Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ο μουσικός των Βαλκανίων

Ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς, ένας από τους πιο δημοφιλείς συνθέτες της Γιουγκοσλαβίας, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου 1950, στο Σεράγεβο από πατέρα Κροάτη και μητέρα Σέρβα. Λόγω της τριπλής καταγωγής του, ακόμα και σήμερα ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που δηλώνουν ως καταγωγή τους τη Γιουγκοσλαβική. Ο πατέρας του ήταν στρατιωτικός.

Από μικρή ηλικία, ο Μπρέγκοβιτς ασχολήθηκε με τη μουσική, συγκεκριμένα με το βιολί. Στην εφηβεία ζήτησε από τη μητέρα του να γραφτεί σε μουσική ακαδημία, όμως εκείνη τον απέτρεψε, ισχυριζόμενη ότι εκεί φοιτούν κυρίως ομοφυλόφιλοι. Όταν, μερικά χρόνια αργότερα, η μητέρα του χρειάστηκε να μετακομίσει στις ακτές τις Αδριατικής, έφηβος ακόμα χρειάστηκε να επιβιώσει μόνος του, παίζοντας μουσική σε μπαρ και κάνοντας διάφορες άλλες μικροδουλειές.

Το στυλ του επηρεάστηκε έντονα από τη μουσική των Ρομά και των τσιγγάνων, καθώς και από τα στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής των βαλκανίων.

Έχει γράψει μουσική για τον κινηματογράφο αλλά και κλασική μουσική («Κουαρτέτο εγχ.» για το Balanesku Quartet, κ.λπ.). Με την ορχήστρα του (επικεφαλής τα χάλκινα όργανα) περιόδευσε επανειλημμένα την Ελλάδα, και τα τραγούδια του Ο Μπρέγκοβιτς είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα και έχει συνεργαστεί με γνωστούς καλλιτέχνες, όπως την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και τον Γιώργο Νταλάρα.



1989 Le temps des Gitans
1993 Arizona Dream Sountrack
1994 La Reine Margot
1995 Underground OST
1998 Ederlezi
1998 Irish Songs
1998 Silence of the Balkans
1999 Kayah & Bregovic
1999 Thessaloniki - Yannena With Two Canvas Shoes (with Giogios Dalaras)
2000 Black Cat, White Cat
2000 Songbook
2002 Tales And Songs From Weddings And Funerals
2007 Goran Bregovics Karmen with A Happy End

http://rapidshare.com/files/223269584/GD_gkorandi_CCF.rar

Δεν υπάρχουν σχόλια: