζ, το οποίο αποτελεί εφαρμογή του διαλεκτικού περάσματος από την ποσότητα στην ποιότητα. «Η αντιπαράθεση δύο τμημάτων ταινίας μοιάζει περισσότερο στο προϊόν τους παρά στο άθροισμά τους» γράφει ο Αϊζενστάιν (σ.σ. βλ. Μ. Μαρτέν «Η γλώσσα του κινηματογράφου» σελ. 206).

Αλλη μια γνωστή σκηνή από το «Ποτέμκιν» όπου ο σκηνοθέτης εφαρμόζει, μέσω του μοντάζ, την ψευδαίσθηση της κίνησης, είναι η παρακάτω, όπως την περιγράφει ο Μαρτέν: «τρία πέτρινα λιοντάρια τοποθετημένα κι ακίνητα σε διαφορετικές στάσεις (ξαπλωμένο, καθισμένο κι όρθιο) σ' αντιπαράθεση χρονική, δίνουν στο θεατή την εντύπωση ότι βλέπει ένα λιοντάρι κοιμισμένο που σηκώνεται με το θόρυβο του κανονιού».

Η ταινία καθιερώθηκε πολύ γρήγορα και σε παγκόσμιο επίπεδο. Βραβεύτηκε το 1926 με το χρυσό μετάλλιο της Εκθεσης του Παρισιού και την ίδια χρονιά θεωρήθηκε ως η καλύτερη ταινία από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, η οποία απονέμει τα «Οσκαρ». Δεκαετίες αργότερα θα θεωρούνταν όπως είπαμε μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών όλων των εποχών. Μάλιστα, θεωρείται και η πρώτη «έγχρωμη», μερικώς, ταινία. Η κόκκινη σημαία που κυματίζει στο θωρηκτό, εμφανίζεται όντως κόκκινη στην πρώτη κόπια! Ο ίδιος ο Αϊζενστάιν την είχε χρωματίσει.




Κώδικας:
  http://rapidshare.com/files/177837325/The_Battleship_Potemkin__1925_.part8.rar
http://rapidshare.com/files/177845265/The_Battleship_Potemkin__1925_.part1.rar
http://rapidshare.com/files/177850963/The_Battleship_Potemkin__1925_.part2.rar
http://rapidshare.com/files/177856892/The_Battleship_Potemkin__1925_.part3.rar
http://rapidshare.com/files/177862632/The_Battleship_Potemkin__1925_.part4.rar
http://rapidshare.com/files/177867932/The_Battleship_Potemkin__1925_.part5.rar
http://rapidshare.com/files/177874029/The_Battleship_Potemkin__1925_.part6.rar
http://rapidshare.com/files/177879840/The_Battleship_Potemkin__1925_.part7.rar










1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

After I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me
when new comments are added- checkbox and
from now on each time a comment is added I receive 4 emails with the
exact same comment. Perhaps there is an easy method you are able to remove me
from that service? Kudos!

Review my web page Looking at Key Criteria In stand mixers